Pátek 7. srpna 2020svátek má Lada 14 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čerstvé chilli a limetka. Jak na aztéckou polévku, poradí blogerka

Sopa Azteca (Aztécká polévka) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sopa Azteca (Aztécká polévka) | foto: Lucie Grusová

Tahle polévka vás na 100% zahřeje a příjemně nasytí. Pokud máte rádi pikantnější chutě, nebojte si přidat pořádnou dávku čerstvého chilli.

Sopa Azteca (Aztécká polévka)

  • 200 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 červená paprika
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička sladké nebo uzené papriky
  • 2 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 0,5 l vývaru
  • sádlo nebo olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • špetka chilli
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • 1 hrst lístků čerstvého koriandru
  • 3 lžíce zakysané smetany (platí pouze pro Primal verzi)
  • volitelně velká hrst paleo nachos (neplatí pro Whole30)

Na tuku zpěňte jednu nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté hovězí maso a orestujte ho. Když je maso osmahnuté, přidejte rozdrcený česnek, nadrobno nakrájenou červenou papriku, římský kmín, sladkou papriku, sůl, pepř, podle chuti chilli a vysokoprocentní hořkou čokoládu (tu lze případně nahradit 1 vrchovatou lžičkou kvalitního hořkého kakaa nebo rozpustné kávy).

Krátce povařte a pak přidejte loupaná rajčata. Obsah hrnce doplňte vývarem nebo vodou do cca 1 l. Vařte cca 2 hodiny na mírném plameni. Dobu vaření doporučuji dodržet, aby se chutě dostatečně propojily.

Podávejte s nakrájeným avokádem, kouskem limetky, čerstvým koriandrem a u verze Primal se lžící zakysané smetany.

Pokud se chcete co nejvíce přiblížit originální verzi, při podávání můžete přidat pár kousků rozlámaných paleo nachos.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Vila Na Zátorce 13 (Praha, 26. července 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Petr Arenberger, kožní lékař a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Pavel Paska | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!