• schránka
  • Přihlásit Můj účet
Kuchař - ilustrační foto.

Kuchař - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Food Festival. Vyzkoušejte historické pokrmy i současnou kuchyni

Jídlo
  •   7:00
LUHAČOVICE - Podnikatelé sdružení pod značkou Resort Luhačovice chtějí přilákat turisty do lázeňského města vybranou gastronomií. Festival jídla představí v sobotu 16. srpna historické recepty a pokrmy, ale chuťové pohárky návštěvníků potěší i moderními kuchařskými postupy, řekla mluvčí resortu Lenka Blažková.

Druhý ročník Food Festivalu přiblíží dávné umění kuchařů lázeňského města. Podle historičky Blanky Petrákové je asi nejméně zmapována kuchyni tamního zámku. "Ale i zde se naskýtá řada pozoruhodných indicií, jejichž pomocí se dozvídáme například o tom, co ukrývala spižírna na panské tvrzi. V roce 1630 se do ní totiž vloupali dva pacholci a odnesli si různé pochoutky, včetně 'bělek', housek z bílé mouky, koláčů, chleba, brynzy a slaniny," uvedla Petráková.

O festivalu:

Food Festival se koná 16. srpna od 10:00 do 19:00 v areálu Luhaparku.

Další informace nabízejí úřední spisy luhačovického panství, které pojednávají i o některých povinnostech poddaných, jako byl například sběr šneků pro vrchnost.

Festival nabídne i moderní gastronomii

Kromě historických receptů a pokrmů nebo výstavy historických kuchařských knih však návštěvníky čeká také gastronomie moderní, kterou se budou prezentovat kuchyně hotelových domů.

"Svá degustační menu letos představí hotely Resortu Luhačovice - Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice," uvedla Blažková. Připravená jsou i kuchařská show, na nichž lidé uvidí netradiční úpravu mořských plodů, křepelek nebo sladkovodních ryb. Návštěvníci si mohou opočinout na piknikové louce, speciálně pro festival budou nachystány lázeňské oplatky s novou příchutí.

Stejně jako loni se uskuteční soutěž o Nejchutnější kuchyni. V minulém roce si tuto návštěvnickou cenu odnesl hotel Vega, který bodoval medailonky z panenky na šalotkovobrusinkové omáčce. Letos se v degustačních menu zúčastněných hotelů objevuje například mladý býček na rožni, závitky z duhového pstruha nebo netradiční dezerty.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK