Při pravidelné konzumaci pikantních přísad a chilli papriček se podle nich snižuje riziko úmrtí až o 14 procent. Píše o tom italský deník Corriere della Sera.
Mezinárodní tým vědců koordinovaných Čínskou akademií lékařských věd soudí, že tento blahodárný účinek je zřejmě spojen s tím, že tyto ostré ingredience obsahují kapsaicin, který způsobuje pálení v ústech a využívá se i v lékařství, neboť tiší bolest a stimuluje srdce, vitamín C a další látky. Vědci zároveň zdůraznili, že je třeba ještě dalších výzkumů k tomu, aby mohla být „ostrá“ dieta každému doporučována.
Elixír zdraví a krásy? Jezte chilli papričky, radí experti |
Studie zahrnovala 487.375 osob od třiceti do devětasedmdesáti let registrovaných u China Kadoorie Biobank v letech 2004 až 2008 a sledovaných po dobu asi sedmi let. Všichni vyplňovali dotazník, kde odpovídali na otázky, jaký je jejich celkový zdravotní stav a fyzická kondice, zda konzumují pikantní pokrmy, červené maso, rostlinnou stravu a zda pijí alkohol. Ze studie byli vyloučeni ti, kdo prodělali rakovinu, srdeční choroby a infarkt, naopak do ní byl zahrnut možný vliv takových faktorů, jako je věk, stav, vzdělání a fyzická aktivita.
Vědci dospěli k těmto závěrům: kdo jedl pikantní pokrmy méně než jednou týdně a kdo je jedl jeden až dva dny v týdnu, mohl počítat s prodloužením života o deset procent. Těm, kdo konzumovali pikantní jídla tři až šest dní v týdnu, hrozilo o 14 procent menší riziko úmrtí. Přímá úměrnost mezi tím, jak často tyto osoby jedly pikantní jídla, a rizikem úmrtí, byla stejná u mužů jako u žen a výrazněji se projevovala u těch, kdo pili alkohol.
Nejčastější je chilli paprička
Častou konzumaci pikantních pokrmů vědci rovněž spojují s menším nebezpečím úmrtí na rakovinu, ischemickou chorobu srdeční a dýchací potíže. V tomto případě se tento vliv projevoval více u žen. Ti, kdo častěji pojídají pikantní pokrmy, dávali přednost čerstvé nebo sušené chilli papričce. Konzumace čerstvých chilli papriček je podle vědců zřejmě spojena s menším rizikem úmrtí na zhoubné nádory, ischemickou chorobu srdeční a cukrovku.
Účastníků studie se vědci rovněž tázali na to, jaký druh ostrých ingrediencí pojídají nejvíce. Nejčastěji dotázaní odpovídali, že to je chilli paprička, která se široce používá v čínské kuchyni. Četná pozitiva chilli papriček a zejména kapsaicinu jsou známá: obsahují antioxidanty a látky působící proti horečce a snad i proti rakovině, připomíná Nita Forouhiová z Cambridgeské univerzity.
Experti jsou však zatím opatrní. Studie je podle nich pouze „pozorovací“ a potřebuje prohloubit, aby bylo možno lidem radit ke změně jídelníčku. „Potřebujeme další výzkum, abychom mohli zjistit, zda je pikantní jídlo schopno přímo zlepšit zdravotní stav a snížit úmrtnost, nebo zda jde jen o vnější projev jiných faktorů zahrnujících stravovací návyky a životní styl,“ upřesnili vědci.