Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Angreštový koláč s krémem

Jídlo

  15:34
PRAHA - S angreštem jsem si nikdy nevěděla rady. Jen jsem si ho trhala rovnou do pusy z keříků, co nám rostou na chalupě. A to bylo všechno. Čerstvý ho mám moc ráda, ale protože jsem šetřilka, zkusila jsem kompot a... no, moc mi nechutnal. Zkusila jsem džem... a bylo to podobné.

Angreštový koláč s krémem foto: Lidové noviny

Co s ním, když ani dlouho nevydrží, uzrálý začne opadávat a ta zvláštní sladko-kyselo-trpká chuť mi zmizí až do příští sezóny? Až letos jsem nad agreštem vyzrála! Vyzkoušela jsem dort s angreštovo smetanovou náplní a upekla jsem ho okamžitě třikrát za sebou. Je výborný – opravdu! Tenhle jednoduchý recept zbavuje angrešt bubáků i zrníček a zbyde jen slast. Angreštový základ jsem si zamrazila, takže si angreštu letos užiju dokonale.

DOBA PŘÍPRAVY:
30 minut + 1 hodina na chlazení
těsta + 40 minut na pečení

POTŘEBUJETE:
Na 12 řezů
NA TĚSTO:

300g hladké mouky
150g změklého másla,
nakrájeného na kousky
100g moučkového cukru
2 vejce
kůru nastrouhanou
z jednoho citronu
Apetit- nejnovější!
NA NÁPLŇ:
200g očištěného angreštu
(bez stopek a bubáků)
100g přírodního cukru
3 menší vejce
100 ml smetany ke šlehání
hrst angreštu na ozdobu

1. VYPRACUJTE TĚSTO
Prosijte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj kousky másla a prsty zpracujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. Přidejte citronovou kůru. Až bude těsto hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.

2. PŘEDPEČTE KORPUS

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Odpočatou hmotu rozválejte
a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.

3. PŘIPRAVTE NÁPLŇ
V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr. Směs rozmixujte a přelijte přes síto,
abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.

4. PEČTE V TROUBĚ
Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.

DITA PECHÁČKOVÁ, Autorka je šéfredaktorka měsíčníku Apetit

Nebojte se angrešt kombinovat!

Sezona angreštu bývá jen velmi krátká, proto je dobré skočit po tomto výborném ovoci hned, jak se urodí.

Angrešt je skvělou zásobárnou vitaminu C, kterého se vařením ztrácí jen malé množství, a rozpustné vlákniny. Obsahuje málo kalorií, ale protože má trpkou chuť, podává se většinou se šlehačkou, čímž se jeho kalorická hodnota výrazně zvyšuje. A jak angrešt nejlépe zužitkovat? Vyzkoušejte některý z našich jednoduchých receptů.

Angreštové košíčky jsou výborné a jejich příprava není složitá. 210 g hladké mouky prosijte na vál, přidejte žloutek, 14 g másla, 70 g cukru a dvě lžíce mléka. Zpracujte těsto a nechte dvacet minut odležet. Poté těstem naplňte vymazané formičky a upečte. Košíčky naplňte krémem z měkkého tvarohu utřeného s pískovým a vanilkovým cukrem, pudinkovým vanilkovým práškem a lžící rumu. Navrch ozdobte angreštem.

Angreštová marmeláda
Vynikající je také kombinace angreštu s meruňkami, třeba jako marmeláda. Meruňky i angrešt rozemelte. Gelfix či jiný konzervační přípravek rozmíchejte s cukrem, přidejte špetku mletého badyánu a přisypte k ovoci. Přiveďte k varu a po třech minutách stálého míchání marmeládou naplňte sklenice, uzavřete a na chvíli postavte dnem vzhůru.

Kristina Vacková