Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi chodí raději do nekuřáckých restaurací. Co na to šéfkuchaři a majitelé?

Jídlo

  6:58
Kouřit, nebo nekouřit v restauracích? Je odmítnutí protikuřáckého zákona poslaneckou sněmovnou krokem nazpět? A jak se na problematiku dívají šéfkuchaři a majitelé restaurací?

Zákaz kouření v restauraci foto: Shutterstock

Co si myslíte o protikuřáckém zákonu? Souhlasíte, aby se kouření zakázalo v restauracích?

Miroslav Grusz

Miroslav Grusz (šéfkuchař MG Restaurace)
My jsme nekuřácká restaurace, kouří se jen na terase. Je to z mnoha důvodů - nekuřáky kouření obtěžuje, potlačuje to chut’ jídla a snižuje celkový požitek z něj, protože kouření otupuje chuťové buňky, no a poslední důvod je personál, když nekouří, tak proč by měl být v práci v zakouřeném prostředí. Je to stejné jako v dobrých restauracích kdekoli ve světě, drtivá většina dobrých podniků je nekuřácká. Nikdy jsem na to neměl negativní ohlas, nikomu nevadí, přes obědy si kuřáci prostě skočí ven před restauraci. Je zkrátka spousta důvodů proti a jen málo pro. Nepřijetí zákona se mne tudíž netýká, máme už to zavedený i bez zákona, takž nám je to jedno.. změnila bych spíše na: máme to už takto zavedené i bez zákona, takže je nám to jedno.

Ale jsme jediný v Evropě, kteří se toho ještě drží. Dobrým příkladem je Itálie, kde kouří strašně moc lidí, i mladých, co chodí do restaurací - když jsem tam pracoval, zrovna zavedli zákaz kouření a vůbec tam s tím neměli problém, všichni chodí ven.

Jan Punčochář (šéfkuchař restaurace Grand Cru)
Osobně považuji kouření v restauracích za absolutní přežitek. Je to znovu krok dál od západní kultury. Přece když chci jít na skvělé jídlo a krásné víno, nechci být rušen nepříjemným závanem z cigarety. A to ani v momentě, když bych byl kuřák. Naši hosté nemají jediný problém s tím, si jít zakouřit ven. V dobré restauraci je to zcela běžné a nikdo s tím nemá žádnou potíž.

Jan Punčochář

Matteo Brogi (šéfkuchař restuarace Ristorantino da Matteo)
Když jsme se se spolumajitelem Ondrou Smejkalem před otevřením restaurace rozhodovali, jestli kuřácká nebo nekuřácká, bylo pro nás oba úplně jednoznačné, že se u nás kouřit nebude. Myslíme si, že na té úrovni gastronomie, kde chceme být a kam lidi chodí primárně za dobrým jídlem, je správně nekouřit, cigareta do takové restaurace prostě nepatří. Nikdo s tím nemá problém, naopak jsou naši zákazníci rádi, a kuřáci prostě chodí ven.

Marek Fichtner (šéfkuchař Augustine Restaurant, porotce MasterChef)
Jsem jednoznačně proti kouření v restauracích. To je za mě bez debat. Funguje to všude jinde, tak proč ne u nás. Na druhou stranu by mi asi moc nevadilo, kdyby nechali kouření ve večerních barech.

Marek Fichtner

Max Munsson (restaurace Jáma)
Loni v létě jsme udělali z kuřárny zcela nekuřáckou restauraci - prvních pár měsíců byli stálí zákazníci nesví, ale rychle si zvykli a dnes si to nemůžu vynachválit.

Šéfkuchař Hiro (Yoshihashi Sushi)
Naše restaurace je celá nekuřácká, ale kuřáky rozhodně nezatracujeme a máme pro ně venku připravený popelník. Kouř z cigaret je pro nekuřáka určitě nepříjemnější než čistý vzduch pro kuřáka. Myslím, že tak jsou spokojeni obě skupiny.

