15. května 2019 5:18 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Celer s fazolemi v koprové omáčce. Netradiční kombinace chutná skvěle

Celer s fazolemi v koprové omáčce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Celer s fazolemi v koprové omáčce | foto: LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA

Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, z nichž se dá připravit koprová omáčka. Recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Nejprve zvítězily velké bílé fazole a postupem času jsem přidal i celer. Vzniklo tak jemné, zdravé a poměrně jednoduché jídlo. Aby tento pokrm byl zcela bez sóje, vybral jsem ke zjemnění rýžovou smetanu, která má poměrně neutrální, nasládlou chuť a do omáčky se skvěle hodí.

Celer s fazolemi v koprové omáčce

4-5 porcí 12 h (máčení fazolí) + 45 min (vaření fazolí) + 25 min (příprava)

  • 150 g velkých bílých fazolí
  • 500 g celeru
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce umeocta
  • 1 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 200 ml rýžové smetany
  • 2 lžíce tapiokového škrobu (může být i kuzu nebo kukuřičný)
  • malý svazek čerstvého kopru

Postup: Den předem namočené fazole slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Uvařené fazole scedíme a necháme přikryté pokličkou. Celer oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a poté na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800 ml vody, přidáme celer, bujon a sůl a vaříme do poloměkka.

Přilijeme umeocet, přidáme třtinový cukr, vsypeme scezené fazole a ještě minutku povaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, který přilijeme do omáčky a ještě chvilku povaříme. Hrnec s omáčkou odstavíme z plotny, vmícháme rýžovou smetanu a přidáme nasekaný kopr.

Vhodné přílohy: knedlík, brambory nebo rýže natural

PETR KLÍMA, LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!