Sobota 22. února 2020svátek má Petr 11 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Češi milují tradice. Nejvíce táhnou rohlíčky, linecké či vosí hnízda, říká cukrářka

Ovocné košíčky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovocné košíčky | foto: Premier Mercato

Na štědrovečerní stůl patří i cukroví. Pokud jste ještě nezačali péct, nelamte si hlavu. Perníčky už sice nestihnete, ale vosí hnízda či kokosky určitě. „Raw cukroví je nutričně jistě lepší než máslové cukroví, ale víte, ona tradice je tradice. Na druhou stranu je možné kupříkladu změnit klasickou mouku za mandlovou či rýžovou a hned jde o bezlepkovou variantu. Ale máslo nahradíte těžko, jednoduše vosí hnízda bez másla už nebudou chutnat tak, jak si je člověk pamatuje z dětství,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz Irena Veberová, cukrářka z bistra Premier Mercato.

Lidovky.cz: Je čas Vánoc, a tak první otázka bude směřovat právě k cukroví. Je už pozdě na výrobu třeba perníčků?
Na perníčky už určitě pozdě je. Ty se musí připravovat dřív ať jsou měkké a vláčné. Když je někdo peče až nyní, o Štědrém dnu nebudou ještě dobře rozleželé. A jde i o chuť, když se perníčky uloží do chladu a vlhka, chutě se krásně propojí, těsto bude jemné a nadýchané a bude krásně vonět.

Lidovky.cz: Kdy se by se mělo začít ideálně s přípravou prvního cukroví? A jaký by měl být rozvrh?
Ideální je začít začátkem prosince. A nejen s perníčky, ale s každým cukrovím, které je z váleného pevného těsta. Začínám lineckým těstem, vanilkovými rohlíčky, išelskými dortíčky a podobně. Máslové cukroví je možné dělat až nyní, tak týden před Vánoci i méně, ať vydrží. Stejně tak i různé kokosky nebo sněhové pečivo, tomu se nemůže nic moc stát, když ho tedy dobře usušíte.

Vanilkové rohlíčky.

Lidovky.cz: Dá se vánoční cukroví „ošidit“? Pečete i nějaké zdravé varianty?
Viděla jsem i mnoho raw cukroví, které určitě bude zdravější variantou, ale nikoliv na úkor sladkosti. Často se používá sušené ovoce jako datle nebo fíky a rozmixované ořechy. Nutričně je to jistě lepší než máslové cukroví, ale víte, ona tradice je tradice. Na druhou stranu je možné kupříkladu změnit klasickou mouku za mandlovou či rýžovou a hned jde o bezlepkovou variantu. Ale máslo nahradíte těžko, jednoduše vosí hnízda bez másla už nebudou chutnat tak, jak si je člověk pamatuje z dětství.

Lidovky.cz: Myslíte, že se vyplatí cukroví kupovat?
To záleží spíše na tom, kolik má kdo času. Jelikož, když chcete opravdu kvalitní produkt a třeba deset druhů, tak je to časově opravdu hodně náročná. A další věc jsou suroviny, u nás nakupujeme například velmi kvalitní čokoládu, na kterou v klasických obchodech jen tak nenarazíte. Za mě bych se tomu nebránila, ale když kupujete, pak se určitě zajímejte ze kterých surovin se cukroví vyrábí a jak. Efektní barevné zdobení určitě nebude známkou valné kvality. Ale za sebe musím říct, že si neumím představit Vánoce bez pečení se syny.

Lidovky.cz: A co zdobení? Máte nějaké fígle?
Nemám, ráda používám čokoládu, oříšky a sušené ovoce. A pokud se bavíme o klasickém cukroví jako jsou třeba perníčky, tak ty si neumím představit bez cukrové polevy. Staré, tradiční ozkoušené recepty jsou nejlepší a navíc jsme na to zvyklí. Samozřejmě se může cukroví ozdobit tak, aby se líbilo dětem. Například vosí hnízdo z kokosu se dá ozdobit bílou a tmavou čokoládou tak, aby vypadalo jako tučňák. Fantazii se tu meze nekladou, ale určitě bych nedoporučila používat různé barevné kuličky či chemické zdobící pasty, které jsou k dostání v supermarketech. To určitě nepomůže ani chuti cukroví, ani to nepřidá na zdraví. Když si necháte záležet na cukroví, tak není třeba ho kazit konzervanty.

