Pátek 30. října 2020svátek má Tadeáš 4 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

5 nej věcí, které můžeme udělat z červené řepy

Červená řepa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Červená řepa. | foto: Shutterstock

Červenou řepu má většina z nás zřejmě spojenou se školní jídelnou. Tehdy ji kuchařky servírovaly naloženou a nakrájenou na kostičky prakticky ke všem jídlům. Ne každý má na ni dobré vzpomínky. Ovšem červená řepa je ceněná zelenina, která obsahuje řadu vitaminů. Ne nadarmo se říká 'zdravý jako řípa'. Navíc může být i velice lahodná. Co z ní tedy připravit?

Chlodnik litevský, studená polévka vyráběná z mladé červené řepy, kefíru, okurek a ředkviček patří v létě na jídelníček každé správné restaurace v Polsku. Některé speciality polské kuchyně, která nepatří k těm nejlehčím, ve vedrech příjemně osvěží.

- pomazánku z červené řepy
smíchejte asi 250 g nastrouhané vařené či pečené červené řepy (můžete použít i nakládanou, ale není to ono), dva stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete, můžete přidat i nakrájenou petrželku. Servírujte s opečenými tousty.

- upečte si řepu v troubě
budete potřebovat asi šest menších řep, ty dobře omyjte, zabalte do alobalu a na plechu je pečte asi dvě hodiny. Upečené řepy budou vypadat jako brambory z ohně, slupku propíchněte vidličkou, oloupejte a pokrájejte na tenčí plátky. Na talířku je pak ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem podle chuti. Můžete použít i vinný ocet.

- jednoduchý svěží salát
červenou řepu omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme nastrouhaná jablka, můžeme ochutit citrónovou šťávou nebo cukrem.

Pokud chcete trochu ostřejší variantu, přidejte nakrájenou cibulku, trochu křenu, sůl a pepř.

 

- polévku z červené řepy, jak ji vaří v Polsku
dvě větší řepy oloupeme, nakrájíme na kousky a s vývarem dáme vařit. Až řepa změkne a obarví vývar, vyndáme ji (nevyhazujeme). Hotový vývar ochutíme octem, pepřem a solí. Polévku zahustíme šlehačkou a krátce povaříme. Do každého talíře dáme kousky červené řepy a přelijeme polévkou. Ozdobíme lístečky petrželky. Poláci jedí polévku studenou s vařeným vajíčkem, případně s kousky telecího masa.

- čerstvou jablečnou šťávu z jablek a červené řepy
sklizeň jablek je tu. Pokud si vyrábíte čerstvý jablečný mošt, zkuste do něj přidat trochu řepy. Nejen, že získáte větší množství vitaminů, ale i krásně červený a chutný nápoj. Ten můžete ozvláštnit, když do něj nastrouháte ještě trochu zázvoru.

,

Dala jsem přednost rodině, říká v otevřené zpovědi čerstvá padesátnice Csáková

Ilona Csáková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bez vytáček a věcně mluví o svých kulatinách, stejně jako o úspěších, pádech a podivných životních obdobích. Ilona...

ANALÝZA: Boj o Karabach popírá ideologii. Zajímavou roli hraje Izrael

Snímek ukazuje členy ázerbájdžánských ozbrojených sil střílejících... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nově rozdmýchaný ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem je v mnoha lidových veřejných diskusích popisován jako...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!