Středa 27. ledna 2021svátek má Ingrid -4 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Design

Funkční a prostorné. Brněnské nádraží Zvonařka se příští rok představí v novém

Projekt, který architekti ze studia Chybík+Krištof spoluiniciovali, zachovává... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Projekt, který architekti ze studia Chybík+Krištof spoluiniciovali, zachovává... | foto: Chybík+Krištof

Jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů v Brně modernizují architekti ze studia Chybík+Krištof. Rekonstrukce Ústředního autobusového nádraží Zvonařka spěje do finální fáze.

Stávající stav
Projekt, který architekti ze studia Chybík+Krištof spoluiniciovali, zachovává...

Autobusové nádraží Zvonařka denně navštíví více než 25 tisíc cestujících ze všech koutů republiky i Evropy, kteří zde získávají první dojmy o městě. Celková modernizace od architektů Chybík+Krištof nádraží esteticky sjednocuje, zvyšuje jeho funkčnost a přehlednost.

Nákres nového nádraží Zvonařka

„Autobusové nádraží Zvonařka považujeme za jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů města, proto je při jeho regeneraci nezbytné brát v úvahu celou řadu faktorů. Zaprvé architektura reaguje na potřebnou funkčnost objektu, jejíž řešení musí být jasně definované a účelné. Zadruhé veškerý důraz je kladen na potřeby uživatele prostoru. Třetím a nejdůležitějším principem je, že architekti zasahují do křehkého ekosystému, ve kterém se propojují společensko-politické faktory, ekonomika, historická dědictví a obavy o životní prostředí. Musíme proto brát v úvahu všechny tyto aspekty,“ dodává jeden z autorů, architekt Ondřej Chybík.

Studio Chybík+Krištof

Chybík+Krištof bylo založeno v roce 2010, dnes ateliér tvoří více než 50 spolupracujících architektů. Ve 3 pobočkách v Česku a na Slovensku se věnují široké škále témat, projektů rozličných měřítek a typologií. Během necelé první dekády existence studio navrhlo například Český pavilon na světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně nebo galerii nábytku MY DVA, za niž získalo Grand Prix Obce architektů. V závěru loňského roku dokončilo Enotéku znojemských vín a letos na jaře novou budovu Vinařství LAHOFER. Za dosavadní práci obdrželo ocenění Design Vanguard časopisu Architectural Record.

Výjimečná brutalistní stavba, navržená v roce 1984 a realizovaná v roce 1988, byla očištěna, spravena a opatřena nátěrem ve světlém odstínu, který opticky zvětšuje její světlou výšku. Prostor se celkově vyčistil a ucelil. Již je dokončena oprava ocelové příhradové konstrukce zastřešení, která je technicky i funkčně unikátní v celoevropském měřítku. V současné době probíhá doladění posledních detailů nového nasvětlení této konstrukce pomocí bezmála 400 nových světel.

Všechna nástupiště jsou pohodlně přístupná z čerstvě dokončené výpravní budovy při ulici Zvonařka. Nová stavba je umístěna tak, aby byla pohodlně přístupná jak z Galerie Vaňkovka, tak z budoucí nové zastávky tramvaje Plotní. Odstraněním dočasných stánků, přidaných v 90. letech, architekti otevírají terminál do města a zajišťují druhý vstup do stanice na úrovni ulice.

Jednoduchý trik. Vědci našli nejlepší způsob, jak si získat přátelství kočky

Prémium, kočka, jak vytvořit vztah | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Majitelé koček dobře vědí, jak je s nimi někdy těžké pořízení. Umí dělat naschvály, jsou tvrdohlavé nebo nás prostě...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Trenér Tomáš Bank má velký podíl na lyžařských úspěších Ester Ledecké. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...