Vánoční cukroví - ilustrační foto.

Lidovky.cz: Je nějaké netradiční cukroví, které vás vyloženě baví? Vymýšlíte si nějaké cukroví?
Cukroví si nevymýšlím, ale je fakt, že mám raději modernější cukroví, kde se používají čokoládové krémy, stříkané těsto a další vychytávky. Doma to máme rozdělené tak, že maminka připravuje to klasické a já si trochu hraji. Baví mě kokosový řez s nugátem, oříškové košíčky s koňakovou čokoládou nebo mandlové hvězdičky. Letos jsem objevila i skvělý recept na kokosky a po těch x letech, kdy je dělám, jsou vláčné a měkké. Na rozdíl od klasického receptu, co nás učili ve škole, se tu používá tvaroh. Vyšleháte bílky s cukrem, zamícháte s tvarohem a kokosem a už kladete na plech a pečete při 140 stupních. Musím říct, že jsem tyto kokosky připravovala s malým synem a zvládl to už skoro sám.

Lidovky.cz: A teď ještě něco o vás - jak jste se dostala k cukrařině? Byl to váš sen?
Ano, jednoznačně. Od malička jsem chtěla být cukrářkou. Můj děda, kterého jsem nezažila, byl cukrář a měl cukrárnu. A já jsem o tom vždy moc ráda slýchávala příběhy. Měla jsem po něm i cukrářské knížky a kreslila jsem si různé cukrářské výrobky. Takže vlastně dělám to, co jsem si vysnila.

Domácí koláče
Minidortíček s fíky

Lidovky.cz: Co je potřeba, abyste se prosadila? Je cukrářů dostatek?
Nevím, zda je dostatek, ale těch schopných a kvalitních tu mnoho není. Já mám svou profesi ráda a myslím, že když máte rád to, co děláte, věnujete tomu hodně času a chcete být dobří, tak se postupně dostanete ke svému maximu. Pro mě je určitě nejvíc práce pro Honzu Punčocháře, když byl ještě v Le Terroir. Před rokem mě právě Honza Punčochář oslovil s tímto konceptem, tedy bistrem a prodejnou Premier Mercato v Karlíně a to je moc příjemná práce. Máme vlastní pekárnu, vše si pečeme a vyrábíme zde, a přitom odpoledne už mohu být s dětma doma. Jediné úskalí to ale má – každý den musím vstávat ve 3:30, což je obzvlášť v zimě trochu nepříjemné.

Lidovky.cz: A ještě jedna vánoční - jsou Češi spíše tradiční nebo se přiklání i nějakým experimentům?
Musím říct, že jsou hodně tradiční. U nás jdou nejlépe vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, perníčky a linecké, nikomu se moc experimentovat nechce. A vidím to i v běžném provozu – pokud vymyslím nějaké krásné dezerty, třeba s macha tea, tak to lidem trvá, než se odváží. Naopak když upeču klasické profiterolky nebo větrníky z odpalovaného těsta, jen se po nich zapráší. Takže ano, zatím jsme velmi tradiční a experimentovat v cukrářských výrobcích a cukroví ještě necháváme raději stranou.

Premium

Postavili si malý domek. Přezdívají mu termoska na bydlení

Cestičky okolo domu vydláždili kameníci, u vchodu osadili dva kamenné stupně. Z... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nic z moderního komfortu v něm nechybí, na druhou stranu ani centimetr nikde nepřebývá. Tomáš Staněk navrhl a postavil...

Premium

Dobrá káva jde uvařit i doma. Testovali jsme přístroje pro její výrobu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chutnou kávu si uvaříte i doma. Dražší špičkové přístroje uvaří voňavé espresso zmáčknutím knoflíku. Na filtrovanou...

Premium

Test střešních boxů: které jsou vhodné pro lyže a jakou mají nosnost

Střešní boxy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Střešní boxy výrazně zvyšují převozní možnosti auta – nabízejí obvykle od 300 po více než 500 litrů dodatečného objemu...

OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby
OTESTUJTE: Vyzkoušejte s námi kosmetiku od Nivea Baby

Máme pro vás další krásné dárky. Kosmetiku Nivea Baby, která je velmi šetrná i k té nejjemnější dětské pokožce, otestuje dvacet z vás. Chcete ji také vyzkoušet?