Čtvrtek 23. ledna 2020svátek má Zdeněk -2 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ČERNÝ: Kuchařům stačí, když se vyfotí na výdeji, jak pinzetou servírují jídlo a poté sledují lajky

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jakub Černý | foto: Alcron

Už nějakou dobu kolem sebe pozoruji, že mladá generace kuchařů žije v jiné realitě, než je skutečnost. A jsou překvapeni a možná i v šoku, že vaření není jen o hezkých fotkách, ale jde o fyzicky i psychicky náročnou práci, ke které patří pokora a vášeň.

Prostor sociálních sítích zapříčinil, že stejně jako můžeme vidět krásné ženy ve snových stories, které ukazují bezchybný život, tak i dost mladých kuchařů žije svůj život plný hezkých fotek a videí ze servisu, ale v obou případech si myslím, že tento svět je daleko mimo realitu.

Mladá generace kuchařů už není zvyklá zatnout zuby a makat, dokud práce není hotová. Bez odmlouvání a koukání do telefonu. Ze zkušenosti vím, že mladí kuchaři nemají touhu se zlepšovat a jejich cíle nejsou vůbec vysoké. Možná je to tím, že mají mety nastavené podle toho, co viděli v příspěvku u svého spolužáka nebo instakuchaře. A bohatě se spokojí, že mají napsáno v životopise – pracoval jsem v Alcronu 3 měsíce. A jejich poslední den se nechají vyfotit na výdeji, jak pinzetou servírují jídlo a poté sledují přibývající lajky. Ale že tři měsíce spolupráce bylo spíše utrpení, už nikde nenapíší.

Jakub Černý

Jakub Černý už od malička věděl, že bude kuchař. Vaření je pro něj práce i koníček. Jeho kuchařskými mentory byli Zdeněk Polhreich a Roman Paulus a právě oni mu ukázali jak funguje svět gastronomie. Své zkušenosti sbíral i v zahraniční, lze jmenovat berlínský Tim Raue či antverpský The Jane. Po návratu gastronomicky dospěl a jeho rukopis je více než zřejmý. Působí jako šéfkuchař ve vyhlášené restauraci Alcron.

Myslím si, že tento problém přichází už od školy. Studenti mají velkou volnost a nikdo je nenutí, aby pořádně pracovali. Možná to ani úplně nejde, kvůli různým školním nařízením. A je to škoda. Už v počátku musí pochopit, že kuchařina je povolání, které vyžaduje víc než loupání brambor, zbožíznalství a servírování pinzetou. Jde o tvrdou práci, která umí neuvěřitelně vnitřně naplňovat. Je totiž plná emocí, které k jídlu patří.

I v Alcronu se chováme ke studentům v rukavičkách a jsme vůbec rádi, že přijdou do práce. Neměli by být spíš vděčni, že můžou být součástí takového provozu, kde se opravdu něco naučí? Bohužel součástí vaření byla a bude vždy oddanost, zapálení a troška sebeobětování, nejen dost pixelů na telefonu. A toto by si měl uvědomit každý, kdo by chtěl začít pracovat v gastronomii.

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Pětadvacetiletá Kristýna Hudková a její nastávající Omar Shehadeh | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Marek Beneš z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Redakční srovnávací test dieselu, benzinového auta a hybridu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...