Co s ním, když ani dlouho nevydrží, uzrálý začne opadávat a ta zvláštní sladko-kyselo-trpká chuť mi zmizí až do příští sezóny? Až letos jsem nad agreštem vyzrála! Vyzkoušela jsem dort s angreštovo smetanovou náplní a upekla jsem ho okamžitě třikrát za sebou. Je výborný – opravdu! Tenhle jednoduchý recept zbavuje angrešt bubáků i zrníček a zbyde jen slast. Angreštový základ jsem si zamrazila, takže si angreštu letos užiju dokonale.
DOBA PŘÍPRAVY:
30 minut + 1 hodina na chlazení
těsta + 40 minut na pečení
POTŘEBUJETE:
Na 12 řezů
NA TĚSTO:
300g hladké mouky
150g změklého másla,
nakrájeného na kousky
100g moučkového cukru
2 vejce
kůru nastrouhanou
z jednoho citronu
NA NÁPLŇ:
200g očištěného angreštu
(bez stopek a bubáků)
100g přírodního cukru
3 menší vejce
100 ml smetany ke šlehání
hrst angreštu na ozdobu
1. VYPRACUJTE TĚSTO
Prosijte mouku s cukrem, uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj kousky másla a prsty zpracujte na drobenku. Na ni vyklepněte vejce a opět zpracujte, až se spojí v těsto. Přidejte citronovou kůru. Až bude těsto hedvábně hladké, zabalte ho do fólie nebo mikrotenového sáčku, uložte do ledničky a nechte aspoň hodinu odpočívat.
2. PŘEDPEČTE KORPUS
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Odpočatou hmotu rozválejte
a vyložte jí formu o průměru 26 cm. Těsto propíchejte vidličkou, vložte do trouby a čtvrt hodiny předpékejte; korpus získá světle zlatou barvu.
3. PŘIPRAVTE NÁPLŇ
V rendlíku spolu krátce povařte angrešt a cukr. Směs rozmixujte a přelijte přes síto,
abyste odstranili zrníčka. V misce prošlehejte vejce se smetanou a směs jemně vetřete k rozmixovanému angreštu s cukrem.
4. PEČTE V TROUBĚ
Na předpečené těsto rozdělte hrst angreštů a rovnoměrně je zalijte smetanovým krémem. Pak ještě 25 až 30 minut pečte. Pro kontrolu na povrch trochu zatlačte lžičkou nebo vařečkou: měl by se chvět jako pudink. Pokud vám náplň připadá tekutá, pečte dalších pět minut. Než koláč vyjmete z formy, nechte ho aspoň čtvrt hodiny chladnout.
DITA PECHÁČKOVÁ, Autorka je šéfredaktorka měsíčníku Apetit
Nebojte se angrešt kombinovat! |
Sezona angreštu bývá jen velmi krátká, proto je dobré skočit po tomto výborném ovoci hned, jak se urodí. |