Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Česká kuchyně má své kouzlo. Jen ho musíte objevit, říká Winterová

Jídlo

  7:00
Nejedná se o pořad, který se zajímá jen o bio potraviny, není to kulinářská velkolepá show, ale ani sonda do alternativní kuchyně. Herbář se zajímá především o bylinky. Herečky Linda Rybová a Kateřina Winterová se snaží diváky přesvědčit, že návrat k bylinkovým zahrádkám se vyplatí.

Herečky Kateřina Winterová (vpravo) a Linda Rybová foto: Česká televize

Lidovky.cz: V pořadu Herbář jste s kolegyní Lindou Rybovou používaly především bylinky. Jak nápad vznikl?
Nápad se postupně vyvinul z toho, co v životě používáme a jaký máme pohled na svět. Není to nic vymyšleného, ale máte pravdu, že jsme začínaly od bylin a zahrady. K formátu kuchařské show jsme došly až kousek později, kdy jsme si uvědomily, že tímto způsobem můžeme byliny dostat do širšího povědomí. Ale základ zůstal stejný. Herbář v televizní podobě.
 
Lidovky.cz: Zajímáte se o zdravý životní styl? Používáte i doma čerstvé bylinky?
Ano. Obě. Nejkrásnější to je přes léto, kdy nám vše roste na zahrádkách a stačí vyběhnout a dvě plné hrsti bylin proměnit v pesto na těstoviny, nebo si jen tak natrhat rajče, bazalku a polít olivovým olejem. To myslím obě milujeme. Teď přes zimu to je pár květináčů s bazalkou, tymiánem a rozmarýnem za oknem.  

Linda Rybová a Kateřina Winterová


Lidovky.cz: Berete vaření jako relax nebo jako nutnou povinnost?
Když nemusím vařit je to pro mne relax, když ale děti křičí: "Mámo my máme hlad", je to bohudík krásná povinnost.

Lidovky.cz: Herbář byl divácky úspěšný. Nechystá se pokračování pořadu?
Na žádost diváků chystáme knihu, která vyjde v únoru, takže další řadou jsme se ještě plně nezabývaly, ale dá se říct, že v české přírodě najdete zhruba 100 opravdu zásadních bylin. Nemyslím teď, že by to byl celý seznam, těch léčivek je samozřejmě mnohem více, ale těch, které lidé najdou všude, nebo je již pěstují na zahradě těch je opravdu jen okolo stovky. V první sérii jsme obsáhli 32 bylin, takže na dvě série ještě materiál máme. A máte pravdu, diváci si opravdu pokračování přejí.
 
Lidovky.cz: Jíte všechno, nebo si vybíráte? Máte oblíbené jídlo?
Mám ráda jednoduchá jídla a moc neexperimentuji. Mám spíš oblíbené kuchyně. Italskou, vietnamskou, japonskou a přes herbář jsem objevila i kouzlo české kuchyně. Nemyslím tím jen svíčkovou, ale opravdu tradiční jídla, kde se objevují kroupy, zelí, brambory na všechny způsoby, pohanka, jáhly.