130 let
Čočkové kuličky s gravy omáčkou

Čočkové kuličky s gravy omáčkou | foto: Česká veganská společnost

Bílkoviny, minerály i vitamíny. Luštěniny jsou jaře k nezaplacení, připravte si čočkové kuličky s gravy omáčkou

Jídlo
  •   6:11
Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B.

Čočkové kuličky s gravy omáčkou

(5 porcí, 55 minut)

Čočkové kuličky

  • 1 balení čočky Bonduelle
  • ¾ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky rozmačkaného česneku
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst namletých vlašských ořechů
  • ¾ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • chilli dle chuti
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • 2 lžíce oleje

Gravy omáčka

  • 2 a ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru
  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

Postup: Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, pepř, sůl, uzenou papriku a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu a dle potřeby dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme.

Pro přípravu gravy omáčky na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme. Můžeme zjemnit rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší, šťouchaným či pečeným bramborem.

Autor: Lidovky.cz
Témata: Recepty