Středa 23. září 2020svátek má Berta 22 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Doporučujeme

Pravidla hummusu. Zkuste recept Jana Punčocháře na cizrnový dip

Dvojitá dávka cizrny. Kromě základu je možné použít ji taky na ozdobu, opečená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O hummusu se obvykle mluví jako o pomazánce, ale nakládá se s ní trochu jinak – nemaže se, spíš nabírá, podobně jako dip. Kromě předkrmu či lehké...

Recept

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doráda neboli pražma královská je ryba-dravec s bílým masem a zřetelnými, pevnými kostmi. její příprava je velice jednoduchá, neboť je sama o sobě...

Recept

Kešu koláčky se smetanovou náplní. Jak na ně?

Kešu koláčky se smetanovou náplní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Recept na tyhle kešu koláčky s voňavou smetanovou náplní vznikl už poměrně dávno. Než jsem ale stihla zpracovat video postup, přišly Vánoce. A ony se...

Druhá šance pro pohanku. Dejte ji do jogurtu nebo do sekané

Pohanková kaše | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Buď ji milujete, nebo nesnášíte. Pokud se nad pohankou ofrňujete, je dost možné, že jste ji okusili v nepříliš povedeném provedení. Co ovlivňuje její...

ŘÍM

Superpotraviny našich babiček? Rozinky a černá kapusta

Černá kapusta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem...

Rozhovor

Rýžový koláč, závitky i nakládaná zelenina. Co se jí v Asii při oslavách nového lunárního roku?

Kevin Nguyen Viet | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už v sobotu bude celá Asie slavit nový lunární rok, kdy se období prasete přehoupne do období krysy. Oslavy nového čínského roku už dávno nejsou...

GRUSZ: Lahůdka jménem foie gras. Pro mě určitě ano!

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nový rok můžeme začít předsevzetím, že budeme jíst zdravě. Třeba něco lehkého, hodně zeleniny, možná omezit maso. Nebo můžete všechna předsevzetí...

Rozhovor Praha Alena Pecháčková

Zabijačka v Praze. Prase přivezeme zabité, ale jinak je vše jako na vesnici, říká šéfkuchař

Zabijačka v centru Prahy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Škvarky, jitrnice, prdelačka, ale i slivovice. Již poněkolikáté proběhne na Vinohradech tradiční česká zabijačka. Jak probíhá a proč se přijít...

Recept

Festovní hovězí vývar podle Jana Punčocháře. Co budete potřebovat?

Pro ještě výraznější chuť je možné vývar před podáváním varem zredukovat. Kromě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co se hodí do mrazivého zimního počasí víc než poctivý silný vývar? Spolehlivě zahřeje i posilní. A bude o to lepší, oč více péče a pozornosti mu...

Trochu exotiky. Jak na salát s chobotnicí, poradí šéfkuchař

Chobotnicový salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chobotnice je stále ještě exotická surovina, kterou doma často nepřipravujeme. Pokud byste ale dostali chuť zpestřit si jídelníček, tady je recept...

Lněné krekry s parmazánem. Snadné paleo pečivo na víkendovou snídani

Lněné krekry s parmazánem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vím, že se třeba paštika nebo pomazánka dá namazat na kousek zeleniny nebo plátek paleo pečiva. Nevím, jak to máte vy, mě ale občas chytne chuť na...

Slavná kremšnita ze slovinského Bledu. Jak na ni, poradí šéfkuchař

Kremšnita | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Připravuje se už desítky let, přesněji od roku 1953. Právě tehdy ho na březích slavného bledského jezera poprvé vyrobil šéfcukrář Hotelu Park Ištvan...

Rozhovor

Mech zdobený cvrčky nebo dort s majonézou. Šárka Divácká peče jinak

Šárka Divácká a její dort Buď mech zdobený cvrčky. Šestatřicetiletá rodačka z... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Její dorty jsou trochu praštěné. Díla na pomezí cukrařiny, umění a cirkusu. Kombinuje se v nich hravost i důkladná znalost chemie. Šárka Divácká se...

