Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Avokádové chlebíčky. Rychlé, zdravé a delikátní

Jídlo

  6:25
Avokádo na chlebu či toastu je posledním výkřikem módy labužníků. Geniálně jednoduché, extrémně zdravé a bleskově rychlé. Ve spojení s celozrnným toastem, kváskovým chlebem nebo dánským žitným bochníkem plným zrníček získáte zdravou snídani během chvilky.

Se ztraceným vejcem, kaviárem a řeřichou foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Ačkoliv tyto recepty vypadají tak jednoduše, že si možná pomyslíte, že snad ani nemá cenu se jako o receptu o nich zmiňovat, přesto je na této lahůdce cosi jedinečného. Rozmačkané avokádo totiž v tomto případě může posloužit jako máslo, vysoký obsah jeho zdravých rostlinných tuků je k tomu jako stvořený.

Osudové setkání tmavého chleba a avokáda

Ačkoliv to původně nebylo zamýšleno, přesto se tyto dvě suroviny spojily v dokonalém souznění. Dánský tmavý chléb upečený ze žitné mouky a velkým množstvím rozmanitých semínek a lahodně měkké, hedvábné avokádo směle doplňuje chuť chleba. Pokud již máte dost sladkých snídaní, je čas na změnu a chlebíčky s avokádem se výborně hodí.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Pro nastartování dne stačí k avokádové kaši přidat pár sušených chilli a dýňových semínek, ozdobit bylinkami a super zdravá snídaně je na světě. Vyzkoušejte ještě pár variant avokádových kombinací, inspirace se zdají být nekonečné. Přidáním vajíčka ať už ve formě ztraceného anebo vařeného ještě zvýšíte výživnou hodnotu snídaně či svačiny. K obědu pak stačí ke chlebu s avokádem přidat rajčata a kousek salátu. Pro milovníky ryb je zde uzený losos či tuňák. Obě varianty jsou skvělé.

Zdravé a chutné avokádo, jeho obliba stoupá

Obliba avokáda v posledních letech stále stoupá. Amerika miluje avokáda a proto se také jeho produkce do roku 2005 zvýšila čtyřikrát. Američané jen za rok 2014 podle největšího dodavatele pro americký trh, firmy Hass Avocado Board, zkonzumovali neuvěřitelných 4,25 miliard kusů! Není divu, avokádo je unikátním ovocem a to zejména pro jeho krémovou chuť, jeho univerzálnost a zdravotní benefity. Jde o plod hruškovce přelahodného, který na rozdíl od ostatních druhů ovoce, které má spíše karbohydráty, má primárně vysoký podíl zdravých tuků. Početné studie nám dokládají, že avokádo má výjimečné a nepopiratelné zdravotní přednosti, jde o plod s vysoce koncentrovanou nutriční hodnotou.

Avokádo - účinky a dopady na zdraví

Avokádo je především mimořádně výživné, nedivíme se, že je považováno za super potravinu. Obsahuje širokou škálu vitamínů, minerálů a proteinů, včetně 20 nejznámějších a nejúčinějších jako například vitamín K, foláty, železo, potasium, draslík, měď, magnézium, fosfor, vitamín C ,B3,B5, B6 a E. Neobsahuje žádný cholesterol, přestože má vysoký obsah rostlinných tuků, ale především těch zdravých, kyseliny olejové, palmitové a linolové.

Bazalka, avokádo a chilli
S tuňákem a citronovou šťávou

Ty naopak účinně pomáhají cholesterol snižovat. Obsah draslíku v avokádu překvapí, je ho v něm o dost více než v banánech, proto pomáhá organismu udržovat zdravý krevní tlak. Avokádo je plné nenasyceným tuků, zdravé pro naše srdce. Vysoký podíl vlákniny je dalším benefitem avokáda, je příznivý pro naše tělo nejen pro případné diety, ale hlavně pro naše zažívací ústrojí, pomáhá totiž snižovat hladinu cukru v těle.

Nejen zdraví, ale i krása - jedno avokádo denně

Tvrdí se, že lidé, kteří jedí pravidelně avokádo jsou zdravější. I přes svoji poměrně vysokou kalorickou hodnotu, má avokádo tak výživné účinky, že se vyplatí ho jíst. A pokud se novináři zeptali hollywoodských hereček, které odmítají plastické operace a stejně vypadají krásně, na jejich recept na zdravou a krásnou pokožku, odpoví lakonicky: jedno avokádo denně! Dodejme, že nejenom na pleťovou masku, ale hlavně do salátu. A jeho zařazení do jídelníčku je tak snadné, že ho ve své podstatě stačí namazat na chleba!

Avokádo jako aligátoří hruška

Charakteristická je pro některé jeho odrůdy hrubá slupka, tu má nejcennější odrůdy hass avokáda a může mít různá zabarvení. Od světle zelené až po téměř černou. Pro svoji hrubou slupku bývá právě avokádo nazýváno aligátoří hruškou. Uvnitř se však nachází hebká dužina vždy nádherně zeleno žluté barvy. Pokud si ji chcete zachovat, ihned po rozkrojení zakapejte citrónem nebo limetkou. Můžete také si připravit známé mexicko quacamole, avokádový dip s chilli papričkami. Ideálně se také avokádo hodí do smoothie. Pro mě jsou však největší pochoutkou avokádové chlebíčky. Připravte si základní avokádovou pomazánku a pak už je podle chuti a libosti dodávejte, co máte rádi.

Obložené chleby s avokádovou pomazánkou

Základní recept

Avokádová pomazánka s chilli a dýňovými semínky

  • 1 větší avokádo
  • 1 lžička panenského olivového oleje
  • 1 lžíce limetkové nebo citrónové šťávy
  • mořská sůl a chilli
  • 1 drcený stroužek česneku
  • pár dýňových semínek
  • čerstvá bazalka
  • plátek čerstvého chleba

Rozkrojte avokádo, odstraňte pecku, vyloupněte ze slupky a rozmačkejte. Přimíchejte 1 lžičku olivového oleje a 1 lžíci citronové šťávy. Osolte a přidejte špetku chilli, případně pro pikantnější chuť drcený česnek. Namažte na dánský chleba, posypejte sušenými chilli papričkami a ozdobte čerstvou bazalkou.

Avokádová pomazánka s chilli a dýňovými semínky

S vajíčkem a kaviárem

  • 1 opravdu čerstvé vejce
  • 2 lžičky černého kaviáru
  • čerstvá řeřicha

Vajíčko připravíme jako ztracené vejce. Pokud nepřidáváte při jeho přípravě ocet, musí být velmi čerstvé, aby se povedlo. Do většího hrnce dejte vařit vodu, jakmile se začnou tvořit bubliny, utvořte lžící ve vodě vír a opatrně po lžíci vajíčko spusťte do vody. Bílek ještě opatrně omotávejte okolo žloutku. Vaříme 3-4 minuty v mírném varu. Klademe na plátek chleba s avokádovou pomazánkou s chilli, ozdobíme kaviárem a čerstvou řeřichou.

dokonalý lehký oběd či večeře

S uzeným lososem

  • plátkovaný uzený lososuzený losos
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 vejce
  • čerstvě namletý černý pepř

Nejdříve si uvaříme vejce natvrdo. Na chléb dáme plátek uzeného lososa, přidáme avokádovou pomazánku, nakrájenou čerstvou salátovou okurku, nakrájenou na plátky. Ozdobíme natvrdo uvařenými vejci. Lehce posolíme a vše dochutíme nahrubo čerstvě namletým pepřem.

S uzeným lososem, okurkou a vajíčkem

S vajíčkem a cherry rajčátky

  • 2 vařená vejce
  • miska cherry rajčátek
  • špetka mořské soli
  • čerstvě namletý pepř

Chléb namažeme avokádovou pomazánku. Uvaříme vejce natvrdo a nakrájíme na plátky. Poklademe na chleba spolu s cherry rajčátky. Dle chutí mírně dosolíme a dochutíme čerstvým, nahrubo namletým pepřem.

Avokádová pomazánka s vajíčkem a rajčaty

S tuňákem a avokádem

  • tuňák ve vlastní šťávě
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • lístky srdíčkového salátu

Avokádo rozmačkejte a zamíchejte okapaný tuňák, přidejte pepř a citrónovou šťávu. Namažte na chleba, ozdobte petrželkou a podávejte s lístky srdíčkového salátu.

S tuňákem a citronovou šťávou
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!