Pampeliška je víceletá rostlina z čeledi hvězdnicovité a dorůstá až do výšky 30 cm. Říká se jí i smetanka, hadí mlíčí, kněžská pleš, kačinec, psí zub či pumpelice. Najdete ji opravdu všude, takže není třeba ji pěstovat na záhonku.
Markéta Janďourková
|
Pampeliška obsahuje taraxacin, bílkoviny, cukry, inulin, kyselinu křemičitou, hořčík, vápník, železo, saponiny a další látky. Podporuje tvorbu žluči, činnost ledvin, posiluje játra, pomáhá nastartovat látkovou výměnu a působí i protirevmaticky.
Kdo chce po zimě povzbudit organismus, je pro něj pampelišková kúra to pravé – můžeme říci, že doslova omladí pojivovou tkáň, játra i ledviny, „vypláchne“ z těla škodliviny nastřádané přes zimu a dodá nám minerály, vitamíny a enzymy. Ideálních výsledků dosáhneme kombinací pampelišky a kopřivy. K takové jarní detoxikační kúře stačí pít čtyři týdny 2x denně šálek pampeliškovo-kopřivového čaje: dvě čajové lžičky čerstvých listů obou bylinek nasekaných nadrobno zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Pak přecedíme a pijeme 2x denně po dobu čtyř týdnů. Čaj připravujeme vždy čerstvý.
A co pampeliška v kuchyni? I tam najde své uplatnění. Pokud máte rádi kapary..
Naložená pampelišková poupata
Potřebujeme:
• 500 g pampeliškových poupat
• 20 g soli
• 500 ml jablečného octa
• 500 ml vody
Otrhejte poupata ze stonků. Omytá a osušená poupata vložte do mísy a prosolte. Nechte v lednici přes noc uležet. Další den svařte v hrnci jablečný ocet s vodou. Vložte poupata do tekutiny a znovu přiveďte k varu. Poupata nechte v nálevu přibližně 5 minut táhnout. Když poupata zchladnou, naplňte je do sklenic.
Tekutinu opět přiveďte k varu a horkou poupata přelijte. Sklenice ihned uzavřete a asi na 5 minut je postavte na víčko. Dáváte přednost lehkým jarním salátům? I zde se pampeliška skvěle uplatní:
Salát s jarními bylinkami
Potřebujeme:
• 30 g neloupaných konopných semínek
• 3 mladé nezdřevnatělé výhonky bezinek, zhruba 1 cm silné a 50 cm dlouhé
• Po jedné hrsti velmi mladých špiček kopřiv, výhonků smrku a petržele
• 100 ml olivového oleje
• 1 stroužek česneku
• 1 čajová lžička zeleninového polévkového koření (v biokvalitě nebo vlastnoručně vyrobeného)
• po jedné polévkové lžíci medu a octa
• mladé pampeliškové listy
• luční bylinky a květy: popenec, fialky a další
Jak na to? Neloupaná konopná semínka restujte asi 10 minut na pánvi, dokud nezískají oříškovou vůni. Bezinkové výhonky oloupejte a vnitřek nakrájejte na tenké šikmé plátky. Petržel a smrkové výhonky nahrubo nakrájejte a spolu s olejem a česnekem zpracujte v mixéru na pesto. 50 ml vroucí vody smíchejte s polévkovým kořením, medem a octem. Pokud je to nutné, lehce kopřivové špičky pomačkejte nebo je blanšírujte, abyste „odostřili“ jejich chloupky.
6. Konopná semínka, vnitřek bezových výhonků, pampeliškové listy a bylinky nachystejte dekorativně na talíř a pokapejte pestem a marinádou.
7. Dobrou chuť.