Chřestová sezóna sice už vypukla, ale na pořádný přísun "šparglu" si musíme ještě počkat. Kvůli výkyvům počasí je chřestu zatím málo. "Úroda chřestu se zpozdila vlivem počasí, v březnu čtrnáct dní panovalo léto, potom jsme skočili zpátky do zimy. Chřest sice rostl, ale pomalu," říká agronom společnosti Bohaemer Spargel Kultur Michal Červenka. Pěstitelé tak mají minimálně čtrnáctidenní zpoždění.
Podobně jsou na tom i ostatní země. Také tam se sezóna opozdila. "Situace je stejná v celé Evropě. Stejně jako my je na tom Holandsko, Polsko je na tom ještě hůř," vysvětluje agronom. Na Slovensku si ale mohou pískat. Sezónu zahájili už na začátku minulého týdne. Proto se na pultech českých obchodů a stánků nejčastěji objevuje právě chřest slovenský, zejména z chřestové farmy Asparagus.
Podle pěstitelů se však vyplatí počkat na ten náš, český. Chřest je totiž náchylný jak na počasí, tak na skladování. Ideálně by se měl konzumovat hned po sklizni. "U chřestu je strašně důležitá čerstvost. U nás na farmě v Hostíně má zákazník záruku, že ten chřest je maximálně 48 hodin po sklizni," říká Červenka. U chřestu ze zahraničí si kupující musí minimálně připočíst cestu. "Takže mnohdy je chřest přibližně o tři dny starší než u nás," dodává.
Jak vařit chřest? Tři tipy od šéfkuchaře Pavla Sapíka"Důležité je chřest dobře oloupat, jinak vám může zhořknout," radí šéfkuchař restaurace Terasa U Zlaté studně Pavel Sapík, který své degustační menu z chřestu servíroval i v sobotu na slavnostech v Hostíně u Vojkovic. Více ČTĚTE ZDE. |
Denní sklizeň na farmě v Hostíně se nyní pohybuje kolem jedné tuny. To je podle Červinky pořád začátek. Ale jelikož začíná být teplo, měli by na farmě sklízet v řádech tun.
Počáteční neúroda se však projeví na cenách. Kilo bílého chřestu obvykle pořídíte od 49 korun do 159 korun za kilo. Nyní může být cena vyšší, zejména na farmářských trzích. "Určitě se počasí promítlo i na ceně. Ceny v tomto období nejsou až tak obvyklé," říká agronom.
A kde chřest pořídit? Nejlepší možností je zajet si přímo na farmu. Tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic. Nakupovat můžete i přes velkoobchod Šandera. Další místem jsou farmářské trhy. "Chřest se sice opozdil, ale bude. Určite ho budeme o víkendu prodávat na Jiřáku a na Náplavce," říká Šárka Sedláčková z občanského sdružení Archetyp, které trhy v Praze pořádá. V supermarketech český chřest také najdete, ale kvůli omezené sklizni má zatím zpoždění.
PODÍVEJTE SE, JAK SE PĚSTUJE A SKLÍZÍ CHŘEST: |
Jak říká Červenka: "Chřest je jedna velká proměnná, jeden velký otazník. Pěstuje se v hrudkách přikrytých černo-bílou fólií, dovnitř nikdo nevidí a prostě jsou to jen odhady, jestli sklidíte tolik nebo tolik. Vidíte to až na konci toho dne, kolik se chřestu sklidilo."
Chcete ochutnat chřest? Tady máte možnost:Chřestfest |