Čtvrtek 27. února 2020svátek má Alexandr 5 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zkuste zvěřinu s lehkým salátem a budete hvězdou grilovačky

Grilovaná zvěřina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaná zvěřina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Je chutná, zdravá a dietní. Zvěřinu většinou spojujeme s podzimem, obdobím honů, zdlouhavou přípravou a ještě delším vařením. V poslední době se ale objevuje čím dál tím víc receptů, jak zvěřinu na grilování připravit. Nejoblíbenější je srnčí nebo daňčí maso. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu o grilování.

Podle odborníků má zvěřina mnoho předností. Obsahuje velké množství vitamínů A a B a minerálních látek jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Navíc má také vysoký podíl bílkovin. Nejoblíbenějším druhem zvěřiny je v Česku srnčí, především svíčková, oblíbené je ale také dančí maso. Především pro svoji jemnou chuť a rychlou přípravu.

Další díly seriálu o grilování:


"Okolo zvěřiny a její přípravy dodnes panuje řada mýtů. Na našich talířích se bohužel nijak často neobjevuje, i když je dostupná takřka celoročně," říká Miluše Windsor, spolumajitelka firmy, která vykupuje, zpracovává a prodává českou zvěřinu.

Zvěřina je nejvíc podobná hovězímu - je tmavočervená, spíš tužší a s malým obsahem tuku.

Tajemství šťavnaté zvěřiny tkví hlavně ve zpracování a správné přípravě. Pokud tedy chcete připravit šťavnatý steak, už není nutné se držet doporučení ze starších kuchařek a maso pořádně propéct. Právě naopak, maso snese rychlou přípravu. Stačí jej opéct "do růžova", aby si uchovalo co nejvíce šťávy.

"V dnešní době už není potřeba bát se pracovat se zvěřinou celoročně. V Café Imperial připravujeme daňčí hřbet, kančí svíčkovou nebo líčka. Vše dostáváme perfektně připraveno pro profesionální zpracování, navíc se jedná o maso z českých obor. Takže občas neodolám a kousek masa si pořídím i domů na grilován," říká šéfkuchař restaurace Café Imperial a spoluautor kuchařky Muži sobě Michal Pšenička.

A proč zvěřinu zařadit do letního jídelníčku? Zvěřina má odlišnou stavbu svaloviny, vyznačuje se nízkým obsahem tuku, vyšším zastoupením vitamínů, minerálů a bílkovin a je i lépe stravitelná. Skvěle se hodí k rychlým a jednoduchým úpravám, bez zbytečného množství přidaných surovin, stačí ji doplnit letním salátem nebo čerstvou zeleninou a večeře je hotová.

Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":

Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso? Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování.


"Dříve lidé neměli možnost skladovat maso v klimatizovaných místnostech. Ulovenou zvěřinu často nechali viset různě dlouho v nevyhovujících podmínkách, a aby se zajistila její poživatelnost, museli ji následně dlouhou dobu vařit. I proto se nedochovalo zrovna mnoho kuchyňských postupů na rychlou přípravu. U kupované zvěřiny tento problém odpadá, maso se zpracovává pod veterinárním dohledem a za přísných hygienických podmínek," vysvětluje Windsor.

Díky tomu, že se srnčí nebo dančí maso neobjevuje na jídelníčku tak často, budete mít při grilování pocit, že připravujete něco "speciálního". 

Srnčí kotletky se zeleninou a lesními houbami

Ingredience: 4 x dvojité srnčí kotletky, čerstvě mletý pepř, 1 cuketa, nakrájená na větší kostky, 12 cherry rajčat, 2 červené a žluté papriky, ogrilované a oloupané, 1 červená cibule, nakrájená na kolečka, 2 stroužky česneku, nakrájené najemno, 1 velká hrst míchaných lesních hub, nakrájených na větší kousky, 2 lžíce olivového oleje, Ocet z červeného vína, 1 hrst bazalky, 2 lžičky cukru, mořská sůl, pepř

Srnčí kotletky

Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Veškerou zeleninu dáme do zapékací misky, přidáme česnek, olej, ocet, cukr a okořeníme solí a pepřem. Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Pokud zeleninu připravujeme na grilu, doba přípravy se zkrátí na 15 minut. Kotletky opepříme a potřeme olejem, vložíme na rozpálený gril a zprudka ogrilujeme, cca 2 minuty z každé strany, aby zůstaly růžové. Sundáme z grilu, osolíme a necháme ještě 2–3 minuty odpočinout. Zeleninu posypeme nasekanou bazalkou a podáváme.

Premium

Pošťák, který vůbec nezvoní. U balíčků z Číny totiž nemusí

Pošta z Číny, ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lidé si objednávají z čínských e-shopů zboží s bezplatnou dopravou a diví se, že nedostanou balíček do ruky. Pošta má...

Premium

Tři roky od věznění v garáži. Daniel dnes pracuje a stará se o miminko

Daniel Příhoda, jehož v roce 2016 věznil s jeho tehdejší přítelkyní Zdeněk... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Daniela před několika lety unesl vyšinutý Zdeněk Hryščenko. I s jeho kamarádkou Janou. Věznil je několik dní ve...

Premium

Pohádky na odpis: kterým hrozí zákazy a cenzura kvůli korektnosti

Jiří Korn v pohádce Honza málem králem (1977) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zahrajme si na prognostiky. Magazín DNES se zamýšlí nad tím, které nejoblíbenější české vánoční pohádky začnou vadit a...