23. srpna 2016 5:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Česká klasika. Kachní prsíčka se zelím a pošírovaným jablkem

Kachní prsíčka se zelím (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kachní prsíčka se zelím (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Chutná vám česká kuchyně? Poto vyzkoušejte recept na kachní prsíčka šéfkuchaře Petra Patočky z restaurantu Hradčany. Podobný úkol dostali i soutěžící v pořadu Masterchef. Nechte se inspirovat.

Kachní prsíčko upečené na tymiánu

  • 1 kg kachních prsíček
  • větvička tymiánu
  • sůl špetka
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 cl olivového oleje

Na prsou nařežeme kůži na kostičky cca půl centimetru, tak aby byla kůže proříznutá k masu, ne do masa. Aby se při pečení dobře vypekla, lehce osolíme z obou stran, opepříme jen ze strany masa, přidáme větvičky tymiánu a zakápneme olejem a necháme marinovat cca 2 hodiny. Pak položíme na lehce rozpálenou pánev kůží na pánev a pozvolna vypékáme kůži do křupava, pak otočíme a cca 2 minutky zapečeme za strany masa , přendáme na mřížku a dopečeme cca 6 minut v troubě na 160 stupňů, pak vyndáme a necháme odležet na prkénku cca 5 min aby nám při porcování nevytékala šťáva a zůstala uvnitř masa a jsme připraveni k servírování .

Červené zelí s jablky

  • půl hlávky zelí
  • cibule
  • 10 dkg sádla
  • kmín
  • sůl
  • 20 dkg jablka
  • ocet
  • cukr
  • 20 dkg brambor

Cibuli nakrájíme nadrobno, dáme do hrnce s trochou rozpáleného sádla a kmínem, cibulku uděláme dozlatova, pak vložíme nakrouhané zelí a zalijeme vodou, tak aby zelí bylo ponořené, dochutíme solí, cukrem a octem. Když je zelí skoro vařené, odebereme dvě třetiny vody, přidáme najemno nastrouhané syrové brambory a jablka a dovaříme, dochutíme převařeným octem, cukrem a podle chutě dosolíme. Někdo dává do zelí méně vody, tak aby ve finále nemuseli vodu odebírat. To je v pořádku, pokud je to mladé zelí, ale to vždy není.

Pošírované jablíčko ve víně se skořicí

  • 2 menší jablka
  • 2 dcl bílého vína
  • 3 dkg cukru
  • 3 dkg medu
  • skořice
  • šťáva z půlky citronu

Víno, trochu vody a další suroviny dáme vařit, mezi tím si oloupeme jablíčka, rozkrojíme , pokud možno , tak i stopka by měla být na půl, aby každá půlka měla stopku, vyndáme jadřince a dáme vařit do vína, záleží jak jsou hrušky zralé, neměly by být úplně rozvařené. Hrušky necháme vychladnout, při nandavání je od stopky nakrájíme na vějířek a posypeme cukrem, pak opálíme lampou nebo na prudko pod grilem, aby cukr zkaramelizoval.

Lidovky.cz

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.