Díky vitaminu C a éterickým silicím se černý rybíz používá také v lékařství. Používá se při potížích se žaludkem, průjmům či artritidě. Díky flavonoidů, které nejvíce působí na cévy, má také ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů.
Lehký rybízový koláč
Na lehký rybízový koláč budete potřebovat 200 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 45 g másla, 1/5 kypřícího prášku, 3 lžíce podmáslí, 1 vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí uděláme těsto. Poté rozmícháte dva tvarohy se lžičkou vanilkového extraktu, dvěma žloutky a cukr. Na závěr do směsi zašlehejte dva bílky metlou. Nahoru nasypte rybíz. Pečeme čtyřicet minut.
Šťáva z rybízu
Příprava rybízové šťávy je jednoduchá. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme očištěný a odstopkovaný rybíz a necháme přejít varem. Poté vložíme dva čajové sáčky a necháme louhovat. Poté vše přecedíme a osladíme třtinovým cukrem. Nápoj podáváme vychlazený s ledem.
Rybízová bublanina
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a olejem, přidáme mouku a ke směsi pomalu přiléváme mléko. Do husté směsi vmícháme tuhý sníh z bílků, prášek do pečiva a cukr. Do máslem vymazaného pekáče nalijeme těsto (vymazaný pekáč nezapomeňte vysypat moukou). Na těsto pokládáme rovnoměrně kuličky rybízu. Poté pečeme zhruba hodinu.
Rybízová zmrzlina
5 věcí, které můžete udělat s...Inspirujte se recepty v seriálu serveru Lidovky.cz |
Zkuste si připravit domácí rybízovou zmrzlinu. Budete potřebovat jen rybíz, smetanu a třtinový cukr. Nejprve rozmačkejte dostatečné množství očištěného rybízu a smíchejte jej s třtinovým cukrem. Do směsi přidejte smetanu a rozmixujte. Hotovou směs dejte do mrazáku minimálně na dvanáct hodin.
Ovocné koláčky šéfkuchaře Romana PauluseIngredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 hrnku oleje, 3 vejce, kůra z jednoho citronu, korpusy z lineckého těsta Postup: Všechny suroviny smícháme a těstem naplníme předem upečené misky z lineckého těsta (světlé). Ozdobíme libovolným čerstvým ovocem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 20 minut). Ještě horké potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou a necháme zchladnout. |