29. ledna 2017 6:02 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čerstvá snídaně do postele? Zkuste uzlíčky se sezamem a mákem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Uzlíčky s mákem a sezamem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzlíčky s mákem a sezamem | foto: Lucie Jahelková

Není nad čerstvé nedělní pečivo, a protože mám s kupovaným pečivem čím dál horší zkušenosti, stalo se u nás nedělní pečení tradicí. Dnes se s vámi podělím o recept na uzlíkové houstičky, které vám prozáří nejen nedělní ráno ale také celý den.

Snídaňové uzlíčky se sezamem a mákem

  • 200 g špaldové mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g vlažného mléka
  • 25 g oleje
  • 20 g změklého másla
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžičky soli
  • 1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)
  • sezamová semínka, mák na posypání

Nejdříve si připravte si kvásek – smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku. Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky).

Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů. Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky – tvarujte dle své fantazie. Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min. Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby. Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.

Uzlíčky s mákem a sezamem
Uzlíčky s mákem a sezamem

Recept pro KitchenAid.cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse

Najdete na Lidovky.cz