Úterý 25. ledna 2022, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

5 nej receptů z chřestu od špičkových restaurací

Jídlo

  7:00
Chřest zaplavuje česká tržiště. Díky vysokému obsahu vitamínů, a minerálů, je považován za přírodní elixír mládí. A to už je důvod, proč chřest ochutnat. Jak ho ale uvařit? Můžete na slano i na sladko. Tady je 5 receptů od šéfkuchařů vybraných restaurací. Ochutnat je můžete i v rámci festivalu Chřestfest, který právě probíhá.

Bílý chřest. foto: Shutterstock

Chřestovo-rebarborový koláč
(Green House Restaurant)

Suroviny: 100 g hladké mouky * 160 g másla * 2 žloutky * 80 g cukru moučky * citronovou kůru * šťávu z 1/2 pomeranče * 400 g bílého chřestu * 250 g rebarbory * 200 g cukru krupice * 1 celou skořici * 80 g másla  * 80 g cukru krupice * 160 g hrubé mouky  * vanilkovou zmrzlinu

Chřestovo-rebarborový koláč

Postup: Suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvarujeme do připravené formy. Pečeme při 165 stupních 10 minut. Chřest oloupeme, odřízneme tvrdé konce a poté spaříme 3 minuty v osolené vodě a vkládáme do připravené vody s ledem, ihned vyndáme. Suroviny na náplň do koláče dusíme společně s chřestem nakrájeným na kousky cca 15 minut. Směs necháme prochladnout, vyjmeme skořici a vkládáme na předpečené linecké těsto. Posypeme drobenkou. Dopečeme ještě 8 minut na 165 stupňů. Koláč podáváme teplý s vanilkovou zmrzlinou.

ČTĚTE TAKÉ:

Marinovaný losos gravlax s chřestovým coulis a vejcem
(Renommé restaurant) - recept pro 4 osoby

Suroviny: 200 g lososa * 200 g zeleného chřestu * 1 pomeranč *  3 vejce * olivový olej * jedlá soda * cukr * sůl *

Postup: Lososa vykostíme a zbavíme kůže, vložíme do mísy kůží nahoru a zasypeme smíchaným cukrem se solí v poměru 4:3 a šťávou z pomeranče. Necháme marinovat 4h v lednici. Dvě vejce uvaříme v osolené vodě na 4min. Chřest oloupeme, zbavíme zdřevnatělých konců, spaříme do měkka ve vodě s přidanou jedlou sodou. Poté scedíme, rozmixujeme s oloupanými vejci v mixéru a postupně přilíváme vychladlý olivový olej, dokud hmota nezhoustne. Dochutíme solí. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Lososa nakrájíme na tenké plátky, vrstvíme je na sebe a prokládáme je na kostičky nakrájeným vejcem.

Krémová chřestová polévka s estragonem
(Amade Restaurant)

Suroviny: 200 g bílého chřestu * 2 lžíce mouky * 2 lžíce másla * 1 svazek boquete garni * 200 ml smetany * 1 lžička estragonu * sůl * pepř

Krémová chřestová polévka s estragonem.

Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provaříme s boquete garni. Přecedíme, dochutíme ,přidáme smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vaříme ještě asi 30 minut. Rozmixujeme, scedíme a podáváme s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.

Chřestová zmrzlina s marinovanými jahodami a letitým balsamikem
(Amade Restaurant)

Suroviny: 100 g bílého chřestu * 100 g zeleného chřestu *  3 žloutky * 150 g másla * 150 g cukru * 100 g jahod * 1 dcl portského vína * 2 lžíce medu * 1 lžíce zralého balsamica

Postup: Bílý chřest očistíme, oloupeme a rozvaříme v troše cukrového sirupu. Smetanu s cukrem a vanilkou svaříme a scedíme na žloutky, vrátíme do hrnce a necháme lehce přejít varem. Přidáme rozmixovaný chřestový rozvar. Nevaříme. Ve zmrzlinovači umícháme zmrzlinu. Jahody nakrájíme na kousky a marinujeme ve svaru z portského vína, cukru a medu. Zmrzlinu podáváme přelitou balsamikem a s trochou zeleného čerstvého chřestu.

Kde ochutnat chřest?

Chřestfest
30. 4. - 20. 5., vybrané restaurace, www.chrestfest.cz

Druhý ročník gastronomického festivalu Chřestfest láká opět na delikatesy ze 'šparglu'. Na všech těchto chřestových specialitách si budete moci pochutnávat celé tři týdny - festival začíná v pondělí 30. dubna a potrvá až do neděle 20. května.  Účastní se ho osm pražských, dvě brněnské a jedna ostravská restaurace. Opět připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na ZDE.

Středočeský chřestový festival
5. 5., od 11 hodin, Nelahozeves,

Na festivalu ochutnáte speciality z chřestu, které připraví kuchař Jaroslav Sapík, studenti středočeských gastronomických škol a zástupci zahraniční gastronomie. Prodávat se bude i Chřestové víno se speciální etiketou. Na festival se můžete dostat historickým parním vlakem či výletní lodí. Zpáteční lodní jízdenku zakoupíte za 100 korun (v ceně je ochutnávka chřestového pokrmu, 2 x 2 dcl vína nebo nealkoholického nápoje). Lodě vyjíždějí z Prahy 8:30, z Mělníka v 9 hodin. Více informací a jízdní řády najdete ZDE.

Slavnosti chřestu v Ivančicích
18. 5. - 20. 5., Ivančice, www.slavnostichrestu.cz/

Na čerstvý chřest a gastronomické speciality lákají návštěvníky organizátoři Slavností chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Přímo z pole přivezou až čtyři tuny čerstvého chřestu. Hlavní část akce začne v pátek 18. května. V neděli bude možné zhlédnout
kuchařskou show Romana Pauluse z pražského Alcronu. O týden dříve se začne podávat chřest v restauracích. Speciality z této delikatesy bude možné ochutnat také v restauracích v Praze, Brně a dalších krajských městech. Více informací ZDE.

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu
(Renommé Restaurant) - 4 porce

Suroviny: 500g zeleného chřestu * 500g bílého chřestu * 100 g tyrolského špeku * 400g Arborio rýže * bílé víno * drůbeží vývar *100 g máslo * česnek * šalotka * parmezán

Chřest pošírovaný v máslové emulzi s tyrolským špekem na rizotu z bílého chřestu.

Postup: Z vývaru, vychladlého másla, bílého vína a soli připravíme vyšleháním emulzi, kterou zavaříme. Zelený chřest oloupeme, ulámeme zdřevnatělé konce a vkládáme do připravené emulze, pošírujeme do změknutí. Chřest vyjmeme z emulze, zabalíme po 4ks do plátku tyrolského špeku a dáme na plech do vyhřáté trouby na 160°C na 5min. Bílý chřest očistíme stejně jako zelený, nakrájíme na menší kusy a spaříme. Šalotku a česnek nasekaný nadrobno zpěníme na másle, přidáme rýži, orestujeme, zalijeme vývarem, bílým vínem a vaříme cca 14 minut dokud rýže nezměkne. Když je rýže téměř měkká přidáme chřest, parmezán, sůl a dovaříme do měkka. Na závěr přidáme 2 kostky vychladlého másla.

Autoři: ,

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

Prodej bytu 2+1 v centru Ledče nad Sázavou
Prodej bytu 2+1 v centru Ledče nad Sázavou

Jaroslava Haška, Ledeč nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod
2 500 000 Kč