Dušan Jedlička (kavárna QCafé)
Jedeme v modu stavebně oddělených prostor - večer k nám chodí opravdu hodně lidí, kteří kvůli nám kouřit nepřestanou, kdybychom to zavedli, a dovolit si najednou 20 - 30 lidí kouřících venku kvůli okolí prostě nemůžeme. Kdyby to bylo zakázané všude, je mnohem jednodušší to zdůvodnit před policií i sousedy, ale takhle se obávám, že by pro to neměli pochopení.

Nemyslím si, že by lidé najednou přestali chodit, i když prý některé z podniků, co to zavedly, mírný odliv pocítily. Na druhou stranu máme vypozorováno, že kuřáci obvykle více pijí alkohol a vydrží déle - nekuřáci si dají jednu kávu, 2 skleničky vína a jdou, kdežto kouřící lidé jsou vlastně lepšími hosty, protože když už jsou venku, tak to neřeší a dopřejí si. Co se zavedení protikuřáckého zákona týče, tak i pro mne jako kuřáka by to bylo lepší. Být v tom za barem celý den není nic moc, a když jdete někam ven, tak je pak oblečení na pračku.

Ale nejsem si právě jistý, jak chtějí řešit problém s nočním klidem - do desíti můžete lidi pustit ven, ale potom? Zároveň mám trochu strach, jestli to někteří zákazníci nevyužijí k odchodu bez placení, přece jen v létě jste většinou na lehko a zmizet je jednoduché. Vlastně asi nejlíp mi vyhovuje stávající systém stavebně oddělených prostor, ať si lidi vyberou sami. A nezakazoval bych to ani v barech, ani na diskotékách a podobných podnicích, které nejsou primárně o jídle.

Jak se na to dívají hosté?

Podíl rezervací ke kuřáckým stolům podle dat rezervačního systému Restu.cz neustále meziročně klesá. Z dat vyplynulo, že podíl rezervací ke kuřáckým stolům neustále klesá. Ještě v roce 2014 to bylo až 20 %, v roce 2015 v průměru kolem 14 %. Letos tohle číslo osciluje kolem 8-9 % z celkového počtu rezervací. K nekuřáckým stolům tak aktuálně směřuje více než 90 % rezervací.

„Čistě nekuřácké restaurace představují jen necelou pětinu z těch téměř 18 000, které celkem v našem online katalogu najdete. Většina podniků nabízí obě možnosti, ale očividně u hostů jasně vede možnost mít u jídla čistý vzduch, říká Pavel Suchánek, zakladatel rezervačního portálu.

Josef Šupák (restaurace Máneska)
Máme štěstí na dispozici, která umožňuje samostatnou kuřáckou část, a dokud to nezakážou, rozhodně to nebudeme měnit. Hodně našich klientů - stálých i nových - je rádo, že tento kuřácký prostor máme. Nemyslím si, že by k nám přestali chodit, je to spíše taková služba navíc. A to pro klientelu, která obvykle déle zůstane a víc vypije - ale to je dáno i tím, že rodiny chodí do nekuřácké části. Obecně pozorujeme trend zájmu o nekuřácké prostory, ale bývají naopak večery, kdy máme v kuřácích plno dlouho do noci a v nekuřácích ke konci pár stolků.

Jan Procházka (Sapori Restaurant)
Restauraci máme plně nekuřáckou od přelomu ledna a února, kdy jsme dostali hodnocení, které extrémně chválilo obsluhu i jídlo, ale prostředí hodnotilo nejnižším stupněm, protože vzduch v malém podniku otrávil doutník a host očekával nekuřácký stůl, o který v rezervaci žádal. Vzal jsem to jako cennou zpětnou vazbu a už jsem u toho zůstal. I když můj obecný názor je spíše proti zákonu, myslím, že každý majitel restaurace si má moci sám vybrat, jak to bude chtít u sebe s kouřením mít.

Branislav Bogdanov (restaurace Ristorante Porto)
Máme přední kuřáckou část i zahrádku. S ohledem na to, že část našich významných zákazníků jsou kuřáci, respektujeme jejích návyky a zachováváme kuřáckou část. Personál restaurace tvoří nekuřáci a nekuřácký zákon by uvítali jak z osobní, tak z profesní stránky - například náš sommelier Pavel Hrubý si myslí, že cigaretový kouř braní lepšímu vnímaní pokrmu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!