Neděle 17. ledna 2021svátek má Drahoslav -5 °C oblačno Předplatné LN

Diskuse k článku

Automatické spropitné? Deset procent je to nejmenší, co si číšníci po právu zaslouží, říká restauratér

Iniciativa #milujemevino kolem pražských vinných barů Vinograf vyzvala veřejnost k diskusi o odměnách hostů pro personál restaurací. Od pondělí totiž zavedla automatické spropitné 10 procent. Co na to říkají majitelé restaurací a co si o automatickém spropitném myslí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pekař 19.6.2020 16:27

Ano jestli chteji platit servis at ho účtují a je to předem známo v jake výši, pekne na uctenku at nejsou danove úniky jinak to je od restaurateru nehoráznost, at si svoje lidi slusne zaplatí a nebo at to neprovozuji, jsou knzivotu lidskému potrebnejsi provozy jak se nam nedávno dobre ukázalo. Zákazník se potom rozhodne jestli takovou restauraci navštívit chce nebo ne. Je tu ale mnohem podstatnější faktor nez daně a tim je zdravotní pojisteni. Představte si číšníka ktery ma 20 tisíc měsíčně čistého ale ofiko jen minimální mzdu, ze ktere plati zdravotní. A nekdo jiný ma taky 20 čistého ale ze mzdy hrubé, ze ktere zaplatí zdravotní on i jeho zaměstnavatel. Je to propadtny rozdíl kolik oba do systému přispějí napr. za 35 let prace a potom oba dostanou nemoc a oba dostanou stejne drahou náročnou léčbu. Jak je tohle podle panu restaurateru fair? :-(

M. Wiener 5.6.2020 1:42

Pokud spropitne je v hotovosti, moznost se vyhnout zdaneni existuje. Je-li spropitne pridano platbou na kreditni kartu, moznost se vyhnout zdaneni je znatelne mensi.

P. Beňo 4.6.2020 17:16

Pane Henkre, v té restauraci, kousek od Obecního domu ad a) (schválně nejmenuji) nejspíš minimálně 100 zinkasuje...;-) dáno i počtem stolů a hostů a nutností se objednat... ad b) netuším, jak na těch postech v tomto oboru pracuje, pokud to je jenom 15 dní, o tom jsem mohl jenom snít. Já přes 40 let musel pracovat měsíčně v průměru tak 35-40 dnů, tj. 8-10 služeb. Když jsem začínal, tak léta se přesčas neplatil. Když končím , už se zase neplatí, protože to nedovoluje zákoník práce a EU, ale jinak by všechny chirurgie v Čechách už zavřeli ;-)) a o žádné dýško jsem si , čestné slovo nikdy neřekl....;-)

F. Stejskal 4.6.2020 16:21

V restauracích bývala ještě běžná praxe, že spropitné rozděloval majitel restaurace na třetiny. 1/3 pro restauraci (možná kuchyni), 1/3 na rozbitý inventář, 1/3 pro obsluhu. Škoda, že se majitelé restaurací nezmínili i o tomto fenoménu. Ale proč veřejně přiznávat nezdaněný příjem.

J. Henker 4.6.2020 15:57

Ano, nebo taky dvoulitrovou petku "vína". Každému po chuti...

J. Henker 4.6.2020 15:49

český kolenovrt :-)

J. Henker 4.6.2020 15:48

a) sto hostů denně nezkasíruje

b) nepracuje třicet dní v měsíci, ale v systému krátký / dlouhý týden cca 15.

T. Novacek 4.6.2020 15:45

A co kdyby teda těch 10% zaplatil majitel hospody do výplaty a nepřenášel to, že špatně platí zaměstnance nebo jim neumí rozvrhnout lepší směny, na zákazníka?

A. Šír 3.6.2020 21:55

Restauratér a číšník také dávají jinde automaticky 10 % k ceně výrobku či služby? Platí třeba pivovaru o 10 % navíc za to, že jim dovezl pivo? Za komoušů zaměstnavatel dával číšníkům automaticky nižší platy právě o tolik, na kolik si přišli na tuzérech. Dnes není důvod, proč by měl host číšníkovi plat místo zaměstnavatele doplácet za to, že se k němu chová slušně a nepobryndá ho polívkou. Kdybych nebyl srab a těch pinglů bych se nebál, tak ode dneška nedám ani halíř navíc.

M. Wiener 3.6.2020 20:00

Pan Karel Doubek, generalni reditel Hotelu Adria a jinych zarizeni je spatne informovan, pokud si mysli, ze v USA existuje povinna, automaticka platba spropitneho nebo svou velmi omezenou osobni zkusenost generalizuje. Nic takoveho v USA neexistuje. Nekdy pri reservacich vetsich skupin muze zarizeni upozornit na polozku za "service", ne spropitne, ktera bude prictena k uctu a zakaznik se muze dopredu rozhodnout, chce-li tam jit nebo si vyjednat zruseni nebo omezeni teto polozky. Naprosta vetsina zarizeni vsak pod souhrnem uctu ma radku na spropitne a nekdy take vyznaceni castky pri rozlicnych procentech spropitneho, ktere velmi vzacne zacina pod 10% a casto konci u 20% nebo 25%. A nekdy si to obsluha a kuchari, u kterych doufam, ze se na spropitnem podili, skutecne zaslouzi. Osobne, pri uplne spokojenosti, davam minimalni spropitne 15%, ale casto i vic (ziji v Kalifornii).

Z. Lapil 3.6.2020 10:34

Daně bych sem vůbec netahal.

Co mi ovšem uniká, proč dávat spropitné ausgerechnet číšníkům, když se nedává řidičům MHD, uklízečkám, projektantům, úředníkům, horníkům...

T. Kohout 3.6.2020 7:41

Na základě této "logiky" by si spropitné/všimné zasloužil kde kdo. Ochotný úředník na úřadě jistě taky, v podstatě je to taky takový "číšník".

6. . 2.6.2020 22:07

Já jsem pro. Pokud si to pan restauratér myslí, tak by se mu nemělo bránit. Může jim dát i víc.

I. Lencse 2.6.2020 17:51

Aha..a riť Paľovu by nechceli?8-o

J. Macek 2.6.2020 10:54

Každý zaměstnanec i každý poctivý podnikatel platí ze všeho, co vydělá, daně. Všichni tak přispívají na školství, silnice, chodníky, obranu atd. atd. Všichni – kromě prostitutek a číšníků, kteří žijí z nedaněného spropitného. Za ně přispíváme my ostatní. Proč?

J. Basler 1.6.2020 19:48

No jen doufám, že si tuhle diskusi páni restauratéři přečtou... Už dlouho jsem nezažil takhle podobné názory. Celý život jsem každému, kdo si stěžoval na práci, říkal, můžeš hlasovat nohama, nelíbí se ti tu, dej výpověď a bež jinam. JInak naprostý souhlas, majitelé vlastně říkají, že by měli obsluze minimálně 10% přidat.

Pro Lidovky: co se tak zeptat těch lidí znovu, po přečtení diskuse?? Co si o tom myslí. Ani jeden nezmínil, že by obsluze přidal...

I. Kazimour 1.6.2020 18:19

Dyško mělo význam za socíku, když personál měl směšné platy a s dýškem se jaksi počítalo. Dneska jsou ceny smluvní, tak ať si odměnu pro číšníky zahrne majitel do ceny jídla či nápoje. Každý pak pohledem do jídelního lístku zjistí, zda na dotyčnou restauraci má, nebo by mu tam za ty peníze nechutnalo.

M. Stanovský 1.6.2020 15:50

A co takhle raději pořádně zaplatit personál?

T. Kohout 1.6.2020 14:49

Na 2. stranu dobry stary zakaznik by mel mit slevu min. 25% a buraky a pizzu zdarma.

L. Tomev 1.6.2020 4:46

Dobře !!

L. Tomev 1.6.2020 4:45

A proč nemají výplatu ve výši kterou si za odvedenou práci zaslouží?

V. Libich 31.5.2020 19:38

V Číně jsme chtěli dát dyško v taxíku, ale řidič to vůbec nechápal...

V. Libich 31.5.2020 19:30

Tam bych vůbec nevlezl...