Granola, jedlé květiny a asijské měkké bulky. Cukrářské trendy podle Josefa Maršálka

Buchty, bábovky, koláče. Češi milují sladké a retro chutě se vrací, říká cukrář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Česká cukrařina a její návrat k základům, poctivá rukodělná práce, klasické zákusky z nejlepších ingrediencí a připravené s respektem. Máslo,...

Názor

NÁVRAT: Náš zákazník, náš pán. Ale mnohdy je to v restauraci o nervy

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Náš zákazník, náš pán. Tímto heslem je řídí každé zařízení nabízející služby. Ale ne vždy je to tak jednoduché. Začnu možná trochu zhurta, ale servis...

Rozhovor Most Alena Pecháčková

Podnikat na severu Čech je složitější, ale i tady lidé poznají kvalitu, říká majitel cukráren

Jan Hawelka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Gastronomii se věnuje každý den od rána do večera a jak říká, velmi ho to naplňuje. Na severu Čech založil síť cukráren a kaváren Lagarto. Praží si...

Ovoce přešlé mrazem. Sladká přeměna překvapí

Mišpule v mraze ztratí na kráse, na chuti naopak velmi získá. Bez ledového... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mrzne, procházíte se po zahradě a tu a tam si utrhnete sladké plody přímo ze stromu. Že už je sklizeň dávno za námi? Ne, pokud pěstujete například...

Recept

Dýňová kešu bábovka se skořicí bez mouky i cukru. Jak na ni?

Dýňová kešu bábovka se skořicí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýni vážně miluju. Málokterá surovina je tak neuvěřitelně variabilní. Sluší jí to nejen ve slaných receptech, ale i v těch sladkých. Jako třeba v...

Do Prahy míří michelinský šéfkuchař Gaetano Trovato, ve speciálním menu nebude chybět holub či srna

Do Prahy míří michelinský šéfkuchař Gaetano Trovato | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace Grand Cru připravila pro své hosty unikátní gastronomický zážitek. Ve třech po sobě následujících večerech od 5. do 7. února nabídne...

Litoměřice

Víno z čarovného kopce. Obsáhli jsme vše, co se z révy dá ‚vymáčknout’, říká vinařka

Obsáhli jsme vše, co se z révy dá „vymáčknout“ na poli alkoholických výrobků,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vrch Radobýl leží kousek od Litoměřic. Karel IV. jej daroval tamním obyvatelům, aby na něm začali pěstovat révu, Karel Hynek Mácha zde dopisoval svou...

DAVID: Jídlo na holínce či v autíčku na dálkové ovládání. Co je to plating?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co je pro malíře prázdné plátno, to je pro kuchaře prázdný talíř. V dnešní moderní době se jídlo podává nejen na talířích, ale i na lžičkách,...

Doporučujeme

Lehký nový rok. Jak na kroupové rizoto, poradí Jan Punčochář

Kroupy se u nás jedly po staletí, v poslední době jsme na ně ale trochu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dnech hojnosti přijde vhod něco lehkého a bezmasého. Například kroupové rizoto s dýní a řeřichou. Pokud do něj místo kuřecího vývaru použijete ten...

Polévková mapa Evropy. Recepty se dědí, zároveň se ale časem mění a přibarvují

Gulášová polévka (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Talíř či miska polévky je základem jídelníčku všech evropských zemí a mnohé recepty sdílejí národy navzdory hranicím. Jak dělají gulášovou v...

Co na talíř na Nový rok? Čočkovou polévku s kari podle šéfkuchaře

Polévka z červené čočky s kari | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Čočkovou vaříme klasicky s uzeným, ale častěji indickou s kari,“ říká šéfkuchař Hynek Vávra z restaurace Hliněná Bašta. A jak na ni? Tady je jeho...

Rozhovor Alena Pecháčková

Kachna se zelím nebo houby na kyselo. Na chlebíčky můžete dát cokoli

V 70. letech měla klasická lahůdkářství velkou tradici a Češi je milovali. Není... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V gastronomii se pohybuje 25 let, pracoval v restauraci Mlýnec či U Patrona, ale zkušenosti sbíral i v zahraničí. Nyní se věnuje české klasice -...

