Středa 23. září 2020svátek má Berta 22 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Doporučujeme

Kysané zelí, červená řepa a jablka. Jaké potraviny mají nejvíce vitaminu C?

Kysané zelí - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak nejlépe posílit imunitu? Pakliže se zaměříte na vitaminy, vždy bude vítězit vitamin C, shodují se nejen výživový poradci, ale i lékaři. Pokud...

Rozhovor PRAHA Alena Pecháčková

Jedeme naslepo. Hop, nebo trop, shodují se majitelé největších restauračních sítí v Česku

David Petřík je původní profesí kuchař. Prošel Radissonem i InterContinentalem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace, kavárny i bary od pátku 13. března zůstávají na základě opatření vlády uzavřené. Kromě rozvozu a výdejových okének nemají jinou možnost...

Jídlo pro zdravotníky na Bulovce. Pražská restaurace denně vozí 30 obědů

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí...

SMOLENOVÁ: V gastronomii se často za minimální mzdu, snad tomu současná situace udělá přítrž

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je podvečer, všední den, a tak jako desítky tisíc lidí z gastronomie již druhým týdnem zažívám to, co nebývá zvykem – být v tuto denní dobu doma....

Doporučujeme

Omáčková velmoc. V každém ročním období jiná, radí Jan Punčochář

Zapomeňte na UHO. Tuhle hnědou omáčku s křehkým kusem hovězího budete chtít... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I omáčka může být veskrze sezonním jídlem – v každé roční době je totiž možné ochutit ji něčím jiným: v plném létě čerstvými rajčaty, teď v předjaří...

New York

‚Jako na 3D tiskárně.‘ Syntetické ryby by mohly do budoucna zachránit trh s kaviárem

Kaviár | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Kaviár už není luxusní zboží,“ tvrdí David Shenson, který vlastní čtyři rybí farmy v kalifornském Sacramentu, kde chová jesetery kvůli jejich jikrám...

Ovocné i zeleninové smoothie k snídani či svačině. Jak na ně?

Smoothie | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako rychlá snídaně, nebo její doplněk, ale v době karantén či home office práce, také třeba zdravější svačinkou. Dobré smoothie musí být vyvážené,...

Recept

Medvědí česnek na stůl. Vyzkoušejte polévku s drcenou brioškou podle šéfkuchaře

Krém z divokého česneku a drcená brioška | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sezona medvědího česneku je tu. Lužní lesy se zazelenaly prvním zeleným lupením, které nám země po zimě posílá. Jenže co s ním? Zkuste třeba polévku...

Vaření v době karantény: online kuchařka je ke stažení zdarma, nabízí jednoduché recepty ze ‚spíže‘

Eintopf | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Prodali více než sto tisíc kuchařek, teď je nabízejí ke stažení zdarma. Navíc vydávají jednu speciální a rovněž volně dostupnou na internetu. Řeč je...

Škvarky a sádlo pečené v troubě. Připravte si doma pochoutku

Škvarky a sádlo pečené v troubě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pamatuji si, že když jsem byla malá, sádlo bylo u nás doma běžně používanou surovinou. Pravidelně jsem dostávala k svačině chleba se sádlem a cibulí...

Rozhovor Praha Alena Pecháčková

Nejlepší šéfkuchaři se spojili a vaří hasičům i záchranářům. Chtěl jsem nějak pomoci, říká Punčochář

Vaříme nepostradatelným! | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vaří záchranářům, hasičům, ale i policistům. Nejlepší čeští šéfkuchaři se spojili a spolupracují spolu. Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář založili...

Bramborová harmonie. Zkuste salát připravit z teplých brambor, radí Jan Punčochář

Brambory a zeleninu na salát vaříme dobře osolené – díky tomu jej nebude třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bramborový salát, třeba coby příloha k dozlatova usmaženému řízku, je pro většinu z nás synonymem svátečního oběda. Aby byl ještě výjimečnější,...

Doporučujeme

Síla zeleného jara. Smrkové a borovicové výhonky do sirupů

Smrkové či borovicové výhonky jsou skvělé pro výrobu sirupů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přicházející jaro si nedovedeme představit bez zázračné obnovy přírody. Díky nedávným dešťům to letošní bude nejspíš krásně šťavnaté. Co můžeme...

Recept

Zdravější a chutnější. Využijte dostatek času a připravte si doma ghí

Ghí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přepuštěné máslo se v české kuchyni používalo odjakživa (zejména v dobách před zavedením rostlinných olejů). Obdobně ghí je neodmyslitelnou surovinou...

Lichořeřišnice, česnek i grep. Jak si posílit imunitní systém přírodními zdroji?

Grapefruit (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Únava, bolest svalů a kloubů a zvýšená teplota. Přestože před podobnými příznaky v posledních dnech varují média v souvislosti s koronavirem, stejné...

DAVID: Tvrdá zkouška pro restaurace. Návrat bude postupný, nic nebude jako dřív

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátku roku bychom asi ani nepomysleli, že to kohokoliv z nás zasáhne. Každý rok je u nás chřipková epidemie. Ještě v lednu jsem byl v Londýně, v...

Recept

Jednoduché vaření v náročných dnech: čočkový salát nebo domácí hummus

Dvojitá dávka cizrny. Kromě základu je možné použít ji taky na ozdobu, opečená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Razantní vládní opatření posledních dní mnohé „uvěznila“ doma. Školy jsou zavřené, rodiče zůstávají s dětmi, učí se s nimi, pracují mimo kancelář a...

Anketa Alena Pecháčková

Koronavirus a restaurace. Stát by měl drobným podnikatelům pomoci, říkají šéfkuchaři

Restaurace (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mnozí z nich nepracují vůbec, někteří se snaží přizpůsobit a během celostátní karantény alespoň jídla rozvážejí. Co šéfkuchaři dělají ve volném čase...

