Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bylinky nad zlato. Moderní kuchyně se bez nich neobejde, říká Heřtová

Jídlo

  11:36
Polévka z řeckého jogurtu, hummus s ředkvičkami, ale i vietnamský salát ze zelené papáji. Recepty ze všech koutů světa, ale i českou klasiku ovoněnou bylinkami najdete v kuchařce Bylinky na mém stole. „Současná moderní kuchyně je s bylinkami přímo spjatá. Pochopit ji není nic složitého. Stačí používat ty nejběžnější druhy, které určí aroma a chutě vašeho vaření,“ říká food blogerka, cestovatelka a autorka knihy Dagmar Heřtová.

Dagmar Heřtová s kadeřávkem foto: Facebook

Recepty dagmar heřtové vychází pravidelně na serveru lidovky.cz každou sobotu

Výhodou této pubikace, která právě vychází, je srozumitelnost a přímá vazba receptů na konkrétní bylinu, takže má čtenář skvělou příležitost rozšířit svůj jídelníček o originální, přitom jednoduché recepty. Autorka používá na českém trhu bez problému dostupné suroviny a bylinky, které si každý může vypěstovat. 

„V poslední době zaznamenalo používání bylinek pro kulinářské účely veký pokrok, jsou prakticky všude kolem nás. Osvěžily naše příbytky, ovoněly je a jsou i dobrými pomocníky pro uklidnění, zlepšení nálady, odlehčení při trávení i relaxaci. A tak moje skromná rada zní - pěstujte bylinky, kde to jen jde, odvděčí se vám,“ říká Heřtová. 

Svojí lehce pikantní chutí oživí kremový sýr

Kniha Bylinky na mém stole vyčnívá z obrovského množtství kuchařek jednak svým srozumitelným a s českým protředím korespondujícím obsahem, ale také přehlednou koncepcí a kvalitními fotografiemi. V úvodu autorka představuje 27 druhů běžně se u nás vyskytujících a používaných a proto zcela dostupných bylin. 

Následuje několik různorodých receptů a po tomto „zahřívacím kole“ se namotivovanému čtenáři otevírá branka bylinné zahrádky Dagmar Heřtové ve smysluplně rozdělených  kapitolách na polévky, předkrmy, hlavní jídla, vegetariánské pokrmy, saláty, exotiku, pečení, dezerty, nakladání a zavařování, smoothie, bylinkové čaje, dezerty, octy, pesta, oleje. 

Dagmar Heřtová

Kniha nevyvíjí tlak a nevyvolává pocit, že pro používání bylin při vaření čtenář musí nastudovat odborné botanické publikace, nýbrž velice citlivě a lidsky vede a motivuje. Tento záměr je patrný ze slov samotné autorky: „Jesti jste stále nejistí, jak s bylinkami v kuchyni zacházet, zkuste zpočátku začít jen s těmi, které vám jsou sympatické a přidávejte jich zpočátku méně.“ 

Kniha je originální nejen hravým pojetím vaření, ale i přebalem, který nabízí civilní fotografii autorky, a který stejně jako kniha říká, že vařit nemusí jen kuchaři a vaření nemusí být pouze pot a slzy. Může vám to slušet a může vás to bavit. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...