Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Český chřest: kvůli rozmarům počasí nedostatkové zboží

Slovensko-cest

  7:30aktualizováno  13:00
Kupte si čerstvý bílý chřest z Mělnicka, lákali organizátoři na Slavnosti českého chřestu do Hostína u Vojkovic. Jenže ouha, kvůli rozmarům počasí nebyl k mání. Řada lidí tak odjela s prázdnou. Ani na farmářských trzích není situace lepší - chřestu se prostě nedostává. Bude líp, uklidňují pěstitelé i pořadatelé trhů.

Bílý chřest je obecně v Evropě žádanější. Zelený je jen okrajová záležitost. foto: Shutterstock

Chřestová sezóna sice už vypukla, ale na pořádný přísun "šparglu" si musíme ještě počkat. Kvůli výkyvům počasí je chřestu zatím málo. "Úroda chřestu se zpozdila vlivem počasí, v březnu čtrnáct dní panovalo léto, potom jsme skočili zpátky do zimy. Chřest sice rostl, ale pomalu," říká agronom společnosti Bohaemer Spargel Kultur Michal Červenka. Pěstitelé tak mají minimálně čtrnáctidenní zpoždění.

Podobně jsou na tom i ostatní země. Také tam se sezóna opozdila. "Situace je stejná v celé Evropě. Stejně jako my je na tom Holandsko, Polsko je na tom ještě hůř," vysvětluje agronom. Na Slovensku si ale mohou pískat. Sezónu zahájili už na začátku minulého týdne. Proto se na pultech českých obchodů a stánků nejčastěji objevuje právě chřest slovenský, zejména z chřestové farmy Asparagus.

Na pražském Kubánském náměstí byl dnes 22.5.2010 zahájen provoz Farmářského tržiště Kubáň. Na dalším pražském tržišti, které je v provozu třikrát týdně, tak mohou čeští zemědělci přímo prodávat své produkty

Podle pěstitelů se však vyplatí počkat na ten náš, český. Chřest je totiž náchylný jak na počasí, tak na skladování. Ideálně by se měl konzumovat hned po sklizni. "U chřestu je strašně důležitá čerstvost. U nás na farmě v Hostíně má zákazník záruku, že ten chřest je maximálně 48 hodin po sklizni," říká Červenka. U chřestu ze zahraničí si kupující musí minimálně připočíst cestu. "Takže mnohdy je chřest přibližně o tři dny starší než u nás," dodává.

Jak vařit chřest? Tři tipy od šéfkuchaře Pavla Sapíka

Pavel Sapík z restaurace Terasa U Zlaté studně připravuje chřestové degustační menu.

"Důležité je chřest dobře oloupat, jinak vám může zhořknout," radí šéfkuchař restaurace Terasa U Zlaté studně Pavel Sapík, který své degustační menu z chřestu servíroval i v sobotu na slavnostech v Hostíně u Vojkovic. Více ČTĚTE ZDE.

Denní sklizeň na farmě v Hostíně se nyní pohybuje kolem jedné tuny. To je podle Červinky pořád začátek. Ale jelikož začíná být teplo, měli by na farmě sklízet v řádech tun.

Počáteční neúroda se však projeví na cenách. Kilo bílého chřestu obvykle pořídíte od 49 korun do 159 korun za kilo. Nyní může být cena vyšší, zejména na farmářských trzích. "Určitě se počasí promítlo i na ceně. Ceny v tomto období nejsou až tak obvyklé," říká agronom.

A kde chřest pořídit? Nejlepší možností je zajet si přímo na farmu. Tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic. Nakupovat můžete i přes velkoobchod Šandera. Další místem jsou farmářské trhy. "Chřest se sice opozdil, ale bude. Určite ho budeme o víkendu prodávat na Jiřáku a na Náplavce," říká Šárka Sedláčková z občanského sdružení Archetyp, které trhy v Praze pořádá. V supermarketech český chřest také najdete, ale kvůli omezené sklizni má zatím zpoždění.

PODÍVEJTE SE, JAK SE PĚSTUJE A SKLÍZÍ CHŘEST:

Chřest začíná vylézat, když je teplo. "Přes noc musí být kolem plus pěti stupňů, přes den alespoň 15 stupňů a musí svítit sluníčko, aby se ty hrudky prohřívaly a teplo se tam akumulovalo," říká agronom Michal Červenka.

Jak říká Červenka: "Chřest je jedna velká proměnná, jeden velký otazník. Pěstuje se v hrudkách přikrytých černo-bílou fólií, dovnitř nikdo nevidí a prostě jsou to jen odhady, jestli sklidíte tolik nebo tolik. Vidíte to až na konci toho dne, kolik se chřestu sklidilo."

Chcete ochutnat chřest? Tady máte možnost:

Chřestfest
Druhý ročník gastronomického festivalu Chřestfest láká opět na delikatesy ze 'šparglu'. Na chřestových specialitách si budete moci pochutnávat celé tři týdny - festival začíná v pondělí 30. dubna a potrvá až do neděle 20. května.  Účastní se ho osm pražských, dvě brněnské a jedna ostravská restaurace. Opět připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na www.chrestfest.cz

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!