24. září 2010 10:53 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

5 nej věcí, které můžeme udělat z červené řepy

Červená řepa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Červená řepa. | foto: Shutterstock

Červenou řepu má většina z nás zřejmě spojenou se školní jídelnou. Tehdy ji kuchařky servírovaly naloženou a nakrájenou na kostičky prakticky ke všem jídlům. Ne každý má na ni dobré vzpomínky. Ovšem červená řepa je ceněná zelenina, která obsahuje řadu vitaminů. Ne nadarmo se říká 'zdravý jako řípa'. Navíc může být i velice lahodná. Co z ní tedy připravit?

Chlodnik litevský, studená polévka vyráběná z mladé červené řepy, kefíru, okurek a ředkviček patří v létě na jídelníček každé správné restaurace v Polsku. Některé speciality polské kuchyně, která nepatří k těm nejlehčím, ve vedrech příjemně osvěží.

- pomazánku z červené řepy
smíchejte asi 250 g nastrouhané vařené či pečené červené řepy (můžete použít i nakládanou, ale není to ono), dva stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete, můžete přidat i nakrájenou petrželku. Servírujte s opečenými tousty.

- upečte si řepu v troubě
budete potřebovat asi šest menších řep, ty dobře omyjte, zabalte do alobalu a na plechu je pečte asi dvě hodiny. Upečené řepy budou vypadat jako brambory z ohně, slupku propíchněte vidličkou, oloupejte a pokrájejte na tenčí plátky. Na talířku je pak ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem podle chuti. Můžete použít i vinný ocet.

- jednoduchý svěží salát
červenou řepu omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme nastrouhaná jablka, můžeme ochutit citrónovou šťávou nebo cukrem.

Pokud chcete trochu ostřejší variantu, přidejte nakrájenou cibulku, trochu křenu, sůl a pepř.

 

- polévku z červené řepy, jak ji vaří v Polsku
dvě větší řepy oloupeme, nakrájíme na kousky a s vývarem dáme vařit. Až řepa změkne a obarví vývar, vyndáme ji (nevyhazujeme). Hotový vývar ochutíme octem, pepřem a solí. Polévku zahustíme šlehačkou a krátce povaříme. Do každého talíře dáme kousky červené řepy a přelijeme polévkou. Ozdobíme lístečky petrželky. Poláci jedí polévku studenou s vařeným vajíčkem, případně s kousky telecího masa.

- čerstvou jablečnou šťávu z jablek a červené řepy
sklizeň jablek je tu. Pokud si vyrábíte čerstvý jablečný mošt, zkuste do něj přidat trochu řepy. Nejen, že získáte větší množství vitaminů, ale i krásně červený a chutný nápoj. Ten můžete ozvláštnit, když do něj nastrouháte ještě trochu zázvoru.

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Pohlreich: My Češi jsme rasisti. Ukrajincům bychom měli líbat zadek

Zdeněk Pohlreich je známý šéfkuchař, jehož proslavila nejen jeho gastronomická... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po deseti letech odešel z pořadu, který z něj v padesáti letech udělal bez nadsázky superstar. Ačkoli radit méně...

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Elektrikář - Poděbrady, + - 34 000 Kč

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 34 000 - 34 000 Kč