Anketa Alena Pecháčková

Koronavirus a restaurace. Dopady budou katastrofální, mnoho podniků zkrachuje, shodují se šéfkuchaři

Luxusní restaurace, ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mnozí z nich nepracují vůbec, někteří se snaží alespoň jídla rozvážet, nebo se současné situaci, kdy je v karanténě celá země, přizpůsobit. Co budou...

Jak na morkovou kost plněnou trhaným masem? Poradí Jan Punčochář

Maso z kosti obvykle obíráme, v téhle úpravě je tomu ale právě naopak – je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Morkové kosti jsou levná, ale přitom pořád trochu opomíjená surovina. Kupujeme je hlavně do vývaru, ale pokud z nich vyklepneme třesoucí se střed,...

Místo školy doučování a pečení. Jak zabavit děti, když nesmí do školy?

Pečení (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Uzavření škol působí problémy mnoha rodičům mladších dětí, které nemohou zůstat doma osamotě. Jak dětem zajistit potřebnou aktivitu a udržet je ve...

Recept

Medvědí česnek na pět způsobů. Jak jej připravují šéfkuchaři?

Medvědí česnek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Medvědí česnek je malým zázrakem. Obsahuje vitamin C, antioxidanty a dokonce se mu přezdívá přírodní antibiotikum. Konzumuje se při detoxikačních...

Rozhovor Alena Pecháčková

Z korporátu k řezničině. Lidé nakupují kvůli koronaviru víc, říká řezník

Aleš Peterka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dlouhé roky byl zaměstnaný v nadnárodních společnostech, práce v korporátu ho ale neuspokojovala, a tak se vrátil ke své původní profesi a otevřel si...

Alena Pecháčková

Vlažná voda a sardinky. Výživový poradce radí, jak a z čeho vařit v karanténě

Konzervy (ilustrační jídlo) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Žádné vycházky, málo pohybu, stravování jen ze zásob. Pokud vás možnost, že byste se dostali do karantény děsí, tady je několik rad a tipů, jak ji v...

PUNČOCHÁŘ: Dobrý kuchař se nemůže flákat a musí být pokorný

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vždy, když se začnou vysílat nové díly soutěže MasterChef Česko, stane se moje osoba trochu víc exponovanou. Nese to s sebou i časté dotazy, náměty,...

Doporučujeme

Snídaně je grunt a správný začátek dne. Co si připravit?

Domácí granola | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Slyšíme to všude – z úst výživových specialistů, lékařů a trenérů, možná vás s tím dost často otravuje aktivně založený kolega: „Ty nesnídáš? No to...

Recept

Docela obyčejný mák. Jak na makový závin, poradí Jan Punčochář

Čím víc máku, tím víc chuti. Aby bohatá náplň ze závinu nevytekla, zpevněte ji... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mák patří mezi stálice české sladké kuchyně. Báječná je především jeho kombinace se švestkami, ale skvěle ladí také s jiným ovocem, například...

Recept

Portugalské jídlo pica pau. Proč si k němu dát vychlazené pivo?

Pica pau | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pica pau znamená portugalsky datel. Název tohoto jídla odkazuje ke způsobu podávání. Kousky restovaného kvalitního hovězího se napichují přímo z...

Recept

Lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem

Lepivá tamarindová kuřecí křídla se zeleninovým salátem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

To, že miluji asijskou kuchyni, vám asi nemusím říkat, to jste si už určitě všimli sami. Líbí se mi její lehkost, svěžest, pikantnost a výrazná...

Doporučujeme

Medvědí česnek, rostlina nabitá energií. Kde roste a co s ním?

Medvědí česnek roste ve volné přírodě od konce března do poloviny května. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaro je tu a s ním i medvědí česnek – první zelené lupení, které nám příroda po zimě posílá. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?

Rozhovor Praha Alena Pecháčková

Co se stalo, když jsem v Thajsku ochutnal embryo kuřete? Popisovat se mi to nechce, směje se šéfkuchař

Jan Strnad | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařil v Anglii a Austrálii, kde se naučil pracovat s mořskými plody. Stávalo se mu dokonce, že za jeden den otevřel až 800 ústřic. „Měl jsem...

Recept

Tropické hovězí na špejli. Jak na karibský recept?

Tropické hovězí na špejli | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tento recept využívá dostatku tropického ovoce v Karibiku a jeho sladkou chuť kombinuje s masem a pálivostí papriček habanero. Podávejte se salátem s...

NÁVRAT: Remcat, brečet a nadávat umí každý. Kdo chce změnu, vezme si IČO

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomie je svět neskutečných individualit. Kdo dělá v tomto oboru, musí být nadšenec. Jinak to ani nejde. Mnozí opustí i rodinu. Proč? Kvůli tomu...

Recept

Tatarák z lesa. Jak ho ochutit, poradí Jan Punčochář

I ze zvěřiny lze připravit oblíbený tatarák. Ozdobte jej třeba nakládanými... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tatarák patří mezi jídla, která mají nejméně tolik skalních fanoušků jako zarytých odpůrců. Patří syrové maso, nadto doplněné o syrový žloutek, na...

Recept

Specialita ze Saúdské Arábie. Kabsa se připravuje hlavně na oslavách

Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kabsa je aromatický rýžový pokrm původem ze Saúdské Arábie známý na většině Arabského poloostrova. V některých oblastech se pro něj vžil i název...

Recept

Vepřové karbanátky a majonéza s mangoldem. Jak na ně?

Vepřové karbanátky a majonéza s mangoldem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud jste dosud v obchodech nebo na trzích jen obdivovali krásnou kontrastní barevnost mangoldu, ale nikdy si ho nekoupili, protože jste nevěděli co...