Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Češi jsou milovníci hub. Jíme ragú, ale i puding

Jídlo

  7:00
PRAHA - Na využití lesních plodů si zakládají kuchaři při tvorbě aktuálního letního menu. Gratinované hlavičky žampionů, pečený houbový pudink či ragú s pečenými liškami se objevují v nabídce restaurací, které se chlubí nabídkou sezónních specialit. V české kuchyni mají tradiční využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť.
Houby - ilustrační foto.

Houby - ilustrační foto. foto: Shutterstock

"Houby jsou jednou z nejtradičnějších surovin české kuchyně. Počítaly s nimi prvorepublikové kuchařky a velmi žádané jsou také v moderní gastronomii," řekl šéfkuchař Michael Váňa z pražské restaurace U Modré kachničky. "Využít se dají ke grilování, smažení nebo přípravě různých past, omáček i polévek," uvedl.

ČTĚTE TAKÉ:


I když na trhu je široká nabídka mnoha druhů hub, není prý nad lesní plody. "Lidé si potrpí zejména na houby, které si mohou sami nasbírat, případně usušit nebo konzervovat. Je tady velká tradice. Jsme houbařská velmoc," upozornil Váňa.

Hřib dubový (uprostřed) a hřiby hnědé, zvané též suchohřiby v lese poblíž Svatého Kopečku u Olomouce.

Ve své restauraci nabízí bramboráčky s ragú z hříbků a lišek, zaječí stehno pečené na česneku a liškách nebo králíka pečeného na hříbkách s dušenou rozmarýnovou rýží. Podle něj jsou houby výtečným doplňkem k masům, ale využívat se mohou také jako samostatné pokrmy.

Čerstvé houby se připraví za minutku
"Čerstvá houba z lesa se nejlépe hodí pro rychlou úpravu. To se týká hřibovitých druhů, ale také bedel nebo masáků," uvedl. Hlavičky stačí jen nasolit, pokmínovat a zprudka orestovat na másle. Konzumovat se pak mohou s pečivem nebo jako příloha k masům, dodal.

Podle Váni jsou největším kulinářským lákadlem houby čerstvé. "Tradiční česká kuchyně byla o houby vždy hodně opřená. Využívaly se jako hlavní pokrm či na různé polévky," uvedl. Upozornil zároveň, že jde o produkt poměrně těžko stravitelný a není třeba jej nijak zvlášť doplňovat přílohou.

Kvůli náporu houbařů je v lesech spousta malých hub. Jen co totiž některá vyroste, hned ji nějaký houbař urhne. Pořádné hřiby jsou většinou chytře schované.

Kořenit houby je třeba s rozvahou. "Hodí se tam to, co lidé pěstovali na dvorku, jako majoránka, kmín, rozmarýn či tymián. Výborné jsou v kombinaci s česnekem nebo cibulí," uvedl Váňa.

Připomněl, že speciálním druhem hub jsou lanýže, které však v Česku nerostou. Využívají se spíše jako jakési koření, k ochucení a
"vyšperkování" pokrmů.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.