Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sváteční beránek. Jak na zdravější variantu, poradí vyhlášená cukrářka

  14:00
Velikonoční svátky tu budou co nevidět, proto bych vám ráda dala svůj osvědčený recept na svátečního beránka, který symbolizuje Ježíše Krista.

Beránek (ilustrační foto) | foto: Kulinární studio Mafra

Původně se pekl masitý, později z kynutého nebo ještě častěji piškotového těsta. Pokud budete chtít připravit zdravější variantu, stačí nahradit hladkou mouku například špaldovou, klasický cukr můžeme vyměnit za kokosový cukr či xylitol.

Sváteční beránek

Budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka (lze použít i mandlové nebo kokosové)
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 15 g citronového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 15 g kypřicího prášku

Ve šlehací míse utřeme krupicový cukr, citronový cukr a máslo. Mezitímco se směs tře, oddělíme bílky od žloutků. Z bílků následně vyšleháme tuhý sníh. Do utřené směsi přidáme kypřicí prášek, mléko, mouku a lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

Pokud chcete beránka obohatit například kandovaným ovocem, strouhaným kokosem nebo ořechy, přidáme je v této fázi. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou či strouhaným kokosem. Těsto vylijeme do formy a pečeme v předehřáté formě na 180 stupňů cca 45 minut. Po upečení beránka vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Na závěr můžete beránka ještě polít rozehřátou čokoládou, musí v ní ale být i tuk, protože jinak by šla těžko krájet. Pokud ale máte rádi beránka obyčejného, stačí ho posypat moučkovým cukrem, kolem krku dát barevnou stuhu a oči a čumák vyrobit z čokoládových pecek anebo lentilek.

Autor: