Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bezinkový sirup z bobulí s rumem. K posílení imunity i k pochutnání

Jídlo

  6:10
Keře a stromy černého bezu teď nepůsobí tak něžně jako na začátku léta svými krásnými voňavými květy. Nyní jsou ohnuté pod tíhou černých bobulí. A pokud tvrdíme, že bílé květy černého bezu vítají léto, tak s černými plody, také bezinkami, abychom nebyli málo zmateni (takto se často nazývají i květy černého bezu), léto pomalu končí.

Ze sirupu připravíte limonádu nebo horký nápoj foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Černé bobule sice nemají onu lehkost květů, ale zato nás obdaří svými nezanedbatelnými účinky na naše zdraví. Významně totiž posilují imunitu a zlepšují náladu. A to není všechno...Také totiž dobře chutnají, zvláště s trochou rumu.

Černý bez jako dostupná biosurovina

Černý bez se svými lesklými tmavými bobulemi ke konci léta uzrává v hvězdicovitých okvětích a láká ke sběru. Je to ideální biosurovina, která je nám celkem snadno dostupná. Černý bez byl oblíben již po staletí a je dávno známou léčivkou. Stále probíhají výzkumy, zda kromě již dnes známého účinku - posílení imunity, má i potenciál působit jako protivirová medicína. Některé zdroje totiž tvrdí, že působí i proti viru ptačí a prasečí chřipky. Historicky se totiž používal proti horečkám, nachlazení a chřipkám.

o autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Není divu, bobule černého bezu obsahují vitamín C a jiné minerální látky, zejména železo. Příznivé účinky černého bezu se však připisují unikátním proteinům, které působí jako mesengeři, kteří pomáhají regulovat reakce imunitního systému a tak zvyšují obranyschopnost organismu. Anthocyaniny obsažené v černém bezu, stejně tak jako v borůvkách či v ostružinách mají totiž více antioxidační kapacity než samotný vitamín E nebo vitamín C.

Nutriční složení černého bezu

Pokud se podíváme na nutriční látky v tmavých bobulích bezu, obsahuje omega 3 a 6 mastné kyseliny, chránící proti mrtvici, srdečním onemocněním a diabetu, v kombinaci s vitamínem B6 zvyšují mozkovou činnost, pomáhají paměti a udržují dobrou náladu, zatímco přítomné železo udržuje a okysličuje zdravé červené krvinky. Další látkou v bezu je vápník a draslík, který udržuje zdravé vnitřní orgány, a vitamíny A, B6 a C. V hodnocení indexu proti zánětům má černý bez protizánětlivé účinky. Kombinací všech těchto látek spolu s dietní vlákninou černé bobule bezu napomáhají zdravému zažívání, zasytí vás a pomáhají při snižování váhy. Díky mastným kyselinám a vitamínu A obsaženým v černém bezu budete mít i krásnější pleť.

O účincích věděli už naši předkové

V sousedním Rakousku je černý bez, tedy jeho bílé květy i plody, velmi oblíbenou surovinou právě pro své léčivé účinky. Užívá se vnitřně, tedy květy do čajů a jako sirup, plody potom na přípravu želé, šťáv, sirupů a i do čaje. Tak třeba v Saalachtalu se říká: “Pokud v listopadu piješ teplý bezinkový sirup, nebudeš celou zimu nemocen.”

Plody černého bezu

První zmínky o léčivých účincích černého bezu napsal německý lékař Martin Bloch již v roce 1620! Často se ke zmíněnému sirupu přidávalo i trocha rumu ke zlepšení účinků, neboť zvyšuje propustnost sliznic, tedy nikoliv pro zlepšení chuti.

Co je dobré vědět?

Plody černého bezu sbírejte z keře černého bezu, lat. Sambucus nigra, aby nedošlo k záměně za jiné podobné rostliny, a tehdy, když jsou plně uzrálé, tedy tmavé. Zelené nebo nedozrálé bobule, stejně jako listy, mohou mít mírně jedovaté účinky. Bobule černého bezu jsou jedlé po uvaření a mohou být použity k výrobě sirupů, džemů, želé, protlaků a chutney. Z bobulí, ale i z květů se též připravuje víno, v Madarsku i brandy. Všechny zelené části rostliny jsou mírně jedovaté, neboť obsahují toxin cyanogenic glycosides.

Co je velmi důležité vědět? Černý bez se musí vařit!

S černým bezem je to právě naopak než u většiny ostatních surovin při zavařování. Zde neplatí dlouho nevařit, či dokonce za studena. Právě naopak - vařit, vařit a ještě jednou vařit! A to ideálně 30 minut, některé zdroje uvádějí i více, tedy i ještě jedou tolik. Dobu vaření bych ale raději nepřeháněla, varem se mohou zničit některé látky. Nemohu nevzpomenout zoufalý dopis, který jsem dostala, kdy jeden z kuchařských nadšenců zavařoval sirup, napil se syrové šťávy z černých bobulí a dotazoval se, proč má střevní potíže? Takže syrovou šťávu z černého bezu zásadně nepít, teprve až po uvaření. Cukr je nutný a pro dobrou chuť sirupu je vhodné teplé sladší koření, tedy skořice, vanilka, popřípadě hřebíček. Rum ovšem sirup skvěle doplní a vylepší působení látek obsažených v bobulích.

Příprava na zimu, sirup vás ochrání před nachlazením

Sirup z černého bezu - ideální využití

Sirup upotřebíte hned několikrát. Nejen jako limonádu podávanou s citrónovou š’távou, ale přidáním vařící vody získáte zahřívací nápoj s rumovou příchutí. Sirup lze využít také jako sladidlo do jiných nápojů, například čajů.

Pro ty, kteří nechtějí sirup s rumem, je zde variantabez alkoholu anebo jednoduše místo rumu přidejte jablečný džus. Studený sirup je ideálním osvěžením jogurtů, ranních kaší, palačinek, vdolků i zmrzlin a jiných dezertů. Sirup skladujte v chladu, nejlépe v ledničce, tam vám vydrží až půl roku. Užívejte sirup preventivně celé podzimní a zimní období či při nachlazení. Chřipky a virózy vás budou obcházet.

Bezinkový sirup z černého bezu s rumem

  • 1 větší miska bobulí černého bezu, v syrovém stavu 1 kg šťávy
  • 500 g cukru
  • 2 tyčky celé skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 menší sklenička rumu, pro variantu bez alkoholu lze použít třeba jablečný džus

Nejdříve omyjeme celé květy s černým bezem. Obereme kuličky popřípadě ustříháme stonky, aby byly jen malé a umeleme na strojku na ovoce, stonky zůstanou jako odpad. Vymačkanou šťávu z bobulí zvážíme a dáme do hrnce. Přidáme skořici a vanilku, přivedeme k varu a za občanského míchání vaříme asi 30 minut. Přidáme cukr a ještě vaříme asi 20 minut za stálého míchání. Přilijeme rum a zahřejeme k bodu varu, ale již nevaříme. Plníme do vypařených sterilovaných sklenic a uzavřeme.

Trhejte pouze zralé plody
do sirupu přidejte sklenku rumu, účinnost se zvýší
Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat