Středa 1. dubna 2020svátek má Hugo 7 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

České kuchařky soutěží. Která z nich se prosadí ve světě?

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidové noviny

PRAHA Šest českých knih o vaření, které zabodovaly v národním kole soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2012, se kvalifikovalo do světového kola. Utkají se tam s vítězi ostatních národních kol. Celkové výsledky budou zveřejněny 23. února v Paříži. Soutěž se koná každoročně, porota publikace posuzuje podle vzhledu, nápaditosti, kvality provedení a fotografií.

Mezi postupující kuchařky patří tituly Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby, Jezte česky - rok v naší kuchyni, Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí a Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí z nakladatelství Smart Press.

ČTĚTE TAKÉ:


Ocenění a postup si vybojovaly také dvě knihy z nakladatelství Prakul Production. V kategorii Nejlepší kuchařská kniha pro profesionály byla vyhodnocena kuchařka šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka s názvem Poklady klasické české kuchyně. Obsahuje recepty a rady nefalšované české kuchyně zpracované krok po kroku tak, aby i naprostý začátečník byl schopen jídla uvařit. Porota ji ocenila v kategorii knih pro profesionály.

Její oblibu dokumentuje šest vydání v průběhu jedenácti měsíců a přes 40 000 prodaných výtisků.

V kategorii Nejlepší japonská kuchařská kniha byla oceněna kniha s názvem Sushi - Doma krok za krokem. Na jejím vzniku se podílel vedle Romana Vaňka i šéfkuchař Marek Hora, člen World Sushi Skill Institute.

Sedmnáctiletý Martin Škoda není vyučený kuchař a ani žádný profík, vaření ho zkrátka baví.

Sedmnáctiletý Martin Škoda není vyučený kuchař a ani žádný profík, vaření ho zkrátka baví.

Kniha Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby Martina Škody z nakladatelství Smart Press vyhrála hned ve dvou kategoriích - jako nejlepší designová kuchařka a nejlepší prvotina. Jezte česky - rok v naší kuchyni autorského dua Jany Vašákové a Zdeny Skokanové porazila ostatní české kuchařky v kategorii Best Easy Recipes Book, tedy nejlepší kuchařka se snadnými recepty.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí je třetí kuchařkou Jany Florentýny Zatloukalové a stanula na zlatém českém stupínku v kategorii Best Single Subject Book (nejlepší kuchařka na jedno téma). Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí je pilotním dílem šéfkuchaře Romana Dolejše - hned se blýskla v kategorii Best Foreign Cuisine Book jako nejlepší zahraniční kuchařka.

,
Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!