Pátek 18. června 2021svátek má Milan 31 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zapojte selský rozum a nekupujte šmejdy, říká Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidovky.cz

V kuchyni používejte selský rozum. To je nejčastější a zaručená rada gastronomického experta a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Ve svých kurzech učí lidi hlavně pokoře k surovinám.

Vaření není věda, chce to jen přemýšlet a více používat místní produkty. Kulinářský expert Roman Vaněk vaří z hlavy, občas ale použije recept. "V našich kurzech vaření říkám lidem, že v té správné gastronomii nejde o recepty. Jde o pokoru k surovinám, jejich pochopení a o kuchařskou techniku. Zvládnou-li kuchařskou techniku, recepty přijdou samy," řekl v on-line rozhovoru pro server Lidovky.cz.

ČTĚTE CELÝ ROZHOVOR:

A co děláme v kuchyni špatně? "Bojíme se dvou magických slov - složitost jednoduchosti," vysvětlil. Nejčastěji hovořil o takzvaném selském rozumu, který nám mnohdy chybí. "Občas by stálo za to zajít za našimi prapředky a zeptat se: Babi, co dělám blbě?," poradil Vaněk.

Velký problém je podle něj závodní stravování. Firmy vybírají dodavatele jídla zásadně podle ceny, což se rozhodně promítne na jeho kvalitě. "Devadesát procent jídel pochází z prášku. Dřív nebo později vám začne být blbě. Až v této zemi zaměstnavatelé pochopí, že jídlo = dobrá nálada = výkon = zdraví, bude lépe," říká Vaněk.

Rozhodně ale chápe, že ne vždy mají matky od rodin čas vařit tak pečlivě jako špičkoví šéfkuchaři. "Jestli-že přijde máma utahaná z práce, vyzvedne z družiny jedno dítě, doveze na kroužek druhé dítě, mezitím musí strčit špinavé prádlo do pračky, a očekává se, že taťka přijde hladový z práce, logicky nezačne zakládat telecí vývar z hovězí oháňky, ale samozřejmě sáhne po nějakém koupeném bujónu. Proč ne? Nejsem militantní debil," dodává.

ČTĚTE TAKÉ:


Od kuchaře ale poctivou polévku očekává. "Je jejich prací udělat polévku z kuřete s domácími nudlemi každý den. Do družiny pro dítě nemusí," řekl Vaněk s úsměvem. Pokud by mu ale v restauraci přinesli na porcelánovém talířku Maggi, zeptal by se kuchaře, jestli nedůvěřuje tomu, co vyrobil, že mu dávájí příležitost polévku 'zprznit' Maggi. "Dobře udělané jídlo není třeba dochucovat," vysvětlil.

Gastronomie je podle jeho slov živý, nekončící příběh palet chutí a vůní. A jaké české jídlo on preferuje? "Chutná mi jídlo, stejně jako život. Nemám oblíbené české jídlo, ale pokud si mohu vybrat, vždy sáhnu po španělském ptáčkovi, nevím proč," uzavírá šéf kulinářského institutu.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...

Grafton Recruitment Praha
BACKEND DEVELOPER - OLOMOUC - TOP FIRMA

Grafton Recruitment Praha
Olomoucký kraj
nabízený plat: 50 000 - 65 000 Kč