Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bezlepkové kokosové kuličky. Jak na ně?

Jídlo

  5:00
Vánoční cukroví a jeho pečení patří mezi tradice, které se drží ve většině českých domácností. Zkuste letos experimentovat a připravit si bezlepkové kuličky ala rafaelo.

„Rafaelo“ II. foto: Shutterstock

„Rafaelo“ I.

  • 200 g kokosové moučky
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka 
  • loupané mandle a strouhaný kokos na dokončení 

Z mléka a kokosu vypracujte hmotu a nechte ji 30 minut odpočívat v chladu. Do kousků těsta pak zabalte vždy po jedné mandli a vytvarujte do kuliček. Ty pak obalte v kokosu, můžete dozdobit čokoládovou polevou. Servírujte nejlépe v papírových košíčcích. 

„Rafaelo“ I.

„Rafaelo“ II

  • 250 g 100% tuku (nejlépe kokosového)
  • 100 ml vody 
  • 200 g moučkového cukru 
  • 1 vanilkový cukr 
  • 250 g sušeného mléka 
  • 150 g kokosové moučky
  • loupané mandle a strouhaný kokos na dokončení 

Ve vodní lázni rozehřejte tuk s vodou, sundejte z tepla, přidejte oba cukry, promíchejte a nechte mírně vychladnout. Poté přidejte kokosovou moučku, sušené mléko a vypracujte hladkou hmotu. Nechte v lednici zatuhnout a poté z hmoty odkrajujte malé kousky: do každého z nich vložte celou mandli, vytvarujte kuličku a obalte ve strouhaném kokosu. Servírujte v papírových košíčcích.

Autor: