Nejsou to jen různobarevná rajčata na listovém těstě, která vás na tomto receptu uchvátí, vychutnáte si širokou plejádu fantastických chutí: zkaramelizovanou cibuli na javorovém sirupu s balsamikovým octem a dva druhy kozího sýra s nezaměnitelnou chutí. A k dosažení dokonalé harmonie poslouží bylinky: čerstvý tymián tak dobře ladící jak k cibuli, tak ke kozímu sýru, a řecká bazalka, která má sice malé lístky, ale silný úder! Samozřejmě aromatický. Obě bylinky vykouzlí aroma středomoří!
Rajčata z dovozu? Jen v zimních měsících. V Británii mají své vlastní!
S novým trendem být co nejblíže ke svému prodejci v Británii v posledních letech došlo k významnému nárůstu vlastní produkce rajčat. Britové to vzali pěkně vážně a rajčata se zde pěstují na rozloze odpovídající dvojnásobné ploše všech fotbalových hřišť Britské profesionální fotbalové ligy. Pěstování rajčat je pojato velmi moderně, co se týče přístupu k životnímu prostředí i z hlediska eliminace používání pesticidů.
Plody jsou šlechtěny do té nejlepší kvality tak, aby nové kultivary měly vysoké nutriční hodnoty, lepší chuť a trvanlivost. Významný je fakt, že Britové nekupují tolik rajčat jen proto, že jsou z Británie, ale jednoduše proto, že jsou nejlepší! S těmi holanskými se opravdu nedají co do kvality a chutě srovnat. Takže mise pěstitelů rajčat se daří...
Rajčata jako významný zdroj vitamínů a nutrientů. Vařit, nebo ne?
Je známé, že rajčata jsou velmi zdravá, plná vitamínů A, C, a E, obsahují přirozený pigment známý jako karotenoid (beta karoten a lykopen) a flavonidy. Z minerálů je dobré zmínit vápník a draslík, jenž je spojován se snižováním krevního tlaku. V souvislosti se ztrátou vitamínu C a flavonidů při vaření rajčat je nutné poznamenat, že naopak při jejich tepelné úpravě dochází k vyšší koncentraci jiných nutrientů, jako třeba lykopenu. A tak vařit, nebo ne? Nejlepší variantou je asi jíst dostatek rajčat, a to jak syrových, tak vařených. K rovnováze vás dožene váš mlsný jazýček.
Mnoho odrůd, mnoho barev, mnoho chutí
Rajčata hrají prim kvůli chuti, ale též pro svoji paletu barev. Nyní jsou k dostání v rozličných barvách a odstínech, v různých tvarech a s různými chutěmi. Někomu možná vadí až štiplavá chuť těch pravých rajčat ze zahrádky, někomu zase připadá naprosto vynikající. Vybírejte podle vlastní chuti a také způsobu použití, na omáčku se totiž doporučují zcela jiné druhy než do salátů. A při tomto receptu můžete náležitě vyzkoušet všechny možné odrůdy, které vás napadnou.
O autorce |
Mě tentokrát uchvátily nehybridní odrůdy, to znamená ty, které jsou volně opylované. Byly objeveny před mnoha generacemi a byly uloženy a zachovány, proto se jim také někdy v Anglii říká “Heirloom tomatoes “, přičemž Heirloom znamená dědictví. Nejsou tak produktivní jako hybridní odrůdy, zato chutnají lépe a výborně se hodí pro pěstování v našich podmínkách. Nejsou geneticky upravované. Na ně si však asi budeme muset ještě pár týdnů počkat, pokud je právě nemáte ve skleníku. A tak shánějte, pěstujte všechny možné odrůdy, tvary a barvy, a pokud budete mít třeba úplně tmavé, zelené (tedy ne ty nezralé, ale odrůdu zelených rajčat) a také krásně žluté a oranžové, koláč dostane nádech duhy. Servírujte venku!
A tak nehledejte příležitost, kdy si tento koláč dopřát, hodí se k jakémukoliv servírování třeba venku. Ideálně rozkošný kousek, do kterého by málokdo řekl, že vznikl v Británii. Jde totiž o recept měsíce časopisu Great British Food. A pak že je britská kuchyně špatná! Věřte mi, je to mýtus!
Rajčatový duhový koláč
Na karamelizovanou cibuli:
- 4 střední žluté cibule
- 10 g másla
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 6 lžic balzamikového octa
- hrst čerstvých snítek tymiánu
Na koláč:
- 1 balení lístkového těsta
- rajčata různých druhů a barev
- 1 měkký kozí sýr
- 1 vyzrálejší kozí sýr ve válečku
- 1 žloutek
- lžička olivového oleje
- mořská sůl
- hrst tymiánu a řecké bazalky
Nejdříve si zkaramelizujte cibuli. Oloupejte ji a nakrájejte na jemná kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a asi 10 minut na mírnějším plameni nechte zkaramelizovat. Stále míchejte, aby se nespálila. Přidejte javorový sirup a balzamikový ocet a vše spojte a ještě asi 5 minut nechte na mírném ohni, dokud nevznikne hmota jako džem. Přendejte na větší talíř a nechte zchladnout. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Rozválejte listové těsto do obdélníku jen asi o 1 cm menšího, než je plech.
Vyložte plech papírem na pečení, přendejte těsto a jeho vnější okraje široké asi 2 cm potřete rozkvedlaným žloutkem. Vnitřek těsta propíchejte vidličkou a rozprostřete na něj cibuli a na kolečka nakrájený kozí sýr. Dejte do rozehřáté trouby a pečte do zlatova asi 20 minut. Vyndejte a ještě potřete měkkým kozím sýrem a poklaďte na kolečka nakrájenými rajčaty podle barev. Podle chuti osolte, pokapejte olejem a hojně ozdobte bylinkami - tymiánovými lístečky a řeckou bazalkou.