Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Chcete jídlo zajímavě doplnit? Zkuste jedlé květiny

Jídlo

  6:44
PRAHA - Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a občas i luxusní ozdobou salátů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud se má pokrm odlišit a získat nádech exkluzivity.

Nezapomeňte si přivézt svazek levandule. foto: Pavla Lžičařová, HedvabnaStezka.cz

"Konzumaci květů z květinářství ovšem nedoporučuji; mohou obsahovat stopy chemického postřiku. Vhodné jsou naopak ty, které si lidé sami vypěstují na zahrádkách," uvedla na dnešní prezentaci v Praze propagátorka návratu kvítí na naše talíře ekoložka a bioložka Jana Vlková, která připravuje na toto téma kuchařkou knihu. V našich končinách jsou podle ní nejznámějšími jedlými květy růže, sedmikráska či měsíček.

Málokdo ví, že i karafiát je jedlý, stejně jako květy macešky či chrpy. V Asii je populární chryzantéma, ve středozemí květy cukety. Do české gastronomie se začaly vracet teprve nedávno, i když obalovaná květenství černého bezu přežila i doby úpadku české gastronomie.

ČTĚTE TAKÉ:

"Kytičky jsou zajímavé, krásné a inspirativní," tvrdí šéfkuchař pražské restaurace Hajnovka Daniel Průša, který jimi chce obohatit sezonní nabídku. "Rostliny a jejich květy byly na jídelníčku člověka odnepaměti jako ta nejdosažitelnější potrava. Mají zvláštní chuť, kterou nezískáte z jiných surovin. Jsou sladké, například hrachor, hořké, které podporují trávení, či kyselé, povzbuzující chuť k jídlu," tvrdí Vlková. Letní květy doporučuje i pro jejich dekorativní funkci na dorty, do salátů i na chleba s máslem pro děti.

Současně však upozorňuje, že ne všechny květy jsou jedlé. Favoritem dnešní ochutnávky byly květy a listy lichořeřišnice. Stejně jako krásenky či řebříčku, hvozdíku, brutnáku a begónie. Ta je ovšem dost kyselá, lze ji použít do slaného i sladkého, ale i na pečenou rybu, tvrdí Vlková. Není emisarem alternativních zdrojů výživy, zdravého přírodního stravování či ekologickou fanatičkou bojující za návrat k přírodě. Vždyť většina divokých bylin a rostlin se ani nedá konzumovat v množství, které by člověka zasytilo.

Sbírání květů má podle ní blahodárné vlivy na psychiku i jemnou motoriku. Výživa je až na dalším místě. Upozorňuje však, že všechny květy jedlé nejsou, řadí mezi ně například oleandr, narcis, lobelku, azalku či rododendron.

Levandule ke zmrzlině

Naopak k dezertům, zmrzlině, čokoládě či ovocným salátům lze použít květy levandule. Okvětní lístky růže fungují jako barevný doplněk do salátů, v ovocných sorbetech či jako dekorace ovocných drinků. Fialku lze zmrazit v ledových kostkách, fiala lesní se bude vyjímat na jednohubkách. I sedmikrásku lze přidat do vývarů, nerozvité květy pampelišky chutnají opražené na másle a její okvětní lístky přidané do rýže suplují alespoň vzhledem šafrán. Také měsíček lékařský chutná v rýži, koláči, v jogurtu nebo v omeletě.

Používání květin v kuchyni není bláznovstvím, je to jen nový trend.
Autoři: ,