Rozhovor

Brčko k pití opravdu nepotřebujete, říká gastro podnikatel

Po odchodu z Marks & Spencer jsem si dal chvíli volno a přemýšlel, co budu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podnikatel Dušan Mrozek (57) byl dlouhou dobu mužem stojícím za značkou Marks & Spencer v Česku. V britském řetězci se mu tehdy zalíbil obchod s...

Chlebíček s kachními žaludky. Co připravit na Silvestra poradí šéfkuchař Jan Punčochář

Co připravit na Silvestra? (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dnes to nebude ani o mých zážitcích ani o chování číšníků na place, naopak, dnes se jsem se rozhodl sepsat pár praktických receptů, které se skvěle...

Doporučujeme

Jak na zvěřinu? Čerstvou je lepší nechat vystařit, maso zkřehne, radí Jan Punčochář

Sladká tečka. Zvěřinu dobře doplní výrazné ovoce, jako jsou brusinky, ale třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doby, kdy sehnat dobrou zvěřinu znamenalo mít štěstí anebo známého nimroda, jsou dávno pryč. Hlavně teď, se začátkem zimy, ji seženete v každém...

Rozhovor

Stačilo jen poslouchat přání cukrářek a plnit je, říká majitelka obchodu s cukrářskými potřebami

Barevné cupcakes. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O potahové hmotě na dorty nevěděla nic, přesto se dokázala ze dvou kilogramů hmoty dovezené na začátku vypracovat ke třem kamionům balíků hmoty...

Rozhovor

Řezník: Dal jsem zákaznici recept na svíčkovou, za týden se vrátila, že se manžel do ní znova zamiloval

Jiří Michal | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V životě dělá přesně to, co chtěl. Řezník Jiří Michal se vyznačuje nakažlivě dobrou náladou, zručností, láskou k řemeslu i neodmyslitelnou tužkou za...

Rozhovor Alena Pecháčková

Chytil jsem druhou mízu, opustil teplé místečko a teď chci dělat burgery v maringotce, usmívá se bývalý manažer

Jména burgerů si vypůjčil z letecké terminologie, přestavbou Airstreamu z roku... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jména burgerů si vypůjčil z letecké terminologie, přestavbou Airstreamu z roku 1969 na foodtruck strávil čtyři roky a v současnosti staví druhý....

Rozhovor Praha

Jedli u nás skoro všichni agenti Bondové, říká norský restauratér

Nils Jebens | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Norský restauratér žijící už více než pětadvacet let v Česku Nils Jebens o kariéře v elitní vojenské jednotce, devadesátých letech a o tom, jak...

Rozhovor

Chlapi mají maso zakódovaný, říká vegan a úspěšný restauratér Vidlička

Ve Forky’s si můžete dát Cheez Burger s plátkem rostlinného „cheddaru“ podávaný... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od dětství mu tvrdili, že maso jíst musí, aby byl silný. poslouchal. Když před pár lety restauratér Luboš Vidlička nahlédl při podnikání pod pokličku...

Recept

Křupavá rybí tradice. Jak na kapří hranolky, poradí Jan Punčochář

Se zelím. Kapří hranolky dobře doprovodí klasický bramborový salát, ale třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud byste letos štědrovečerní menu rádi trochu oživili, ale současně se nechcete vzdát klasiky v podobě smaženého kapra, vyzkoušejte kapří...

Sváteční pstruh trošku jinak. Zkuste ho se salsou, radí šéfkuchař

Sváteční pstruh trošku jinak. Zkuste ho se salsou, radí šéfkuchař | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemáte letos chuť na kapra, ale rybu byste si dali? Připravte si pstruha se salsou podle receptu šéfkuchaře Pavla Pacáka z restaurace Corso.

Bez kořenové zeleniny, s jablky či jogurtem. 10 receptů na bramborový salát od šéfkuchařů

Bramborový salát | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bramborový salát je jedna z věcí, kde platí pravidlo, že v jednoduchosti je síla.