Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bistro Milada: Neotřelé chuťové kombinace, ale nesmyslné ceny za víno a vodu

Jídlo

  5:51
Bistro Milada, jehož spolumajitelem je michelinský šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák, otevřelo před rokem. Zvenku žádný vývěsní štít, jen decentní tabulka na dveřích. Z jídelního lístku lze volit buď jednotlivé pokrmy, nebo předkrm, hlavní chod a dezert za 510 korun, předkrm, dva hlavní chody a dezert za 680 korun, menu o pěti chodech za 850 korun, případně degustační menu čítající osm chodů za 1360 korun.

Brokolice, květák, lanýž, vejce...broccoli, cauliflower, truffle, hen egg foto: Facebook/Bistro Milada

Pokaždé se přitom jedná o tři předkrmy, tři hlavní jídla a tři dezerty. Po konzultaci s milou servírkou (dnes oblíbené názvy typu candát, jehličí, kefír nám většinou nedovolí si výsledný pokrm přesně představit) se rozhodujeme pro kombinaci foie gras a daňka, respektive černého kořenu a vepřového boku.

Úvodem jsme si vysloužily několik amuse bouche: koflíček lahodné dýňové polévky se slaninou, talířek s vynikající křupavou lněnou sušenkou s citronovou majonézou, hořčicí a okurkovými výhonky a nakonec chutnou bramboru s libečkovou solí a tvarohovým krémem.

Bistro Milada

Šmeralova 22 

Praha 7

Předkrmy přicházejí vzápětí: první (foie gras, tokaji želé, jablko, pistácie – 210,-) je servírován v broušené mističce a na první pohled příliš lákavě nevypadá – připomíná porci divné strouhanky, která překvapivě chutná jako foie gras.

Na dně objevujeme jakousi pryskyřici alias tokajské želé, jež shledáváme velmi dobrým. Z ostatních ingrediencí nacházíme jen křupavé pistácie, jablko jsme neodhalily. Servírka nám prozrazuje taje přípravy: foie gras se rozmělní na paštiku, zformuje ve váleček, ten se zamrazí a následně nastrouhá.

Druhý předkrm (černý kořen, lanýž, žloutek 90° – 215,-) vzhledově připomíná krupicovou kaši se strouhanou čokoládou. Ve skutečnosti jde o jakýsi slaný sabayon postrouhaný lanýžem, v jehož nadýchané pěně se skrývají kousky černého kořene – delikátní kombinace, jen na naše gusto poněkud příliš slaná.

Banán, mandle, kari, růžičková kapusta...banana, curry, almond, brussels sprouts
Mečoun, červené zelí, shichimi...sword fish, red cabbage, shichimi

Protagonisty jednoho z hlavních chodů jsou daněk, jalovec, červená řepa a marmeláda (335,-). Prvním, co člověka zaujme, je vytlačovaný talíř se zlatými kytičkami. Tento porcelán byl v dobách normalizace považován za sváteční, nicméně šeredností oplýval už tehdy. Trend používat bazarové kousky i v „lepších“ restauracích podle nás pokrmům neprospívá, přicházejí tak o veškerou přitažlivost a šmrnc. Další vizuální i chuťové vjemy jsou naštěstí většinou pozitivní. Váleček daňčího masa připravený medium-rare je vynikající, měkoučký, ochucený tlučeným jalovcem, doprovází jej pečená řepa nakrájená na nepravidelné hranolky a nudličky marinované červené řepy, vše zalito červenou marmeládou. Chuti dominuje sladko-slano-nakyslá (místy až příliš), vizuální vyznění se nese „tón v tónu“ – až trochu moc červené, až trochu moc řepy.

Druhý hlavní chod je prostě fantastický. Tak zvláštní kombinaci jsme dlouho neokusily. Slaný, křupavý, šťavnatě karamelový vepřový bok potřený pomerančovým pyré se maskuje pod hromádkou čistě rozebrané dužiny pomela a výhonků ředkvičky, do toho vnímáme asijsky svěží zázvorovou notu a lehce pálivé chilli. Bomba, kterou doporučujeme konzumovat hlemýždím tempem, aby vám z ní neunikla ani molekula.

Home by Unic: Kuchyně, která má potenciál a styl. Krupicovou kaši si ale nedávejte

Porce byly dosud spíš dámské, a tak rozmařile dumáme, který z dezertů ochutnat. Pro bizarní složení volíme set brambory, skořice, jogurt, kakao za 215 a čokoláda, mučenka, sabayon za 185 korun.

Prvním je vynikající velejemná pěna vyrobená prý z pečených bramborových slupek, posypaná spoustou kakaa a skořice, kterou kuchař přímo před námi zalil trochou jogurtu, jenž jí dodal příjemnou aciditu. Dezert chutná příjemně, jen nám schází trocha něčeho živého – ovoce by opravdu bodlo. Servírování v lisované misce z medově zbarveného skla tentokrát nepřekvapí.

Hodnocení

  • Jídlo: 8/10
  • Obsluha: 5/5
  • Prostředí: 4/5
  • Value for money: 4/5

Druhý dezert obsahuje pod grilem zapečenou vrstvičku žloutkového krému s aromatickými semínky mučenky a mléčnou čokoládou, je to známé a zároveň exotické, sladké a zároveň nakyslé, napěněné a zároveň křupavé. Chuť je do té míry extatická, že byste si klidně objednali nášup.

Za oběd platíme 1310 korun, což vzhledem k překvapivým kombinacím a předvedeným kvalitám považujeme za adekvátní. Co nás však v podobných podnicích nepřestane udivovat, je volba jediného druhu přípravy kávy (French press), litr filtrované vody za 55 korun nebo deci vína průměrné kvality za 90 korun, přičemž ani výběr není valný. Že jsme si na tvrdých židlích moc příjemně neposeděly a ani se v interiéru příliš neohřály, nechme stranou, co ale podnik sleduje tím, že vám po každém chodu záměrně nevymění příbor?

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...