Čtvrtek 1. října 2020svátek má Igor 15 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

500 restaurant. Mírné zhoršení a třísky na hraně stolu

500 restaurant | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy 500 restaurant | foto: 500restaurant.cz

Chtěly jsme zjistit, zda tu od naší poslední návštěvy před čtyřmi lety neusnuli na vavřínech. Interiéru věnovali majitelé značnou péči: emblematický žlutý fiátek na traverzách nad barem, surové dřevěné obložení stěn zdařile doplněné deskami stolů z přírodního dřeva a směsicí barevných kovových židlí.

Na parapetu vycpaná kmotra liška se vzduchovkou a loveckou brašnou. K tomu pár zrcadel, plechová tovární skříňka a litá betonová podlaha.

Největší nával tu bývá přes poledne – obědové menu představuje jedna polévka a jedno jídlo, například v pondělí drůbež, v úterý ryba, ve středu česká klasika, ve čtvrtek odlehčené fitness jídlo a v pátek burger (jen polévka 45,–, hlavní jídlo 115,– nebo obojí 135,–). Týdenní specialita je za 149 korun a jeden salát ze stálé nabídky s dvacetiprocentní slevou. Na stálém lístku se kromě pizzy, těstovin a rizot jasné italské inspirace vyjímají i masa, saláty a zelenina. Kuchyni vládne Robert Nerad, jenž působil v Klokočné, kde se zdokonalil v tradiční české kuchyni, i v restauraci Flambée, odkud si přinesl moderní gastronomické fígle – naše očekávání jsou proto vysoká.

Hodnocení

Jídlo: 7/10

Obsluha: 3/5

Prostředí: 4/5

Value for money: 4/5

Je krátce po jedné a polední nabídka už vyprodaná, takže vybíráme ze stálého lístku: jako předkrm zauzenou králičí paštiku (139,–) a pečenou marinovanou řepu se sýrem feta (115,–).

První přichází pod skleněným poklopem, zpod něhož se při servírování efektně vyvalí bílý dým – známka patřičného zauzení! O chléb ale po delším čekání musíme požádat (navíc je započítán zvlášť). Paštiku tvaru válečku rozkrojeného na dva nestejně velké dílky doplňují dva „nočky“ cibulové marmelády. Ta obsahuje i mnoho nezvykle velkých a tvrdých kusů slaniny – tato snaha o inovaci se u nás s velkým nadšením nesetkala. Paštika zas chutná příliš dietně, snesla by aromatičtější složku než jen kousíčky mrkve a tu a tam větší hrudku kešu. Dále již jen pár kapek vynikající pomerančové creme fraîche a několik ořechů kešu vcelku, jimž by slušelo opražení.

500 restaurant
Na parapetu vycpaná kmotra liška se vzduchovkou a loveckou brašnou. K tomu pár...

Místní variace řepy na lůžku z rukoly má už od pohledu nádhernou rubínovou barvu a chutná skvěle. Upravená je přesně na skus, sladce vykoupaná v balsamiku a skvěle kontrastující s hebkými nočky mírně slaného nadýchaného (kozího?) krémového sýra (feta má jinou strukturu) a křupavými piniovými oříšky. Doporučujeme. Z hlavních chodů máme v plánu králičí hřbet (239,–) a pečeného candáta (286,–).

Králík je ve formě špalíků obalených tyrolským špekem, díky němuž je božsky šťavnatý. Doprovází ho hromádka listového špenátu s nasládlou, dozlatova opečenou šalotkou a voňavá pikantní omáčka z růžového pepře; všechny složky v dokonalé harmonii.

Jako přílohu (je v ceně) jsme si objednaly hedvábné bramborové pyré s lanýžovým olejem – další trefa do černého.

Chtěly jsme zjistit, zda tu od naší poslední návštěvy před čtyřmi lety neusnuli...

Tři dozlatova opečená filátka candáta spočívají na černé čočce beluga, uvařené takřka al dente a trochu příliš osolené. Ryba je sušší, chtělo by to kratší dobu úpravy, a opět trochu slanější. Další složkou jsou orestované kostky cukety a chutná, jemná chorizo pěna, v níž naštěstí (na rozdíl od marmelády) uzeninovou složku vnímáme jen letmo. Jako přílohu jsme zvolily povedené pečené rozmarýnové brambůrky.

500 RESTAURANT – PĚTISTOVKA

  • Na Valech 283/16 Praha 6 – Hradčany
  • www.500restaurant.cz
  • moderní, industriálně vystylovaná Pětistovka povstala v roce 2011 na místě radikálně zrekonstruované hospody IV. cenové skupiny.

Po dojedení před námi talíře zůstávají ležet skoro čtvrt hodiny. Nedobrovolný „time-out“ využíváme k volbě dezertu: mousse ze zauzené čokolády s chilli, marcipánem, jahodami a vanilkovými chipsy (97,–). Chuť ingrediencí je v pořádku, halabala prezentace – možná záměrná – si nás ale nezískala: tři „kydance“ vynikající jemné čokoládové pěny, z nichž trčí střechýly nalámané oplatky (jistě domácí a velmi dobré), a kolem kolečka marcipánočokoládové roládky a dalších pár dílků jahod. Čokoláda s chilli je trendy, děsivě pálivé semínko vcelku by ale obsahovat nemusela. Uvítaly bychom i větší podíl ovocné složky.

Za opulentní oběd platíme rovných 1000 korun, jídlo bylo o něco horší než při naší první návštěvě, kdy jsme byly absolutně nadšené, laťka ale poklesla jen nepatrně. Mírné nepohodlí industriálního prostředí vám může vyhovovat, nebo ne, nikoli ovšem třísky na hraně stolu, o něž jsme si několikrát zatrhly oděv. Obsluha je průměrná, i když snaha se jí upřít nedá.

Recenze restaurace vyšla v magazínu Index.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!