Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chřest je v kurzu. Zkuste recepty šéfkuchařů

Jídlo

  6:53
Ačkoli začala chřestová sezona letos opožděně, nyní už si můžete vychutnávat chřest ve velkém. A to nejen na festivalech přímo v Hostíne u Vojkovic či během Chřestfestu, ale i doma. A co z tradiční české zeleniny doma připravit? Nechte se inspirovat recepty šéfkuchařů.

Chřestu se letos v Česku vypěstovalo několikanásobně více než loni, proto jej můžete pořídit v ceně od 70 korun za kilo, zelený chřest asi od 140 korun za kilo. 

Italské chřestové rizoto s bílým vínem a parmazánem (Jiří Melichar)

  •  rýže 40g
  • parmazán 15g
  • chřest 70g
  • bílé víno 0,05l
  • máslo 15g
  • cibule 10g
  • kuřecí vývar 2 dcl
  • sůl
  • pepř

Postup: Oddělíme spodní část a hlavičky chřestu. Ze spodní části připravíme svařením, zredukováním a následným rozmixováním pyré. Vedle si na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, do které přidáme Arborio rýži. Tu lehce zesklovatíme a přidáme bílé víno, které vydusíme. 

Postupně přidáváme kuřecí vývar a chřestové pyré, které již máme připraveno. Když je rýže hotová „na skus“, přidáme máslo a parmazán. Odstavíme, vymícháme a servírujeme. Hlavičky chřestu si zvlášť na pánvi spaříme a orestujeme na másle. Následně jimi zdobíme již hotové rizoto.

Italské chřestové rizoto s bílým vínem a parmazánem

Restované krevety „ Black Tiger“ na ústřičné omáčce s čerstvým chřestem a česnekem, podávané s jasmínovou rýží (Buncherd Phosuwan)

(Tento pokrm používá klasický thajský způsob přípravy)

  • 6-8 ks středně velkých krevet, loupaných celých
  • 2 lžic rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, v závislosti na velikosti, nasekané
  • 1 lžička černého pepře, drceného
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžička cukru krystal
  • 1 kus jarní cibulky nasekané
  • čerstvý chřest

Postup: Zahřejeme olej v hluboké pánvi wok při vysoké teplotě s česnekem a pepřem. Hned poté přidáme krevety a prudce orestujeme do zlatova. Přidáme ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a cukr. Na konec přidáme nasekanou jarní cibulku a čerstvý chřest. Podáváme s jasmínovou rýží.

Restované krevety Black Tiger na ústřičné omáčce s čerstvým chřestem a...

Chřestová krémová polévka s ricottou a chřestovými chipsy (Radek Hasman)

  • šalotka 0,05kg
  • chřest bílý 0,5kg
  • smetana 200ml
  • zeleninový vývar nebo voda 0,5l
  • čerstvá máta 0,03kg
  • Sůl
  • Pepř

Ricotta: ricotta 0,06kg, olivový olej 30ml, sů, pepř

Chřestové chipsy: slupka z chřestu 0,1kg, mouka 0,2kg, olej 200ml, sůl

Postup: Chřest očistíme a oloupeme. Slupky necháme stranou. Očištěnou šalotku nakrájíme najemno, orestujeme a přidáme nakrájený chřest. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na konci varu přidáme smetanu. Mezitím rozmixujeme ricottu do krémové konzistence.

Slupky vysušíme a obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Chipsy osolíme. Hotovou polévku rozmixujeme a přidáme nasekanou mátu. Servírujeme a ozdobíme nokem ricotty a posypeme chipsy.

Chřestová krémová polévka s ricottou a chřestovými chipsy

Český chřest

Český chřest má slavnou minulost, dodával se například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955. Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Nizozemci. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se vrátil i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil. 

Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší.

Zdroj: ČTK

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!