Pátek 14. srpna 2020svátek má Alan 28 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem

Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem | foto: LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA

Tato polévka není úplně z mé hlavy, vymyslely ji kolegyně z restaurace, kde se velmi rychle zabydlela. Svým složením připomíná kulajdu, ovšem fazole jí dodávají naprostou jedinečnost. Vyzkoušejte ji a budete překvapeni nečekaně zajímavou smetanovou chutí.

Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem

5 porcí 12h (namáčení fazolí) + 90min (vaření fazolí) + 45min (příprava)

  • 250 g černých fazolí
  • 2 malé hrstky sušených hub
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 2 menší brambory
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce umeocta
  • 1 lžíce tmavého třtinového cukru
  • špetka mletého pepře
  • 100–200 ml sójové smetany
  • malý svazek čerstvého kopru

Postup: Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka asi 90 minut. Sušené houby vložíme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vody.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžova. Přidáme kmín a ještě chvíli restujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme houby i s výluhem, na kostky nakrájené brambory a mrkev, bujon, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.

Z polévky vyndáme bobkové listy a vyjmeme asi polovinu brambor s mrkví a houbami. Přidáme uvařené fazole (trochu si jich můžeme nechat stranou a vložit až do hotové polévky), umeocet, třtinový cukr, špetku pepře a ještě 5 minut povaříme. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Do polévky vrátíme brambory s mrkví a houbami, zjemníme smetanou a dle potřeby dosolíme. Nakonec vsypeme najemno nakrájený kopr.

Můj tip: Poslední dobou jsem začal trochu více používat umeocet. Jeho chuť je slano-kyselá, a proto nemusíte při jeho použití pokrm příliš solit. Popravdě to ocet vlastně není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi. Dá se říct, že je zajímavou alternativou ke klasickému octu, navíc napomáhá trávení a jídlo lehce ozvláštní.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...