5. května 2017 6:53 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Česká města brázdí foodtrucky, vaří v nich i elitní kuchaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Food trucks ovládly náplavku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Food trucks ovládly náplavku. | foto: Reprofoto

Českými a moravskými městy začaly kvůli rostoucí popularitě kvalitního jídla a kulinářského umění projíždět moderně vybavené kuchyně na kolečkách, ve kterých své umění často předvádí i špičkoví kuchaři z renomovaných restaurací. Takzvané foodtrucky budou k vidění na Garden Food Festivalu, který bude v polovině května uspořádán v Olomouci.

„Že je možné z karavanu prodávat i něco lepšího než párky, klobásy a langoše, dokáže například restaurace Grand Cru nebo prodejce vietnamských baget Banh-mi-ba,“ řekl Pavel Vysloužil z pořadatelského týmu Garden Food Festivalu. Do Olomouce na festival přijedou i foodtrucky z Polska. „Představí polskou kuchyni,“ uvedl Vysloužil.

Restaurace na čtyřech kolech se těší stále větší popularitě, jelikož provozovatelé gastronomických zařízení díky nim můžou svoji nabídku představit v různých koutech Česka nebo zahraničí. Foodtrucky často míří na kulturní akce, farmářské trhy, hudební festivaly a soukromé akce. „Foodtruck je vlastně pojízdné bistro vybavené jako špičková kuchyně,“ podotkl Vysloužil.

Food Truck Show

Kvůli rostoucí oblibě foodtrucků byla v Praze v březnu uspořádána přehlídka Food Truck Show, které se letos zúčastnilo více než 40 zahraničních a českých pojízdných občerstvení. Návštěvníci mohli přijít ochutnat jídla například z Itálie, Maďarska, Polska, Belgie, Francie, Rakouska, Slovenska a také České republiky.

Historie „občerstvení na čtyřech kolech“ se datuje v Americe již od roku 1872, tehdy to bylo jídlo podávané z vozu taženého koňmi. Festivaly pojízdných občerstvení jsou v USA velkým hitem, obvykle jde o série v různých městech po celých Spojených státech. Největší z nich, Roaming Hunger, objíždí 50 trucků a předloni ho navštívilo zhruba 30 000 lidí.

Garden Food Festival

Garden Food Festival se ve Smetanových sadech v Olomouci koná 13. a 14. května. Nabídne více než šest desítek restaurací, vinařů, minipivovarů i tradičních pivních značek nebo prodejců prémiových destilátů. Na festivalu se představí také 30 regionálních výrobců potravin a farmářů.

Do Olomouce se na dvoudenní festival sjedou nejlepší kuchaři z Olomouckého kraje i z celé republiky, aby představili moderní trendy vaření. Hlavní hvězdou bude i letos Zdeněk Pohlreich, v akci lidé uvidí také další výrazné osobnosti české gastronomické scény, jako je michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, Jan Punčochář z pražského Grand Cru, specialistka na asijskou kuchyni Kamila Rundusová či respektovaná cukrářka Iveta Fabešová.

Burgery jako domianta food trucks.

V Olomouci je Garden Food Festival uspořádán už potřetí. Loni akce ve Smetanových sadech přilákala víc než 12.000 lidí, první ročník v roce 2015 navštívilo téměř 10.000 návštěvníků. V Olomouci se přehlídka konala na Moravě jako první, projekt se po loňské úspěšné premiéře zopakuje na začátku září také ve Zlíně. Vůbec poprvé se letos na Garden Food Festival mohou těšit obyvatelé Ostravy. V areálu Dolních Vítkovic se uskuteční 10. a 11. června.

ČTK
  • 0Diskuse




Mýty a fakta o nočním pomočování dětí
Mýty a fakta o nočním pomočování dětí

Podle odhadů trpí nočním pomočováním neboli enurézou asi pětina dětí ve věku 5 let, obtíže se však nevyhýbají ani starším jedincům. Rodiče často spoléhají na to, že „z toho dítě vyroste“, v horším případě děti trestají. Noční pomočování přitom může velmi negativně ovlivnit sebeúctu a duševní pohodu dítěte.