Celer s fazolemi v koprové omáčce
4-5 porcí 12 h (máčení fazolí) + 45 min (vaření fazolí) + 25 min (příprava)
- 150 g velkých bílých fazolí
- 500 g celeru
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 střední cibule
- 1 lžíce zeleninového bujonu (například Würzl)
- 1 lžička soli
- 3 lžíce umeocta
- 1 lžíce tmavého třtinového cukru
- 200 ml rýžové smetany
- 2 lžíce tapiokového škrobu (může být i kuzu nebo kukuřičný)
- malý svazek čerstvého kopru
Postup: Den předem namočené fazole slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Uvařené fazole scedíme a necháme přikryté pokličkou. Celer oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a poté na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800 ml vody, přidáme celer, bujon a sůl a vaříme do poloměkka.
Přilijeme umeocet, přidáme třtinový cukr, vsypeme scezené fazole a ještě minutku povaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, který přilijeme do omáčky a ještě chvilku povaříme. Hrnec s omáčkou odstavíme z plotny, vmícháme rýžovou smetanu a přidáme nasekaný kopr.
Vhodné přílohy: knedlík, brambory nebo rýže natural