V. Libich 31.5.2020 19:18

Aroganci hospodskych dobře ilustruje ten stupidní příměr s lékaři. Nejlépe se pravda ukázala po zavedení EET. Léta žehrali na kalkulované ceny, chtěli smluvní, tak je mají. Kde jsou ty časy kdy byla Plzeň za 30 a poledni menu za 70. Zaměstnance už musí platit z nákladů a ne z kasy. Tak jaké dýško? Budou ho taky danit jako v USA? Obsloužit hosta je jejich odbornost, tak jaké příplatky? Jako že mi donese talíř s jídlem? Od čeho tam tedy jsou? Od zdražení po EET už žádné dýško nedávám, jen zaokrouhlim nahoru.

R. Malý 31.5.2020 18:10

Myslím si, ze většina spokojených hostů "dýško" určitě nechá. Ovšem uniká mi ta zamýšlená povinnost. Majitel bude dřít personál za minimální mzdu, a ať to host doplácí? Ne, ponechane tipy jsou za spokojenost, ne aby mel číšník vubec slusnou mzdu, tu mu ma zajistit jiz zamestnavatel.

P. Šlesinger 31.5.2020 15:26

Jak se z zpropitného odvádí daně?Je to jen šedá ekonomika a mělo by to být trestné.Jinak vzkazuji těm chytrákům co si platí tyhle články.Servírka či číšník jsou vaši zaměstnanci a je to věc mezi vámi a jimi .Netahejte do toho zákazníka.Máte stanoveny ceny?Tak se jich držte.Na odměňování dobré práce slouží prémie čučkaři.

K. Vojtíšek 31.5.2020 11:53

Zdá se, že hospody a jejich personál jsou pupek světa. Na základě tohoto přesvědčení se snaží odírat zákazníky jak jen je to možné. Zdůvodňují to tím, že pracují o sobotách, nedělích a svátcích, ve dne v noci atd. Jenže takto pracuje většina zaměstnanců např. v obchodních řetězcích a ti si nezaslouží něco na víc? Třeba 10% spropitné. Určitě by to uvítali.

J. Chaloupka 31.5.2020 2:59

dávat spropitné v hospodách je jakýsi historický zvyk, který už s kvalitou služeb nemá moc společného. Např. v USA neberou číšníci plat a ten jim nahrazuje spropitné. U nás ovšem číšníci plat berou a pak je spropitné zbytečné . Dobrovolně v případě spokojenosti ať si dává každý co chce ale povinné spropitné je v podstatě legalizace černé ekonomiky . A řeči o těžké práci jsou poněkud zvláštní, je-li tak těžká tak ji má zaměstnavatel řádně ohodnotiti v platu. Jinak jsou desítky těžkých zaměstnání ale nikoho nenapadne tam dávat spropitné . Dříve za socialismu jsem dával dýško řemeslníkům ale dnes jsou smluvní ceny a ty jsou právě od toho aby si každý řekl za svoji práci cenu na kterou si ji sám hodnotí a nakonec smluvní ceny jsou dnes i v hospodách takže spropitné je opravdu jen jakýsi rozšířený zlozvyk..

V. Kokavec 31.5.2020 2:31

Ten pán z Café Buddha se asi zbláznil, když se přirovnává k lékaři. Ano lékař může i vařit, ale nikdy ne naopak! Závidím to sebevědomí, nebo je to hloupost?

E. Horová 30.5.2020 23:14

Vážení páni restauratéři, svým zaměstnancům můžete "zajistit" spropitné tak, že jim odevzdáte 10% z denní tržby. Pokud by Vás to zatěžovalo, tak zvedněte všechny ceny o 10% (ceny jsou smluvní a tedy volné), ale pak by vám asi poklesla návštěvnost. Proč to nechávat na hostech a "usilovat" o jejich spokojenost.


TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

Život s Ester. Není úplně málo komplikovaná, přiznává trenér Bank

Trenér Tomáš Bank má velký podíl na lyžařských úspěších Ester Ledecké. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je to už pět let, co od svého bratra Ondřeje přesedlal jako trenér k Ester Ledecké. Dovedl ji k olympijskému zlatu v...

Expremiér Sobotka se vrátil do pražských Stodůlek. Pořídil si byt v paneláku

Bohuslav Sobotka před svým bytem. (12. ledna 2021) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Expremiér Bohuslav Sobotka se v tichosti vrátil z Moravy, kam se uchýlil po odchodu z politiky, do Prahy. Jak zjistila...