Celerová pomazánka s mrkví a jablkem
- 1 střední jablko (Granny Smith)
- 200 g mrkve
- 150 g sterilovaného celeru
- 200 g odtučněného tvarohu
- 2 lžíce zakysané smetany (12 % tuku)
- sůl
- pepř
Postup: Nejprve si připravte větší misku. Jablko s mrkví oloupejte a nahrubo nastrouhejte do připravené misky. Následně sceďte sterilovaný celer, nakrájejte jej na menší kousky a vložte také do misky. Poté přidejte tvaroh a zakysanou smetanu, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Vzniklou pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby, nechte ji alespoň 20 minut odležet v chladu a podávejte. Pomazánku skladujte v lednici, kde vám vydrží 2–3 dny.
Ředkvičková pomazánka
- 100 g ředkviček
- 120 g cottage sýru
- 4 g čerstvé pažitky (nakrájené najemno)
- 150 g bílého řeckého jogurtu (3,5 % tuku)
- sůl
Postup: Nejprve si připravte mísu a jemný cedník. Ředkvičky omyjte, nastrouhejte najemno a vložte do cedníku. K nastrouhaným ředkvičkám přidejte cottage sýr a nechte okapat přebytečné tekutiny. Poté vše přemístěte do připravené mísy společně s najemno nakrájenou pažitkou, řeckým jogurtem a solí. Obsah mísy důkladně promíchejte a dochuťte dle chuti. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a zkonzumujte do 2 dnů.
Avokádová pomazánka s vejci
- 1 zralé střední avokádo (cca 240 g)
- 100 g řeckého jogurtu (0 % tuku)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 60 g řapíkatého celeru
- 2 uvařená vejce velikosti M
- 2 g čerstvého koriandru (nasekaného najemno)
- sůl
Postup: Nejprve si připravte větší mísu. Avokádo zbavte jádra, oloupejte a vložte do mísy. Poté k němu přidejte řecký jogurt a citronovou šťávu a vše pomocí vidličky promíchejte. V průběhu míchání vidličkou také rozmačkejte avokádo. Následně nakrájejte na drobné kostičky řapíkatý celer a vložte ho k ingrediencím do mísy. Nakonec do mísy nahrubo nastrouhejte vejce, přidejte najemno nasekaný koriandr, osolte, důkladně zamíchejte a podávejte. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a spotřebujte do 2 dnů.