Čtvrtek 12. prosince 2019svátek má Simona -4 °C sněžení Předplatné LN
27. listopadu 2019 5:05 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Bourguignon pomalu dušený v troubě. Jak na něj?

Bourguignon pomalu dušený v troubě. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bourguignon pomalu dušený v troubě. | foto: Kuchařka pro naší babičku

Dušený bourguignon (vyslovuje se „burgiňon“) je podobný českému guláši, ale po francouzsku vychytaný a notně vylepšený červeným vínem, zeleninou a bylinkami. Pečením v troubě si zjednodušíte práci a ušetříte si pravidelné míchání.

Pomalé pečení při nízké teplotě je geniální trik, který vám zaručí dokonale křehké a šťavnaté maso. Bez problémů touto metodou zpracujete i druhy masa, jež jsou v Česku považovány za druhořadé, tedy žebra, kližku nebo přední hovězí. Tyto kusy mívají více tuku a kolagenu, který se dlouhým působením nižší teploty krásně rozpustí. Stačí maso v pekáči zakrýt alobalem a při teplotě 170 °C pomalu péct 3,5 až 4 hodiny. Bude se jen rozpadat a ještě se vypeče základ pro omáčku.

  • 1,5 kg hovězího masa na dušení (nejlepší je krk nebo zadní kližka čili karabáček) 
  • 100 g pancetty nebo libovější slaniny 
  • 1 mrkev malý kousek celeru malá cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 2 lžíce rajského protlaku 
  • 3 lžíce hladké mouky 
  • 750 ml dobrého červeného vína 
  • 300 ml vývaru 
  • 30 g másla 
  • 1 bobkový list
  •  3–4 větvičky tymiánu 
  • 200 g drobných žampionů zhruba 
  • 20 malých šalotek olivový olej sůl a čerstvě mletý pepř

V litinovém hrnci nebo jiném takovém, který potom můžete vložit do trouby, pomalu opečte kostičky slaniny, aby pustily tuk. Pokud je ho málo, přidejte trochu olivového oleje. Nejprve nechte zesklovatět nakrájenou cibuli. Přesuňte na talíř a zatím nechte stranou.

Mouku promíchejte se solí a pepřem a obalte v ní maso nakrájené na kostky. V hrnci po pečení zeleniny rozpalte olivový olej a zprudka opečte maso ze všech stran. Je lepší opékat maso postupně v několika dávkách, aby se nezačalo dusit. Hotové je vyberte a přidejte k zeleninovému základu. Do hrnce nalijte víno a polovinu vývaru. Pečlivě odškrábejte přípečky a 10 minut svařte, aby se omáčka trochu zredukovala.

Maso i zeleninu vraťte zpátky do hrnce, přidejte nakrájený česnek, rajčatový protlak a bylinky. Přiklopte pokličkou nebo zakryjte silným alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 3 hodiny.

Mezitím očistěte žampiony a oloupejte šalotky. Lépe to půjde, když šalotky na chvilku zalijete vařící vodou. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a nejprve samostatně opečte cibulky a potom i žampiony.

Na posledních 15 minut pečení je přidejte k masu do trouby. Hotový bourguignon zjemněte zbývajícím máslem podle chuti a podávejte nejlépe s čerstvou bagetou, do které se krásně nasákne lahodná omáčka.

Lidovky.cz
Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Průvodce Lukáš Lev | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...