Pátek 29. května 2020svátek má Maxmilián, Maxim 7 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na batátový přílohový salát? Pokud se při strouhání křenu nerozpláčete, vůbec ho tam nedávejte

Batátový přílohový salát s křenem a hořčicí. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Batátový přílohový salát s křenem a hořčicí. | foto: Lucie Grusová

Tenhle salát je až směšně jednoduchý, přitom vás zaručeně nadchne svou výraznou chutí, která skvěle doplní jakékoliv upečené maso (nejvíc mu to ale bude asi slušet s vepřovou pečení nebo bůčkem). Jeho obrovskou výhodou navíc je, že se dá jíst teplý i studený. Pokud máte problém sehnat batáty, nebo jsou ve vašem okolí příliš drahé, nahraďte je v receptu upečenou dýní. Základem úspěchu je ale opravdu čerstvý křen. Pokud se při jeho strouhání nerozpláčete, vůbec ho do salátu nedávejte.

Batátový přílohový salát s křenem a hořčicí

2 porce

  • 750 g batátů
  • 2 menší nebo 1 velká cibule
  • 2 vrchovaté lžíce hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Oloupejte si batáty, nakrájejte je na malé kostičky (velikost zvolte takovou, na jakou jste v salátu zvyklí) a dejte vařit do osolené vody do změknutí. Trvá to 5-15 minut. Výsledná doba hodně záleží na tom, jak nadrobno jste batáty nakrájeli. Dejte ale pozor, batáty se vaří mnohem rychleji než brambory, tak je nepřevařte.

Nakrájejte si nadrobno cibuli a nastrouhejte najemno oloupaný čerstvý křen. Vše smíchejte dohromady s uvařenými okapanými batáty a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete podávat teplé i studené. Salát je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně rozleží. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Premium

Před Rusem s ricinem varoval českou kontrarozvědku anonym

Šéf BIS Michal Koudelka. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Byl to jeden z posledních letů z Ruska. Krátce nato se nebe nad Českem kvůli opatřením proti koronaviru uzavřelo. Psal...

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Čas na změnu. Síťový zesilovač dnes nabídne více hudby než CD přehrávač

Streamovací receivery | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poslech hudby prošel během posledních let revolucí. Většina hudby se poslouchá z předplacených internetových zdrojů....

Slavíme Mezinárodní den dětí s Canpol babies: Hrajte o dárečky po celý týden
Slavíme Mezinárodní den dětí s Canpol babies: Hrajte o dárečky po celý týden

Připomeňte si s námi den, který oslavuje to nejdůležitější – naše děti. Rozmazlete ty svoje s krásnými a originálními dárky od značky Canpol babies. Sledujte náš týdenní kalendář a vyhrávejte každý den.