16. prosince 2015 6:59 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

10 tipů na štědrovečerní večeři. Které restaurace mají otevřeno?

Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA Vánoce nejsou jen o dárcích, ale především o společně strávených chvilkách s těmi nejbližšími a také o jídle. A i když milujete maminčin bramborový salát a kapra nadevše, přeci jen se nic nevyrovná gastronomickému dobrodružství u vyhlášených šéfkuchařů.

Amade restaurant
Šéfkuchaře Radka Šubrta lidé znají především jako porotce televizní show MasterChef. Na Štědrý den můžete ochutnat třeba dýňové rizoto, fenyklový salát či uzeného lososa.

Ginger&Fred
Rozzářené velkoměsto jako na dlani. Restaurace Ginger & Fred nabízí kromě skvostného výhledu nadmíru dobré jídlo a také výborné rozlévané víno. Na Štědrý večer si šéfkuchař připravil šesti chodové menu.

Chorvatský mlýn
Restaurace vonící Jadranem se nachází v Šáreckém údolí a užijete si v ní nejen skvělou středomořskou kuchyni, ale i dobré víno. Navíc, tradici nijak neporušíte, protože na jídelním lístku je především velký výběr ryb.

Klasická rybí polévka.

Luka Lu
Podnik na malostranském Újezdu vás potěší balkánskými specialitami a idylickou středomořskou atmosférou, díky které zapomenete, že za jeho dveřmi panuje zima. Vánoční menu se zaměří na oblast Dalmácie.

Zlatá Praha
Nejen českou, ale i zahraniční kuchyni si můžete užít v luxusní pražské restauraci, která má místo na vrcholu hotelu InterContinental v Pařížské ulici, odkud je působivý pohled na město. Kromě toho, že Zlatá Praha nabízí také jídlo sebou, vybrané menu si tedy můžete odnést s sebou domů.

Konírna
Šéfkuchař Martin Slezák je tahákem Konírny i mimo svátky. Restaurace kousek od Karlova mostu, nabízí především tradiční české recepty a v tomto duchu se nese i sváteční nabídka jídel. Osm hodin pečený vepřový bok na česneku a tymiánu, nebo hovězí loupané plece s bramborovými šiškami. Krom toho se i v Konírně dočkáte zapečených šneků.

Šneci se vrací na české talíře.


Malostranská beseda
Přímo v srdci Malé strany, na Malostranském náměstí, leží restaurace s českou kuchyní a vynikajícím plzeňským pivem. Malostranská beseda nabízí na odpoledne šneky, jako předkrm marinovaného lososa a dále tradiční rybí polévku, filet z kapra, nebo kachnu.

Restaurace U Zlaté studně
V restauraci je k dispozici 26 míst, což zaručuje příjemnou atmosféru. Další místa jsou na letní terase s nádherným výhledem, kde se díky plynovému vytápění dá posedět i v zimě. Můžete tedy jíst štědrovečerní večeři a užívat si skvostný výhled na hlavní město.

Vánoční menu

Největší gastronomický průvodce v České republice Restu pořádá festival Vánoční menu 2015. Paleta výběru restaurací je opravdu pestrá: zahrnuje více než 46 podniků z celé republiky, které nabízejí svá sváteční menu prakticky v průběhu celého prosince, samozřejmostí jsou otevřené dveře pro návštěvníky i na Štědrý den.

Argument
Restaurace s příjemnou domácí atmosférou se zaměřuje na mezinárodní kuchyni a to především na přípravu masa a čerstvých ryb na lávovém grilu. Proto byste rozhodně neměli na Štědrý den opovrhnout jejich steaky.

La Bottega Tusarova
Pokud nemáte rádi komplikovanou obsluhu a o svátcích si chcete dopřát svěží, příjemné prostředí i kuchyni, tak rozhodně přijďte do již páté pobočky italského bistra La Bottega.

apeAlena Pecháčková

České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší
České ženy jsou na rodičovské nejdéle, návrat do práce mají nejtěžší

V Česku máme jednu z nejdelších rodičovských vůbec. Matky dvou dětí stráví doma průměrně 6–8 let, přestože by se mnohdy chtěly vrátit do práce dříve. Jaké jsou u nás rozdíly v rodičovské oproti ostatním evropským zemím?