Chřestu se letos v Česku vypěstovalo několikanásobně více než loni, proto jej můžete pořídit v ceně od 70 korun za kilo, zelený chřest asi od 140 korun za kilo.
Italské chřestové rizoto s bílým vínem a parmazánem (Jiří Melichar)
- rýže 40g
- parmazán 15g
- chřest 70g
- bílé víno 0,05l
- máslo 15g
- cibule 10g
- kuřecí vývar 2 dcl
- sůl
- pepř
Postup: Oddělíme spodní část a hlavičky chřestu. Ze spodní části připravíme svařením, zredukováním a následným rozmixováním pyré. Vedle si na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, do které přidáme Arborio rýži. Tu lehce zesklovatíme a přidáme bílé víno, které vydusíme.
Postupně přidáváme kuřecí vývar a chřestové pyré, které již máme připraveno. Když je rýže hotová „na skus“, přidáme máslo a parmazán. Odstavíme, vymícháme a servírujeme. Hlavičky chřestu si zvlášť na pánvi spaříme a orestujeme na másle. Následně jimi zdobíme již hotové rizoto.
Restované krevety „ Black Tiger“ na ústřičné omáčce s čerstvým chřestem a česnekem, podávané s jasmínovou rýží (Buncherd Phosuwan)
(Tento pokrm používá klasický thajský způsob přípravy)
- 6-8 ks středně velkých krevet, loupaných celých
- 2 lžic rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, v závislosti na velikosti, nasekané
- 1 lžička černého pepře, drceného
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžička cukru krystal
- 1 kus jarní cibulky nasekané
- čerstvý chřest
Postup: Zahřejeme olej v hluboké pánvi wok při vysoké teplotě s česnekem a pepřem. Hned poté přidáme krevety a prudce orestujeme do zlatova. Přidáme ústřicovou omáčku, sójovou omáčku a cukr. Na konec přidáme nasekanou jarní cibulku a čerstvý chřest. Podáváme s jasmínovou rýží.
Chřestová krémová polévka s ricottou a chřestovými chipsy (Radek Hasman)
- šalotka 0,05kg
- chřest bílý 0,5kg
- smetana 200ml
- zeleninový vývar nebo voda 0,5l
- čerstvá máta 0,03kg
- Sůl
- Pepř
Ricotta: ricotta 0,06kg, olivový olej 30ml, sů, pepř
Chřestové chipsy: slupka z chřestu 0,1kg, mouka 0,2kg, olej 200ml, sůl
Postup: Chřest očistíme a oloupeme. Slupky necháme stranou. Očištěnou šalotku nakrájíme najemno, orestujeme a přidáme nakrájený chřest. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Na konci varu přidáme smetanu. Mezitím rozmixujeme ricottu do krémové konzistence.
Slupky vysušíme a obalíme v mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Chipsy osolíme. Hotovou polévku rozmixujeme a přidáme nasekanou mátu. Servírujeme a ozdobíme nokem ricotty a posypeme chipsy.
Český chřestČeský chřest má slavnou minulost, dodával se například na císařský dvůr ve Vídni, do Německa či do Říma. Poslední chřest v Československu byl coby buržoazní zelenina zaorán v roce 1955. Znovu pěstovat plodinu na Mělnicku začali v 90. letech minulého století Nizozemci. Firma však zkrachovala, od roku 2012 má nové české majitele a podniká pod novým jménem. Chřest se vrátil i na poslední pole u Hostína, které v 50. letech nuceně opustil. Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší. Zdroj: ČTK |