Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čas na vánoční cukroví. Zkuste ořechy plněné krémem

Jídlo

  6:30
Do Vánoce zbývá sice ještě stále dost času, ale pokud máte rádi ořechy plněné krémem, můžete si je připravit už teď. Nechte se inspirovat.

Ořechy plněné krémem foto: Ivana Jindřichová

Ořechy plněné krémem

(na 70 ks ořechů)

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 120 g vlašských ořechů
  • 250 g másla
  • van Houten kakao (volitelné)
  • formičky na ořechy

Krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 40 g vlašských ořechů
  • van Houten kakao (volitelné)

Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte na jemno namleté ořechy a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně. Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

Ořechy plněné krémem
Ořechy plněné krémem

Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.

Krém
Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.

Ořechy plněné krémem

Do vánoc sice zbývá ještě docela dost času, nicméně já jsem s přípravami začala trochu dříve a zpříjemnila si adventní čas typickým vánočním cukrovím – plněnými ořechy  Pokud jste kouzlu tohoto cukroví propadli stejně jako já, připravte si je ke kávičce v adventní neděli nebo jimi potěšte v „mikulášském balíčku“ 

Recept pro KitchenAid.cz vytvořila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook