Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

České Vánoce: kapr se salátem je klasika

Jídlo

  7:00
Nejvíce tradic a původních zvyků u nás stále přetrvává ve vztahu k slavnostní štědrovečerní večeři. Samotný původ bohaté hostiny sahá až do středověku. Takřka neotřesitelnou pozici má na českém štědrovečerním stole kapr doplněný bramborovým salátem.

Štedrovečerní večeře foto: Lidovky.cz

Přitom kapr se jako vánoční jídlo objevil až v 19. století a bramborový salát k nám přišel z Ruska po druhé světové válce.

"Postavení kapra je i nadále dominantní. Češi ale začínají experimentovat a zkouší nové recepty na jeho úpravu. Tradiční obalované podkovy doplňují kapří filety nebo ryby upravované v páře," říká Petr Engliš, manažer informační kampaně Ryba domácí, která usiluje o navýšení konzumace českých ryb. Podle Engliše si cestu na vánoční stůl našly v poslední době také štiky a candáti.

Lehký bramborový salát podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Budete potřebovat: 500 g salátových brambor * 200 ml silného kuřecího vývaru * 50 ml rostlinného oleje * 100 g červené cibule * 30 g plnotučné hořčice * sůl, ocet, pepř

Nalehko. Zkusit pro změnu verzi bez majolky radí Roman Paulus z Alcronu.

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Chcete experimentovat? Zkuste jiný bramborový salát. Tady je 5 variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů.

Recepty najdte ZDE.

"Po pravdě řečeno, tradiční české vánoční menu předpokládá poměrně slušnou kulinární zdatnost. Celé ho uvaří pouze lidé, kteří se tomu v rodině naučili," uvažuje food blogger Martin Kuciel. Podle něj se objevují vylepšení, třeba nahrazení majonézy v bramborovém salátu bílým jogurtem.

Klasika: bramborový salát s okurkovým lákem

Ingredience: * 400 g salátových brambor, varný typ A * 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastiňák) * 4 vejce * 4 sterilované okurky * 50 g sterilovaného hrášku * 1 cibule * majonéza * plnotučná hořčice * sůl * pepř * lák z okurek

Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu.

Postup: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka, vejce natvrdo. Vše nakrájíme na malé kostičky, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a nakrájené okurky, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Případně přilijeme trochu láku z okurek. Lehce promícháme a poté ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Necháme odležet v chladu nejméně dvě hodiny aby se jednotlivé chutě spojily.

Doba přípravy: 45 minut + odležení nejméně dvě hodiny

Klasika: smažený kapr

Ingredience: * 4 filety z kapra * 4 vejce * 500 g strouhanky * sůl * rostlinný olej * mléko

Postup: Pokud můžete, namočte očištěné a naporcované kapří maso do mléka. Ponechte ho tam několik hodin, ideálně přes noc. Mléko maso zjemní a zbaví ho typického rybího pachu. Naložené maso pečlivě osušte. Obalte v rozšlehaných vejcích se solí a poté ve strouhance. Rozpalte olej na vyšší teplotu a smažte maso z každé strany zhruba pět minut dozlatova. Po usmažení položte kousky masa na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Doba přípravy: zhruba 30 minut + čas na naložení masa

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!