Hlíva ústřičná patří mezi delikatesy. Přidat ji můžete téměř do všech jídel, do kterých dáváte houby. Můžete ji péct, vařit, zapékat, smažit. Navíc si můžete být jistí, že zárověň něco uděláte pro svoje zdraví, protože hlíva je známá svými blahodárnými účinky na lidský organismus.
Hlíva obsahuje vitaminy, nenasycené mastné kyseliny, ale také selen, železo, jód, sodík a zinek. Za poznámku určitě také stojí, že obsahuje také proteiny a vlákninu. Protože posiluje imunitu, příznivě působí na trávení a cévní systém, konzumuje se také jako doplněk stravy v tobolkách. V čínské tradiční medicíně přezdívají hlívě elixír mládí.
Guláš z hlívy ústřičné
- 500 g hlívy ústřičné
- 500 g cibule
- 1 rajský protlak
- 5 stroužků česneku
- sladká mletá paprika
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
- pepř
- sádlo nebo olej
Na rozpáleném sádle nebo oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme sladkou paprikou a přidáme omytou a na kousky nakrájenou hlívu. Až se hlíva ústřičná trochu opeče, podlijeme ji trochou vody, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak, drcený kmín podle chuti, osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou dusit. Jakmile se vydusí voda, přilijeme trochu vody, což opakujeme až do doby, kdy je hlíva ústřičná dostatečně měkká. Ke konci vaření dochutíme guláš z hlívy ústřičné majoránkou, solí a pepřem a necháme přebytečnou vody odpařit již bez pokličky.
Polévka z hlívy ústřičné
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- olej
- pepř
- majoránka
- mletá sladká paprika
- hladká mouka
Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji zpěníme. Nakrájenou hlívu přidáme k cibuli, orestujeme, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme cca 1 litrem vody. Jakmile je hlíva ústřičná měkká, polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku a prolisovaný česnek. V případě potřeby použijeme k dochucení ještě hovězí bujón. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do polévky, ve které jíšku vaříme ještě asi 15 minut.
Rizoto s hlívou ústřičnou
- 250 g hlívy ústřičné
- 250 g rýže
- 2 cibule
- 1 dl bílého vína
- ½ l kuřecího vývaru
- 100 g parmazánu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce másla
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpuštěném másle (cca 1 lžíce), zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na másle (cca 1 lžíce), osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.
Recepty poskytl server věnující se hlívě ústřičné.