Úterý 21. ledna 2020svátek má Běla 1 °C mlha Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Čerstvé steaky a sýry. Zajeďte si do hospody na biofarmu

Biofarma Vojetice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Biofarma Vojetice. | foto: www.biofarmavojetice.cz

Sytě zelené louky s panoramatem šumavského podhůří v pozadí vytvářejí až kýčovitou kulisu vojetické biofarmy. Asi nejznámější ekostatek v republice, k němuž patří restaurace U Štěpána, proslavil Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Ano, šéfe!

Hlavním tahákem jsou skvělé hovězí steaky z krav, které nechodily někde na druhém konci zeměkoule, ale pasou se ve zdejším údolí. Dobré jídlo z čerstvých produktů vaří i na jiných ekologických farmách. Třeba v jedné zapadlé vsi na Nymbursku nebo ve faremní hospůdce kousek od Zlína.

Šumavské steaky a zlínská Juré
Biofarma Vojetice (www.biofarmavojetice.cz) leží v malebném údolí pod městečkem Petrovice u Sušice. Je tady krásně, ale rušno. Sehnat místo v restauraci může být problém, ve všední dny se ale dá při troše štěstí uchytit venku na zahrádce. Ale pozor na pondělky, kdy je zavírací den.

Kromě steaků rozdělených podle kvality masa najdeme v nabídce i pečené jehněčí koleno a pstruhy ze šumavských sádek. Žebra a pupík, na kterých si pochutnával Pohlreich, dělají U Štěpána jen o víkendech. Porce jídla s přílohou stojí kolem 200 Kč. Ceny odpovídají kvalitě a zaručené čerstvosti. Kuchař neběhá do mrazáku a z útrob kuchyně se neozývá důvěrně známé pípání mikrovlnek. Navíc steak medium dostanete skutečně středně propečený.

Stylový podnik funguje také na rodinné farmě Juré (www.biofarmajure.cz) nedaleko Zlína. I tady vsadili na domácí kuchyni z čerstvých surovin vlastní produkce. Statek je zaměřený na chov dobytka, pěstování obilí a ovoce. V hospůdce si můžete dát výtečné jídlo s domácím chlebem a nakoupit místní výrobky. Otevřeno je o víkendech a o svátcích.

Biofarma Košík.

Pohádková Tuchom
V malebné roubence jak z pohádky se ukrývá hospůdka, jež je součástí biofarmy Košík (www.farmakosik.cz) ležící u městečka Rožďalovice severně od Nymburka. Farma patří Slovákům, kteří tu chovají ovce a pěstují zeleninu. V prodejně v Malém Košíku si můžete koupit sýry, jehněčí maso a klobásky. Chalupa s restaurací se nachází v blízké obci Tuchom. Ve stálé nabídce jsou výtečné domácí halušky za 80 korun, zelňačka a lívance. Na objednávku – stačí dát vědět den předem – vám udělají pečené jehněčí, rybu nebo nadívanou kachnu, během podzimní lovecké sezony i bažanta. Porce s přílohou stojí 220 Kč.

V létě mají otevřeno každý den, mimo víkendy je tu volněji, ale na sobotu a neděli si udělejte rezervaci aspoň dva týdny dopředu. Hospůdka se špatně hledá, stojí pod úrovní silnice na okraji obce a poznáte ji podle béžového slunečníku plzeňského Prazdroje.

,
Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...