Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Avokádová, celerová či ředkvičková. Jak na jarní lehké pomazánky?

Ředkvičková pomazánka foto: Jíme zdravě velikonoční speciál

Recept
Ředkvičky, celer, vejce či avokádo. Dopřejte si k snídani či večeři jarní lehkou pomazánku spolu s kváskovým chlebem či celozrnnou bagetou.
  6:12

Celerová pomazánka s mrkví a jablkem

  • 1 střední jablko (Granny Smith) 
  • 200 g mrkve 
  • 150 g sterilovaného celeru 
  • 200 g odtučněného tvarohu 
  • 2 lžíce zakysané smetany (12 % tuku) 
  • sůl
  • pepř

Postup: Nejprve si připravte větší misku. Jablko s mrkví oloupejte a nahrubo nastrouhejte do připravené misky. Následně sceďte sterilovaný celer, nakrájejte jej na menší kousky a vložte také do misky. Poté přidejte tvaroh a zakysanou smetanu, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Vzniklou pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby, nechte ji alespoň 20 minut odležet v chladu a podávejte. Pomazánku skladujte v lednici, kde vám vydrží 2–3 dny.

Celerová pomazánka

Ředkvičková pomazánka

  • 100 g ředkviček 
  • 120 g cottage sýru 
  • 4 g čerstvé pažitky (nakrájené najemno)
  • 150 g bílého řeckého jogurtu (3,5 % tuku) 
  • sůl

Postup: Nejprve si připravte mísu a jemný cedník. Ředkvičky omyjte, nastrouhejte najemno a vložte do cedníku. K nastrouhaným ředkvičkám přidejte cottage sýr a nechte okapat přebytečné tekutiny. Poté vše přemístěte do připravené mísy společně s najemno nakrájenou pažitkou, řeckým jogurtem a solí. Obsah mísy důkladně promíchejte a dochuťte dle chuti. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a zkonzumujte do 2 dnů.

Avokádová pomazánka s vejci

Avokádová pomazánka s vejci

  • 1 zralé střední avokádo (cca 240 g) 
  • 100 g řeckého jogurtu (0 % tuku)
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 60 g řapíkatého celeru 
  • 2 uvařená vejce velikosti M 
  • 2 g čerstvého koriandru (nasekaného najemno) 
  • sůl

Postup: Nejprve si připravte větší mísu. Avokádo zbavte jádra, oloupejte a vložte do mísy. Poté k němu přidejte řecký jogurt a citronovou šťávu a vše pomocí vidličky promíchejte. V průběhu míchání vidličkou také rozmačkejte avokádo. Následně nakrájejte na drobné kostičky řapíkatý celer a vložte ho k ingrediencím do mísy. Nakonec do mísy nahrubo nastrouhejte vejce, přidejte najemno nasekaný koriandr, osolte, důkladně zamíchejte a podávejte. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a spotřebujte do 2 dnů.  

Velikonoční recepty

Autor: