Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Českým restauracím roste úroveň. Mohou za to nároční hosté a Pohlreich

Jídlo

  15:00
BRNO - Ekonomická krize prý pomohla v českém prostředí oddělit kvalitní restaurace a podniky, jejichž majitelé chtějí poskytnout zákazníkovi maximum, od těch horších. Ty v současnosti "žehrají" na nízké tržby a zisk, protože hostu neumějí či nechtějí nabídnout kvalitní služby, které po nich žádá.

Restaurace - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Na gastronomickém a vinařském veletrhu Vinex&Horeca Forum 2011, to řekl viceprezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) Lukáš Limprecht.

ČTĚTE TAKÉ:

"Doba není úplně jednoduchá, ale pomohla tomu, že se začala selektovat kvalita. (...) Český host je dnes zcestovalejší, vyjíždí často do zahraničí, kde je gastronomie na vyšší úrovni. Host pak za své peníze vyžaduje vyšší kvalitu," uvedl Limprecht, který sám provozuje dvě restaurace.

2007 - zlatý rok české gastronomie
Podle něj byl zlatým rokem české gastronomie rok 2007, kdy tržby dosahovaly maxima. "Rok 2008 byl standardní, další rok nebyl vůbec dobrý. V roce 2010 to bylo různé, někteří restauratéři ještě žehrali, někdo už se odrazil ode dna," dodal.

Zdeněk Pohlreich

K tomu, že se úroveň českých restaurací začíná pomalu zvedat díky vyšším nárokům zákazníka, podle Limprechta značně přispěl televizní pořad Ano, šéfe šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. "Předtím česká gastronomie po 40 letech komunismu usnula v plenkách. Pak se objevili zlatokopové, kteří chtěli jen vydělat. Teď lidé konečně zjistili, že mají právo za své peníze žádat i kvalitu," dodal.

AHR ČR sdružuje kolem tisíce podniků, z nichž na 80 procent podniká v hoteliérství, zbylé v gastronomii. Asociace je spolupořadatelem dnešního jednodenního fóra. Na něm na brněnském výstavišti vystavuje na 60 firem především z Česka, ale také z Rakouska. Akce je kratší než v minulosti, pořadatelé ji na žádost vystavovatelů zkrátili ze tří na jeden den; je menší i co do počtu vystavovatelů.

Autoři: ,