Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Baristé: Češi už si zvykli na kvalitní kávu

Jídlo

  7:00
Češi už se naučili pít dobrou kávu, zvyšuje se i kvalita kaváren. Myslí si to specialista na kávu a lektor Školy kávy Roberto Trevisan, který o víkendu zasedl v porotě soutěže o nejlepšího baristu.

O kvalitě kávy napovídá pěna. foto: Shutterstock

Mezi nejčastější chyby kavárníků prý patří nesprávně seřízený mlýnek nebo špatná hrubost namleté kávy, která dokáže chuť pokazit. Špičkově připravená a servírovaná káva se ale podle rodilého Itala dá vychutnávat stejně jako třeba kvalitní víno.

Čtěte také:

V kavárně britského řetězce na pražských Roztylech se utkalo osm profesionálů z celé republiky v přípravě nejlepší kávy. "Měli jsme 20 minut na nastavení mlýnku a pak devět minut na přípravu tří káv, espressa, latté a cappuccina," popsala jedna z finalistek, třiadvacetiletá baristka Veronika z Chropyně. Jako baristka, tedy profesionálka na přípravu kávy, pracuje teprve devět měsíců a přiznala, že jako většina lidí se ke klasickému kvalitnímu espressu "propila" přes latté a kávy s příchutěmi a množstvím mléka.

Odborná porota hodnotila nejen technickou přípravu, kdy barista musí například zvážit množství namleté kávy, zda odpovídá dávce sedmi gramů na porci, či zda je hrubost mletí nastavena tak, aby 30 mililitrů kávy proteklo přístrojem za 20 sekund, hodnotí se ale samozřejmě i chuť kávy a celkový dojem z kavárníka.

Čtěte také:



V džezvě připravíte pravou tureckou kávu.

V Čechách už dostanete víc než jen 'turka'
"Můžu říct, že ta kvalita kávy se hodně hodně hodně zlepšila," pochvaloval si Trevisan. Když prý do České republiky přijel před dvaceti lety poprvé, dostal tu v kavárně leda vařícího "turka" ve skle s rozvířeným lógrem.

"Dneska si dáme pozor na ten nápoj," myslí si. Kvalitu nápoje, bez kterého si mnoho lidí nedokáže představit ráno nebo odpolední siestu, prý ale může poznamenat třeba i měnící se vlhkost v kavárně během dne, která působí na mlýnek.

S kávou je to jako s vínem
Rozdíl mezi kávou připravenou profesionálem a z automatizovaných přístrojů, které některé kavárny také používají, je podle Trevisana jako když vynikající víno podává laik nebo sommelier. Odborník totiž dokáže nápoj naservírovat při správné teplotě a umí vyzdvihnout jeho přednosti. Záleží pak ale také na chutích a preferencích návštěvníka kavárny. Češi prý dávají přednost větším šálkům ne tak silné kávy, naproti tomu v jižních státech je nejoblíbenější malé a velmi silné espresso.

"Dokonalý šálek kávy totiž nezaručí jen kvalitní káva nebo směsi zvučných jmen a dokonalé přístroje. Klíčová je právě zručnost baristy, na které výsledek závisí," doplnila za organizátory soutěže Adéla Dittmannová, podle níž je předsudek, že řetězce nedokážou nabídnout špičkovou kávu.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...