Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Recept z vietnamské kuchyně. Bůček dušený v kokosové vodě

Bůček dušený v kokosové vodě foto: Lucie Grusová

Recept
Recept na dušený bůček vychází z vietnamské kuchyně. Kombinuje v sobě nasládlou chuť z kokosové vody z mladého kokosu (pozor neplést s kokosovým mlékem), pikantnost chilli papriček a kyselost limetky. Limetku lze případně nahradit citrónem, ale určitě je v receptu nevynechávejte. Věděli jste, že kyselá chuť pomáhá snížit těžkost mastného jídla a to se vám tak bude trávit lépe?
  6:24

Bůček dušený v kokosové vodě

3 porce

  • 750 g libovějšího bůčku bez kosti (případně krkovice či ramínka)
  • 2 šalotky
  • 2 chilli papričky (1 do marinády, 1 na salát)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžička soli (cca 4 g) + sůl na kůži
  • 1 limetka
  • voda z 1 mladého kokosu
  • 1/2 malého ledového salátu
  • 1 mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 salátové okurky
  • 2 lžičky sezamových semínek

Postup přípravy: Pokud ji váš bůček má, odřízněte z něj kůži. Ale nevyhazujte ji a dejte zatím stranou. Bůček nakrájejte na špalíčky cca 2x5 cm.

Smíchejte dohromady zarovnanou lžičku soli, jemně nakrájené šalotku, 1 chilli papričku (bez semínek), rozdrcený česnek a šťávu z 1/2 limetky. Do marinády naložte nakrájené vepřové a nechte alespoň 1 hodinu uležet v lednici.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Po odležení maso nasypte do hrnce o menším průměru a zalijte ho vodou z mladého kokosu (ten dodá masu příjemně nasládlou chuť). Pokud maso není zcela ponořené, dolijte mírně vodou a dejte vařit zakryté na přibližně 3 hodiny na mírný plamen. Jakmile je maso měkké tak, že se dá krájet lžící, vyndejte ho z hrnce. Pod hrncem zvedněte teplotu na maximum a za častého míchání redukujte vývar na pár centimetrů ode dna. Do redukovaného vývaru vraťte maso a udržujte v teple.

Než budete maso podávat, připravte si salát. Nakrájejte na jemné proužky ledový salát, cibulku a okurku, pomocí škrabky nastrouhejte na nudličky mrkev. Vše smíchejte dohromady.

Pokud jste si nechali stranou vepřovou kůži, použijte ji jako křupavé doplnění celého talíře. Troubu rozpalte na maximum. Kůži nasolte a vložte do trouby na rošt, aby mohl odkapávat tuk (pod rošt vložte nějakou vhodnou nádobu, aby jste tuk zachytili a neušpinili si dno trouby). Za stálého dohledu pečte několik minut, dokud se tuk zcela nevypeče a kůže nezačne být krásně zlatavá a křupavá.

Při podávání salát posypte najemno nakrájenou chilli papričkou, maso zalijte vývarem a posypte nalámanou vypečenou kůží a nasucho opraženými sezamovými semínky. Doplňte čtvrtkou limetky pro dochucení.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...