Úterý 2. března 2021svátek má Anežka 9 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Češi jsou milovníci hub. Jíme ragú, ale i puding

Houby - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houby - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Na využití lesních plodů si zakládají kuchaři při tvorbě aktuálního letního menu. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se objevují v nabídce restaurací, které se chlubí nabídkou sezónních specialit. V české kuchyni mají tradiční využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť.

"Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky. "Využít se dají ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek," uvedl.

ČTĚTE TAKÉ:


I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad lesní plody. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa.

Hřib dubový (uprostřed) a hřiby hnědé, zvané též suchohřiby v lese poblíž Svatého Kopečku u Olomouce.

Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží. Podle něj jsou houby výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy.

Čerstvé houby se připraví za minutku
"Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," uvedl. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům, dodal.

Podle Váni jsou největším kulinářským lákadlem houby čerstvé. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl. Upozornil zároveň, že jde o produkt poměrně těžko stravitelný a není třeba jej nijak zvlášť doplňovat přílohou.

Kvůli náporu houbařů je v lesech spousta malých hub. Jen co totiž některá vyroste, hned ji nějaký houbař urhne. Pořádné hřiby jsou většinou chytře schované.

Kořenit houby je třeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

Připomněl, že speciálním druhem hub jsou lanýže, které však v Česku nerostou. Využívají se spíše jako jakési koření, k ochucení a
"vyšperkování" pokrmů.

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Rituální vražda v pražské hospodě U Dvou koček. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!