21. března 2016 15:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Černá buchta i řezy. Co se peklo dříve o Velikonocích na Valašsku?

Soutěž o nejlepší valašský frgál (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Soutěž o nejlepší valašský frgál (ilustrační foto) | foto: MAFRA - Luděk Ovesný

VSETÍN Takzvaná černá buchta nebo řez s jablky a švestkovou marmeládou se dříve kromě tradičního sladkého pečiva pekly o Velikonocích na Valašsku.

Teď už prý nelze tyto buchty upéct úplně stejně jako dříve, u černé buchty je to prý kvůli kakau, které bylo dřív jiné, řekl Ladislav Jelínek ze Spolku pro zachování valašských tradic. Spolek uspořádal ve Vsetíně soutěž O nejchutnější velikonoční buchty.

„Na soutěžích jsem tyto tradiční buchty už dlouho neviděl. Pak se na Velikonoce dělá normální štrúdl, beránek, spíš jednoduché buchty. Na stole bylo dřív spíš maso, každý něco choval, dělaly se tradičně řízky z kůzlat. Bylo to mladé maso, babičky se na to vždy těšily, dobře se jim to jedlo,“ uvedl Jelínek.

Velikonoční soutěže

Soutěž o nejlepší velikonoční buchtu se letos koná 14. rokem, zájem o ni mají i mladí lidé. „Pečou i chlapi, dokázali udělat i frgály,“ řekl Jelínek. Letošními vítězi se také stali muži, hasiči z Jasénky, kteří uspěli se štrúdly, upekli je ve sladké i slané variantě.

Soutěžilo se v kategoriích bábovky, dorty, řezy - rolády, štrúdly, domácí buchty, koláčky, a ostatní druhy. V této kategorii se objevily například čokoládové košíčky, kuřátka i velká labuť. Spolek pořádá různé akce, například soutěž o nájlepší Valašskú slivovicu, i o najlepší hňápané zelé. Na červen připravuje soutěž v sečení kosou.

ČTK

Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie
Školní jídelny jsou zaostalé: Děti nedostávají dost jídla a živin, říká studie

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval o tom, že stravování ve školách je zastaralé a skladba jídelníčku neodpovídá současnému způsobu života. Ze studií vyplývá, že ve školních jídelnách děti nedostávají stravu, která by odpovídala doporučení výživových hodnot a liší se i gramáž porcí. Proč tomu tak je?

Najdete na Lidovky.cz