15. dubna 2019 6:52 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Beránek s jablky a nepečený mazanec. Velikonoční hodování bez lepku

Nekynutý mazanec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nekynutý mazanec | foto: grada/Radčina kuchařka bez lepku

Máte doma celiaka a řešíte, jakou připravit velikonoční hostinu, aby ani zbytek rodiny nebyl ochuzen o tradiční dobroty? Vybrali jsme pro vás velikonoční recepty v bezlepkové variantě.

Nekynutý mazanec

  • 170g tuku Stella
  • 200 g bílého tofu
  • 180g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový
  • 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär Pattiserie apod., 50 g může být pohankové)
  • 2 velká vejce + 1 na potření
  • 50g velkých rozinek namočených do 2 polévkových lžic tuzemáku
  • 1 polévková lžíce tuzemáku do těsta
  • 50 g sušeného ovoce
  • 50g sekaných mandlí
  • 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
  • 1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče
  • 1 lžíce psyllia
  • 1 kávová lžička guarové moučky
  • 50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta)

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme rozmixované tofu a následně tuzemák, citrónovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170°C. Plech potáhneme pečícím papírem. K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psyllium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme.

Místo velkého kynutého mazance zkuste třeba i malé bochánky. Vytvarujte je navlhčenýma rukama do košíčků nebo formy na muffiny. Pečte kratší dobu, přibližně 20 – 25 minut.

beránek s jablky

Medový beránek s jablky

  • 250 g hladké bezlepkové mouky (třeba Schär Mix C)
  • 50 ml tuzemáku
  • 50 g rozinek
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 100 g cukru nebo třtinového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 středně velká jablka
  • 200 ml oleje
  • 4 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)

Recept je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud byste chtěli používat moderní silikonové či nové nerezové formy, raději udělejte beránka z poloviny ingrediencí. Beránek s jablky je vláčný, krásně drží tvar, je bez lepku i mléka a chuťově lepšího snad nenajdete.

  • omyté rozinky den předem namočíme do tuzemáku.
  • Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s tuzemákem. Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou a strouhankou.
  • Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160°C asi 30 minut.
  • Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

Recepty vyšly v knize Radčina kuchařka bez lepku, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Lidovky.cz

PŘÍBĚH ALKOHOLIČKY: Už nemůžu, dnes přestávám pít
PŘÍBĚH ALKOHOLIČKY: Už nemůžu, dnes přestávám pít

Rozhodla jsem se, že přestanu pít. Dnešku budu říkat Den Nula. Den, kdy jsem si načetla spoustu informací o tom, jak na to. Den, kdy jsem zlikvidovala všechny lahve. Ani nevím, kolikátého je, protože takové to: od pondělka, od prvního, od ledna přestanu, nefunguje.

Najdete na Lidovky.cz