Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bylinková abeceda: Hořčík, vápník i železo. Pampeliška lékařská posiluje játra i ledviny

Jídlo

  5:55
Už brzy se objeví v trávnících malá zlatožlutá sluníčka – květy pampelišky lékařské. Zahradníci pampelišku moc v lásce nemají, ale až zjistí, co všechno umí, mohli by ji vzít na milost.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Pampeliška je víceletá rostlina z čeledi hvězdnicovité a dorůstá až do výšky 30 cm. Říká se jí i smetanka, hadí mlíčí, kněžská pleš, kačinec, psí zub či pumpelice. Najdete ji opravdu všude, takže není třeba ji pěstovat na záhonku.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Pampeliška obsahuje taraxacin, bílkoviny, cukry, inulin, kyselinu křemičitou, hořčík, vápník, železo, saponiny a další látky. Podporuje tvorbu žluči, činnost ledvin, posiluje játra, pomáhá nastartovat látkovou výměnu a působí i protirevmaticky.

Kdo chce po zimě povzbudit organismus, je pro něj pampelišková kúra to pravé – můžeme říci, že doslova omladí pojivovou tkáň, játra i ledviny, „vypláchne“ z těla škodliviny nastřádané přes zimu a dodá nám minerály, vitamíny a enzymy. Ideálních výsledků dosáhneme kombinací pampelišky a kopřivy. K takové jarní detoxikační kúře stačí pít čtyři týdny 2x denně šálek pampeliškovo-kopřivového čaje: dvě čajové lžičky čerstvých listů obou bylinek nasekaných nadrobno zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Pak přecedíme a pijeme 2x denně po dobu čtyř týdnů. Čaj připravujeme vždy čerstvý.

A co pampeliška v kuchyni? I tam najde své uplatnění. Pokud máte rádi kapary..

Naložená pampelišková poupata

Potřebujeme:

• 500 g pampeliškových poupat

• 20 g soli

• 500 ml jablečného octa

• 500 ml vody

Otrhejte poupata ze stonků. Omytá a osušená poupata vložte do mísy a prosolte. Nechte v lednici přes noc uležet. Další den svařte v hrnci jablečný ocet s vodou. Vložte poupata do tekutiny a znovu přiveďte k varu. Poupata nechte v nálevu přibližně 5 minut táhnout. Když poupata zchladnou, naplňte je do sklenic.

 Tekutinu opět přiveďte k varu a horkou poupata přelijte. Sklenice ihned uzavřete a asi na 5 minut je postavte na víčko. Dáváte přednost lehkým jarním salátům? I zde se pampeliška skvěle uplatní:

Salát s jarními bylinkami

Potřebujeme:

• 30 g neloupaných konopných semínek

• 3 mladé nezdřevnatělé výhonky bezinek, zhruba 1 cm silné a 50 cm dlouhé

• Po jedné hrsti velmi mladých špiček kopřiv, výhonků smrku a petržele

• 100 ml olivového oleje

• 1 stroužek česneku

• 1 čajová lžička zeleninového polévkového koření (v biokvalitě nebo vlastnoručně vyrobeného)

• po jedné polévkové lžíci medu a octa

• mladé pampeliškové listy

• luční bylinky a květy: popenec, fialky a další

Jak na to? Neloupaná konopná semínka restujte asi 10 minut na pánvi, dokud nezískají oříškovou vůni. Bezinkové výhonky oloupejte a vnitřek nakrájejte na tenké šikmé plátky. Petržel a smrkové výhonky nahrubo nakrájejte a spolu s olejem a česnekem zpracujte v mixéru na pesto. 50 ml vroucí vody smíchejte s polévkovým kořením, medem a octem. Pokud je to nutné, lehce kopřivové špičky pomačkejte nebo je blanšírujte, abyste „odostřili“ jejich chloupky.

6. Konopná semínka, vnitřek bezových výhonků, pampeliškové listy a bylinky nachystejte dekorativně na talíř a pokapejte pestem a marinádou.

7. Dobrou chuť.

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...